L. PAP ISTVÁN
L. PAP ISTVÁN
2022.07.25 10:06 Frissítve: 2022.07.25 11:42

Harmincéves a barcelonai csoda – 1992 örökre etalonná vált

A rendszerváltozást követő évek általános hurráoptimizmusa szerencsére a sportpályákat sem kerülte el. Az amerikai, majd szovjet bojkott két olimpiája, Moszkva és Los Angeles után már Szöul meghozta a hangulati áttörést, Barcelona pedig 1992-ben örökre etalonná vált.

Káprázatos kulisszák között rendezték a katalán fővárosban az 1992-es olimpiát, a Montjuic-hegyről a műugrás nézői egyenesen a Sagrada Famíliára tekinthettek le (Fotó: Imago Images)

 

A hidegháború zárultával Barcelona az emberközpontú, szerethető, emellett színvonalas és pénzügyileg is jól egyensúlyozó olimpia szimbólumává lett, nem mellesleg a magyar sporttörténet második legeredményesebbje is. A spanyolok a regnáló NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch minden létező támogatását is maguk mögött tudhatták az 1986. októberi szavazáson, ahol Párizst és Brisbane-t (továbbá Belgrádot, Birminghamet és Amszterdamot) megelőzve nyerték el a rendezési jogot.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A KATALÁN RENDEZŐK NAGYOT NYERTEK

A katalán nagyvárost az 1992-es olimpia emelte be a világ vezető turisztikai célpontjai közé, a festői Sagrada Família (egyáltalán: a zseniális Antoni Gaudí teljes életműve), a varázslatosan rekultivált Montjuic-hegy, az 1929-es világkiállítás óta omladozó és most pompásan helyrehozott egykor pazar épületek (köztük az Olimpiai Stadion) mind-mind vonzották a külföldi látogatókat, a város népszerűsége azóta is töretlen, és még metróvonalait is az olimpiának köszönheti.

Az éremtábla élén a Szovjetunió teljes felbomlása előtt még Független Államok Közössége néven induló fura alakulat végzett 45 arannyal (azóta 2008-at, Pekinget leszámítva mindig az Egyesült Államok volt a legeredményesebb), a balti államok már önállóan indultak, mint ahogyan Horvátország és Szlovénia is, de a maradék Jugoszlávia sportolói csak egyéniben, NOB-zászló alatt mutathatták meg tudásukat. Viszont az 1972-es játékok után húsz évvel ezt az olimpiát végre nem bojkottálta egyetlen nemzet sem.

EGERSZEGI KRISZTINA A BARCELONAI TRIPLÁZÁSRÓL: Nem úgy érkeztem az olimpiára, hogy három aranyérmet fogok nyerni, kettőre számítottam. A harmadikra, a 400 vegyesre vagyok a legbüszkébb, de nagyon boldoggá tett a címvédés. Ha ezen az olimpián meg is előztem Darnyi Tamást a három aranyéremmel, valójában csak egyenlítettem, mert neki is négy aranya van, és egyébként is nagyon jó barátságban vagyunk. (Fotó: AFP)

 

VOLTAK CSALÓDÁSOK IS AZ ÁLOMOLIMPIÁN

Szöul bajnokai közül szinte mindenki ott volt Barcelonában is. Bár Szabó József úszó, Borkai Zsolt tornász és Gedővári Imre vívó már visszavonult, Hódosi Sándor kajakos egyszerűen eltűnt, Martinek János pedig az 1992-es olimpia előtt megbetegedett, a többiek (Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Mizsér Attila, Fábián László, Sike András, Gyulay Zsolt, a kardcsapat és a férfi kajak négyes java) megalapozott éremreményekkel vágtak neki Barcelonának is.

 
Etalon – Deák Zsigmond jegyzete

A magyar sport bombaerős volt, alig volt sportág, ahol ne lettek volna ott legjobbjaink az elitben, ha csak az olimpiát megelőző évet vesszük: feltűnt a semmiből a mellúszásban világcsúcstartó Rózsa Norbert, Eb- és vb-arannyal robbant be az ökölvívó Kovács István, a tokiói atlétikai vb-n pedig bravúros ezüstéremmel tette le a névjegyét a rúdugró Bagyula István. Aztán mindhárman csalódottan tértek haza Barcelonából.

Rózsa két ezüstje és Kokó bronza ma már szebb emlék, hiszen a két klasszisnak ott volt Atlanta, ahol mind a ketten arannyá fényesítették az érmüket, Bagyula azonban az 1992-es játékokon korán kiesett, utána pedig érdemben már nem tudott beleszólni a nagyok dolgába.

Ha valakik végképp csalódottak lehettek, azok a férfi vízilabdázók. A mindmáig történelmi mélypontot jelentő 6. helyezés természetesen Konrád János szövetségi kapitány állásába került, igaz, a pólósok ekkor már több mint egy évtizede nem nyertek világversenyt, aranyra csak a hagyományok miatt gondolhattak a szurkolók, egy dobogós helyezés azonban talán benne lett volna a pakliban. Aztán benne is maradt, az ifjú, 20 éves Benedek Tibor gólkirályi címe legfeljebb egyéni gyógyírt jelentett.

És az öttusázók sem voltak képesek megismételni a szöuli bravúrt, az utolsó olyan olimpián, amelyiken több napon át tartott a verseny, és még csapatban is osztottak érmeket, a nagyszerű Mizsér Attila odaért a dobogó második fokára, de Fábián László és a beteg Martinek helyére beugró Kálnoki Kis Attila lovaspályán nyújtott produkciója után minden illúziónkkal leszámolhattunk, a csapat ötödik lett.

A dzsúdó meglepetésbajnoka, a sportág első magyar aranyérmese, a paksi Kovács Antal (Fotó: Getty Images)

 

MAGYAR ÉREMESŐ SZÖUL NYOMDOKAIN

Szerencsére sokkal többen voltak azok, akik átlépték a saját árnyékukat, avagy akkor nyújtottak a maximumnál is többet, amikor arra a legnagyobb szükség volt, és amikor a legnagyobb figyelem esett rájuk. A sort Kovács Antallal kell kezdeni, a húszéves paksi cselgáncsozóval, aki állt már Eb-dobogón, arra azonban mégsem számított senki, hogy végigszáguld a 95 kilós súlycsoport mezőnyén, és olimpiai bajnok lesz. Ráadásul mellette a döntőben igazságtalanul vesztésre ítélt Hajtós Bertalan, továbbá Csák József és Csősz Imre is érmet vehetett át, az örök olimpiai magyar dzsúdótermés (kilenc érem) majdnem fele még ma is Barcelonából származik.

Darnyi Tamás: a zseni újra duplázott (Fotó: Imago Images)

 

Czene Attila négy évvel később már hősként tért haza Atlantából, ám barcelonai bronzérme is a csoda kategóriájába tartozott, sőt, Darnyi Tamás utolsó olimpiai döntőjében tíz méterrel a cél előtt még úgy tűnt, talán ő lesz az, aki az amerikai Greg Burgess elől el tudja happolni az aranyat. Aztán jött Darnyi félelmetes hajrája. És az uszodában a későbbi sportállamtitkár, az ezüstérmes Szabó Tünde is bizonyította, hogy ott a helye a világ tetején – egy lépcsőfokkal Egerszegi Krisztina alatt.

De a Kolczonay Ernő mellé hirtelen megfiatalított férfi párbajtőrcsapat (Kovács Ivánnal, Kulcsár Krisztiánnal vagy Totola Gáborral) második helye is megsüvegelendő produkció volt, akárcsak Szabó Dezső negyedik helyezése tízpróbában, amely egy valószínűtlen záró 1500 után született meg.

Tényleg arany! Farkas Pétert senki sem tudta megállítani (Fotó: MTI)

 

Két aranyat nyertek a birkózók, a favorit Farkas Péter első ránézésre már-már könnyed győzelme mellett Repka Attila lélekemelő, hosszabbításban kiharcolt sikere után is szólt a Himnusz.

Repka Attila hosszabbításban csikarta ki pályafutása legfényesebb érmét (Fotó: Imago Images)

És a tündéri tornász, Ónodi Henrietta is felért a dobogó tetejére, ráadásul az ugrásban aratott diadal mellé talajon egy ezüstöt is szerzett.


Pici lány két éremmel: Ónodi Henrietta ugrásban aranyat, talajon ezüstöt nyert (Fotó: Imago Images)

 

A kardvívó Szabó Bencének csapatban ezúttal be kellett érnie a második hellyel, egyéniben viszont a legjobb nyolctól módszeresen elintézte az összes olaszt, a fináléban szinte érinthetetlen volt, és a nagy elődök nyomában kivívta a magyar kard 12. egyéni olimpiai aranyérmét.

Szabó Bence Szöul után egyéniben nyert (Fotó: MTI)

 

És az első helyet hosszú-hosszú évek óta hasztalan üldöző női kajak négyes is épp a legjobbkor, egy olimpiai döntőben fizetett meg mindenért a harminc év után először újra közös csapattal induló (kajakban jobbára kelet)németeknek – Kőbán Rita, Dónusz Éva, Mészáros Erika és Czigány Kinga szerezte a szöuli bajnokokat, Gyulayt, Csipest, Ábrahámot, továbbá az ifjú Kolonics Györgyöt is felvonultató méregerős magyar kajak-kenu válogatott egyetlen barcelonai győzelmét.

Kőbán Rita, Mészáros Erika, Czigány Kinga és Dónusz Éva: végre megverték a németeket! (Fotó: MTI)

 

Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás összesen öt aranyát mindenki előre beírta, Egér 100 és 200 háton, Darnyi 400 vegyesen díszlépésben nyert, ám „Krisztina királynő” 400 vegyesen, a vegyeskirály pedig 200 vegyesen már igencsak megharcolt a győzelméért – de a lényeg, hogy ez végül minden számban sikerült nekik. Egerszegi pedig három barcelonai sikerével az egész olimpia egyik legnagyobb sztárja lett.

VÉLEMÉNYEK
SZABÓ Bence, a férfi kardvívás olimpiai bajnoka: – Négy évet készültem arra, hogy a szöuli csapatsiker után egyéniben is aranyérmet szerezzek, ráadásul Barcelonában – a város futballcsapatának szurkoltam már akkor is, így a helyszín eleve vonzó volt. Amikor felszállt velünk a gép, Kovács Anti már bajnok lett, ez pedig csak erősítette bennem: nekem is sikerülhet. A helyszínen élhettem át Farkas Peti sikerét, és ott voltam Egerszegi Krisztina egyik győzelménél is. Hogy már harminc éve történt, fura kicsit, de nem az az ember vagyok, aki számolgatni szokta a perceket és a napokat: amíg sportolni és minőségi életet tudok élni, addig nincs gond.
REPKA Attila, a kötöttfogású 68 kg birkózó olimpiai bajnoka: – Harminc év, te jó ég… Olyan régen volt, szinte már vissza sem tudok számolni addig! Emlékezetes döntőbeli ellenfelemtől, Iszlam Dugucsijevtől Barcelona előtt kétszer is kikaptam, szóval ott úgy voltam vele, most már tényleg ideje legyőzni. Nem én számítottam esélyesnek, de végül jó időben voltam jó helyen, jó formában, le is győztem egy nullára, hiába harapott meg. Nyilván nem lettünk nagy barátok, de ma már nincs semmi probléma, ha találkozunk, kézfogással és öleléssel köszöntjük egymást. Nem haragudhatsz valakire örökké, úgy nem lehet leélni egy életet!
KOVÁCS Antal, a 95 kg cselgáncs olimpiai bajnoka: – Hogy őszinte legyek, Barcelonában nem tudtam felfogni, mi is történt velem. A családom, a közegem megágyazott ennek a nagy sikernek. Nekem már az nagy élmény volt, hogy kijutottam, és ezekkel a sportolókkal, félistenekkel egy levegőt szívhattam. Aztán elérkezett a versenynapom és öt óra leforgása alatt én is legendává váltam. Húszévesen. Most, harminc év távlatából nézve is még mindig furcsa erről beszélni.
KŐBÁN Rita, az 500 m-en bajnok kajak négyes tagja: – Eszembe sem jutott, hogy az idén már harminc éve… Olyan, mintha csak tegnap történt volna. Sok szempontból volt nekem Barcelona az első: az volt az első teljes olimpiám, először lettünk ötkarikás bajnokok, először szereztem három érmet. A várost is szeretem, igazi katartikus élmény. Bosszantott, hogy folyamatosan lemaradtam az aranyéremről, párosban harmadik, egyéniben második lettem, így négyesben muszáj volt nyerni! Nehogy már ne legyen teljes a kollekció!
AZ ÍJÁSZ ÉS A LÁNG. A megnyitón egy kerekesszékes íjász, Antonio Rebollo lobbantotta fel a Montjuic-stadionban a lángot – utólag derült ki, hogy kicsivel eltévesztette a célt, de kisegítette őt a rendezők által biztosított technika
AZ IGAZI DREAM TEAM. Ki ne emlékezne Michael Jordanre, Magic Johnsonra, Larry Birdre, minden idők legjobb kosárválogatottjára, az igazi NBA-s Dream Teamre, amely +350-es pontkülönbséggel tudta le kilenc barcelonai mérkőzését?
SCSERBO HAT ARANYA. Barcelona első számú sportolója a Független Államok Közössége színeiben hat aranyig jutó fehérorosz tornász, Vitalij Scserbo volt, aki összetettben, csapatban, lólengésben, ugrásban, gyűrűn és korláton is győzött
KUBALA A SPANYOL KISPADON. Kubala László a futballtorna Camp Nouban – amelyet egykor nagyrészt az ő népszerűsége miatt építettek – megrendezett döntőjében a kispadról, szaktanácsadóként segítette olimpiai bajnoki címhez a döntőben Lengyelországot legyőző spanyol válogatottat
EURÓPAI A LEGGYORSABB. 1972 és 2021 között (az 1980-as bojkottolimpiát leszámítva) csak egyszer fordult elő, hogy ne amerikai futóé legyen a 100 méteres férfi síkfutás aranya: Barcelonában a brit Linford Christie volt a leggyorsabb

Cobi, az olimpiai kabalafigurája
AZ OLIMPIA SLÁGEREI
A spanyolok már az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon sem kispályáztak, a torna hivatalos dalát („El Mundial”) a nagy Plácido Domingo énekelte. Tíz évvel később, Barcelonában erre is rátettek egy lapáttal, hiszen a nyári olimpiára két számot is írtak, és mindkettőt emblematikus előadókkal énekeltették el. Freddie Mercury és a katalán szoprán Montserrat Caballé 1987-ben rögzített frenetikus duettjére mindenki emlékszik, a Queen frontembere 1992 nyarán már több mint fél éve nem volt az élők sorában…
A záróünnepségen a három tenor katalánja, José Carreras lépett fel Andrew Lloyd Webber énekesnő feleségével, a csodás hangú szopránnal, Sarah Brightmannel, és két nyelven adta elő az „Amigos para siempre/Friends for life” című Webber-slágert.

 

2022.08.12 13:58:07

Egyéb egyéni D. Á.

A háromnapos budapesti versenyen összesen 48-an mérkőznek meg. (x)

2022.08.11 16:04:14

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

Hans-Erhard Lessing nagyot markol s olyan sokat fog, hogy a könyvismertetés nem lehet teljes.

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.

2022.08.10 12:40:22

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Én is Farkas vagyok, te is Farkas vagy, ne hozzunk egymásra szégyent!”