Hegymászás: Suhajda Szilárd készen áll a csúcsmászásra

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.14. 15:31
null
Suhajda Szilárd készen áll a csúcsmászásra (Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)
Minden a tervek szerint alakul és korábban megfogalmazott stratégiája szerint május 13-án elérte a 7900 méteres magasságot a Mount Everest Genfi-sarkantyú elnevezésű pontján Suhajda Szilárd, aki első magyarként juthat fel a Föld legmagasabb csúcsára oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a hegymászó csapata.

Suhajda Szilárd nemrég harmadik, egyben utolsó akklimatizációs körét teljesítette a csúcsmászás megkezdése előtt. A hegymászó május 9-én éjszaka indult az alaptáborból, ahonnan a 2-es magaslati táborig (6400 méter) mászott, de a rendkívül szeles időjárás miatt egy éjszakára visszatért az 1-es táborba.

„Egy darabig morfondíroztam az egyik standpontnál (a jégcsavarok bombabiztos pontokat jelentenek a sziklakemény jégben), majd döntöttem: mehetnék tovább, de egyrészt már a következő 2-300 méteren fagyási sérüléseket szenvedek el, de mire a legmacerásabb táborhelyen (meredek jég és hó) sikerül sátrat állítanom (egyáltalán sátorhelyet kialakítanom), addig biztosan megfagyok! Ez több órás folyamat ilyen terepen. Mindent mérlegelnem kell! Kockáztatom a fagyási sérüléseket és így az egész expedíciót, vagy amilyen gyorsan csak tudok, visszaereszkedek? A helyzet egyértelmű. Kesztyűm köré tekerem a szabad kötélszálat és futólépésben szállok alá a kavargó őrületbe! Ennek a fele sem tréfa!” – írta Suhajda Szilárd, akinek viszontagságos napjai utáni kitartását siker koronázta és az időjárás kedvezőre fordulása után a 3-as magaslati táborban 7000 méter felett éjszakázott, majd másnap reggel a 7900 méteren lévő Genfi-sarkantyúig jutott.

 

„7900 méteren, a Déli-nyereg peremén, az Everest csúcsa karnyújtásnyira tűnik. Földünk legmagasabb pontja hirtelen elérhetővé, kézzel foghatóvá válik, holott innen még térben és időben is nagyon messze van! Az oxigénes mászók, egyetlen akklimatizációs körüket követően, már csúcsmászásra indulnak. Ahol én most lassú léptekkel haladok, ők már rég palackot használnak. Felszerelésüket serpa teherhordók cipelik. Nekem a harmadik köröm ez, de most vissza kell ereszkednem egészen az alaptáborig, ott regenerálódni, pihenni, újabb adag felszerelést összekészíteni a csúcsmászáshoz, majd kivárni egy tökéletes időjárás ablakot! Majdnem olyan, mintha mindig újra elölről és elölről kellene kezdenem. És most jön a legnehezebb” – fogalmazott a hegymászó, aki harmadik akklimatizációs körének teljesítése után készen áll a csúcsmászásra és néhány nap pihenés után – egy megfelelő időjárási ablak elérkeztével – elindulhat Mount Everest 8848 méter magas csúcsa felé.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik