Golf: Cam Smith bravúros skóciai diadala McIlroy felett az Openen

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 20:43
null
Cameron Smith pénteken és vasárnap is ellenállhatatlan volt (Fotó: AFP)
Cameron Smith nyerte meg az év egyik legnagyobb golfversenyét, az Open Championship 150. kiírását a skóciai St. Andrewsban. Az ausztrál nagy csatában győzte le az utolsó napot négyütéses előnnyel váró Rory McIlroyt, aki végül harmadik lett.

A karrierje elején négy nagy tornát nyerő, az újabb major sikerre azonban 2014 óta hiába váró McIlroy jól kezdte a klasszikus versenyt, a csütörtöki szakasz után a második helyen állt az amerikai Cameron Young mögött, egy ütéssel megelőzve Cam Smitht.

Pénteken Smith remekelt, 64 ütéssel letudta a 18 lyukat, ami nyolccal a par alatt volt, és átvette a vezetést Youngtól. McIlroy és a norvég Viktor Hovland ekkor háromütéses hátránnyal holtversenyben a harmadik helyen állt, aztán szombaton mindketten remekeltek, miközben Smith játéka visszaesett.


McIlroy és Hovland 200-200 ütéssel, azaz –16-tal állt a záró nap előtt, Smith és Young néggyel lemaradva következett mögöttük. A négyütéses előny általában elég ahhoz, hogy biztonsági játékkal nyerni tudjon az ember. Láthatóan ez is volt a terv McIlroytól és Hovlandtól, csak azzal nem számoltak, hogy Smith a 10. és a 14. lyuk között, azaz sorozatban öt pályán is birdie-t ér el, és átveszi a vezetést.

Innen nem sikerült ritmust váltani, sőt, az elbizonytalanodó Hovland végül +2-vel zárta a vasárnapot, és csak a negyedik lett. Young sem tudta végig tartani a lépést Smithszel, egy ütéssel mögötte maradt, míg McIlroy hiába zárta bogey nélkül a vasárnapot, hosszú gurításaiból egy sem talált be a lyukba, nagy esélyt szalasztott el a 16. és a 17. lyuknál is.


Smith az első major trófeáját szerezte meg. Ő az első, aki egy major versenyen két napot is legalább mínusz nyolccal zárt, és beállította a legalacsonyabb ütésszám rekordját is nagy tornán.

A viadalon indult Tiger Woods is, de rémesen, dupla bogeyval kezdte a versenyt, és két nap után +9-cel állva kiesett a versenyből.

GOLF OPEN CHAMPIONSHIP, SKÓCIA
Az élcsoport

1. Cameron Smith (ausztrál) 268 ütés
2. Cameron Young (amerikai) 269
3. Rory McIlroy (északír) 270
4. Tommy Fleetwood (angol) és Viktor Hovland (norvég) 274-274

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik