Hegymászás: befejezték a keresést, nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.27. 14:04
null
(Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd)
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, s befejezték a magyar expedíciós hegymászó keresését – közölte Suhajda Szilárd csapata a hegymászó közösségi oldalán.

Mint ismert, Suhajda Szilárd május 24-én indult a 7900 méter magasan lévő négyes táborból a Föld legmagasabb hegyének, a 8848 méter magas Mount Everestnek a csúcstámadására, s első magyarként juthatott volna fel oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül a csúcsra, ám GPS-e szerda este óta – amikor 8795 méter magasságból, a Hillary-lépcsőtől érkezett jelzés – nem adott jelet magáról.

Suhajda Szilárd Magyarországon lévő csapata serpákat küldött a magyar hegymászó után, majd az egyik, a csúcsról lefelé jövő csapat állítólag látott egy alakot a Hillary-lépcsőnél, míg egy másik bár elhaladt Suhajda lehetséges tartózkodási helye közelében, de nem látta őt.

Május 25-én arról számoltunk be, hogy tudják, hol van Suhajda, 26-án hajnalban pedig keresőcsapatot indítottak utána.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban” – mondta a keresőcsapat indítása után Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nemcsak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

Suhajda Szilárd csapatának mostani bejegyzésében azt írják, hogy a keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg a magyar hegymászót, pedig órákon át kutattak a Hillary-lépcső környékén. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá mászkáltak Suhajda nyomai után kutatva, de sikertelenül.

„Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása” – írták.

A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Suhajdát. A serpa korábbról személyesen ismerte a magyar hegymászót, így kétség sem férhet hozzá, hogy őt látta, s amikor elhaladt mellette, akkor látta, hogy Suhajda életjeleket mutat, de Suhajda fagyási sérülések és magashegyi agyödéma jeleit mutatta, a serpa pedig a legyengült állapotú saját kliensét támogatta lefelé a csúcsról.

A háttércsapat megkezdte a mentés megszervezését a Suhajda alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel, s abban állapodtak meg, hogy május 26-án reggel helikopterrel mennek fel olyan magasságba, ahonnan megláthatják a magyar hegymászót. Ezzel párhuzamosan három serpát is elindítottak Szilárdért, de ők optimális esetben csak május 26-án este érhettek abba a magasságba. A három serpát a 7950 méteren lévő négyes táborban egy negyedik serpa és egy segítő várta, ám végül hiába másztak egész éllel, Suhajdát nem találták a megadott helyen, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet, felmásztak a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz, ezt követően pedig a lépcső alatti szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül, s ekkor a háttércsapattal történt egyeztetés után közösen úgy döntöttek, hogy berekesztik a keresést, de május 28-án egy utolsó, helikopteres repülést végeznek a hegy kettes tábor feletti oldalának átkutatására.

A 27 év alatt lezajlott 6 korábbi sikertelen magyar expedíciós kísérlet után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját.

A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint két százaléka történik oxigénpalack nélkül, és még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik