Hegymászás: Klein és Varga is megkezdte a csúcstámadást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 17:26
null
Klein Dávid a Sisapangma tetejére szeretne feljutni
Ugyanazon a napon, május 11-én kezdte meg a csúcstámadást Klein Dávid és Varga Csaba a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében, előbbi hegymászó a 8027 méter magas Sisapangma, míg utóbbi sportember a 8586 méteres Kancsendzönga tetejére szeretne feljutni, mindketten oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

 

Klein Dávid a sikeres Mera Peaken (6476 méter) végrehajtott elő-akklimatizációs túrát követően április 20-án érte el a Sisapangma 5600 méteren kialakított alaptáborát, ahol a stratégiai megbeszélések alatt eldőlt, hogy két olasz hegymászóval, Sebastiano Valentinivel és Mario Vielmóval mozog majd a hegyen. Az akklimatizációt megnehezítette a gyakorta 100 km/órát is meghaladó szélerősség, a folyamatos havazás, az extrém hideg és a rossz látási viszonyok, ráadásul a napokban eltűnt a hegyen Bojan Petrov bolgár hegymászó, akinek felkutatásáért ebben a pillanatban is mentőcsapat dolgozik.

Varga Csaba a Mount Everest és a K2 után a világ harmadik legmagasabb hegyének tartott Kancsendzönga tetejére tart, ahová 2014 óta nem ért fel senki. A nagyváradi hegymászó az 5500 méteren lévő alaptáborban már elhelyezte a 2013-ban eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére készített táblát, ezt követően szintén megkezdte az akklimatizációs köröket, és a szörnyű időjárási körülmények ellenére többször is 7000 méter felett éjszakázott, de 7300 méternél magasabbra nem jutott.

Érdekesség, hogy a nyolcezresek között a Kancsendzöngán a leghosszabb a csúcsmászási szakasz, s mivel szűk az úgynevezett időjárási ablak, a hegyen lévő legtöbb hegymászó ugyanabban az időpontban indult a csúcs felé. Egyébiránt az emléktábla elhelyezésén kívül Varga Csaba célja, hogy a csúcsmászás során koszorút helyezzen el azon a helyen, ahol Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013-ban vélhetően eltűntek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik