M. D. 2021.02.26 14:42 Frissítve: 2021.02.26 15:25

Evezés: Pétervári-Molnár győzni akar a kvalifikációs versenyen

Pétervári-Molnár Bendegúz jó formában érzi magát, és április elején győzni szeretne az evezősök európai kvalifikációs versenyén, amelyen férfi egypárban hárman biztosíthatják részvételüket az idénre halasztott tokiói olimpián – írja az MTI.

 

A riói ötkarikás játékokon C-döntős – és végül 14. helyen zárt – Pétervári-Molnár pénteken az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kifejtette: magabiztosan várja a március 20-21-én esedékes hazai válogatót, amelynek győztese indulhat majd két héttel később az olaszországi Varesében megrendezésre kerülő kvalifikációs versenyen. A szegedi megmérettetésen a szabályok értelmében már nem indulhatnak azok, akik a meghívásos magyar válogatott keret egy hónapos, törökországi edzőtáborban összemérték magukat és alulmaradtak. Márpedig ott nemcsak a magyar felnőtt, hanem a közvetlen utánpótlást jelentő korosztály legjobbjai is vízre szálltak. Pétervári-Molnár – aki a törökországi táborban mind a két háziverseny során a legjobbnak bizonyult, azon belül pedig mind az öt futamában nyert – úgy fogalmazott: a szegedi győzelem „nem szabad, hogy gondot jelentsen” számára.

A magyar evezős a rosszul sikerült 2019-es idényt követően – a linzi, kvalifikációs világbajnokságon nem jutott a 24 közé – edzésmódszert váltott. Kiemelte: tavaly komoly motivációs problémákkal is megküzdött a pandémia következtében elhalasztott olimpia miatt, összességében viszont mégis nagyon jót tett neki a 2020-as év.

„Rengeteget fejlődtem, amit most tudok kamatoztatni. Még soha nem voltam olyan jó fizikai és mentális állapotban pályafutásom alatt, mint amilyenben most vagyok” – nyilatkozta. Hangsúlyozta: az olimpiára kijutni mindig nagy kihívás, de ő erre a feladatra készül. Emlékeztetett, hogy a kvalifikációs versenyen az első három hely valamelyikén kell végezni az olimpiai részvételhez.

„Az eddigi teljesítményem alapján teljesen reális célnak látom a kvótaszerzést Varesében, ahol szeretnék inkább az első helyre ráhajtani, mintsem a harmadikra” – mondta.

A magyar evezősök még nem szereztek kvótát a tokiói olimpiára. Az európai kvalifikációs verseny után még május közepén a végső selejtezőn Luzernben lesz lehetőség a kvótaszerzésre, ahol újabb két hely talál gazdára férfi egypárban. A 2016-os, riói játékokon két egységet indíthattak a magyarok – férfi egypárt és kettest –, mindkettő az utolsó kvalifikációs versenyen szerzett indulási jogot.

(MTI)

2021.04.01 17:55:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

10 helyszínen, az ország 8 nagyvárosában várják a régi és új plazmaadókat. (x)

2021.04.11 08:21:16

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Költészet napi versválogatás: Csillag Péter Ady stoplisban című könyvéből Gados Béla olvas fel.

2021.04.10 23:33:18

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Amikor a különféle nekrológokban olvasom, hogy az elhunyt az égi pályákon folytatja, rendre belém hasít: attól, hogy valaki kiváló sportoló, bajnok volt, miért lenne biztos, hogy a mennybe jut? Igaly Diána esetében efféle kétségnek most nyoma sincs.

2021.04.09 16:17:58

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 2004-es athéni olimpia bajnoka, a sydney-i játékok bronzérmese 56 évesen hunyt el.

2021.04.08 10:42:48

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A későbbi Oscar-díjas színész remek házigazdája volt az 1932-es játékok magyar résztvevőinek.