MTI/V. J. 2021.02.24 16:41 Frissítve: 2021.02.24 17:15

Evezés: kettesben a Juhász, Simon egységet jelölték a válogatóra

A magyar evezősök törökországi edzőtáborának résztvevői közül a riói olimpikon Juhász Adrián, Simon Béla egységet jelölte a meghívásos válogatott keret munkáját irányító szakvezetés férfi kettesben a szegedi válogatóra.

 

A Juhász, Simon páros indul férfi kettesben a szegedi válogatón (Fotó: Tumbász Hédi – archív)

 

A 2016-ban Európa-bajnok és olimpiai 9. helyezett, majd 2017-ben kormányos kettesben világbajnoki címet szerző, saját versenyszámukat tekintve azóta is stabil válogatott egység a szövetség beszámolója alapján a többi csapathajóval ellentétben küzdelem nélkül lett kijelölve, miután a meghívott rivális versenyzők visszaléptek. A további egységekbe pályázók viszont éles csatákat vívtak egymással. A szakvezetés által legjobbaknak vélt evezősök a március 20-21. közötti szegedi válogatón erősíthetik meg elsőségüket a hazai klubok által indított egységek ellenében.

A múlt héten egypárban versenyeztek egymással a legjobbak a január 25-től – egyhetes megszakítással – vasárnapig tartó törökországi edzőtáborban, az eredmények ismeretében azt követően kerülhetett sor a csapategységek kialakítására. Mivel a táborban szinte kivétel nélkül ott volt a magyar élmezőny, illetve a közvetlen utánpótlás, a szegedi válogatón nagy meglepetések nem várhatók.

A nőknél sérülések és hiányzások szóltak közbe, így egypárban a résztvevő versenyzők kérésére, valamint Molnár Dezső szövetségi kapitány döntése alapján a korábbi tervekkel ellentétben valamennyi meghívott evezős rajthoz állhat a szegedi válogatón. Ahol már vélhetően ott lehet a táborból sérülése miatt hiányzó, tavaly a versenyszámban bajnoki címet szerzett, és a 2020-as első válogatót meglepetésre megnyerő Bertus Kitti is.

Női kétpárban ugyancsak nem született végső döntés: mivel Gadányi Zoltán a deréksérülése miatt nem volt mód a válogatási szisztéma lebonyolítására, továbbra is nyílt maradt a verseny. Bár a könnyűsúlyú Polivka Dóra is a helyszínen készült, szintén deréksérülés akadályozta meg, hogy részt vegyen a törökországi háziversenyeken.

A magyar evezősök még nem szereztek kvótát a tokiói olimpiára. Az európai pótkvalifikációs versenyt – valamint azt követően az Eb-t – április elején az olaszországi Varesében rendezik, míg az olimpiát illetően a végső selejtezőre Luzernben kerül sor május közepén. Varesében a kvalifikációs viadalon csak egypárban és könnyűsúlyú kettesben lehet olimpiai kvótát szerezni, Luzernben viszont minden versenyszámban. A 2016-os, riói játékokon két egységet indíthattak a mieink – férfi egypárt és kettest –, mind a kettő az utolsó kvalifikációs versenyen szerzett indulási jogot.

EVEZÉS, SZEGEDI VÁLOGATÓ
AZ OLIMPIAI VERSENYSZÁMOKBAN KIJELÖLT CSAPATOK

NŐK
Egypár (korábban kijelölt): Krémer Eszter
Könnyűsúlyú kettes: Abid Syham, Csepel Zsófia

FÉRFIAK
Egypár (korábban kijelölt): Pétervári-Molnár Bendegúz
Kétpár: Bácskai Máté, Szabó Márton
Könnyűsúlyú kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán
Kettes: Juhász Adrián, Simon Béla
Négypár: Papp Gergely, Szklenka Bence, Danó Dániel, Ács Kristóf

2021.04.14 16:57:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tulajdonképpen egy körforgás, amiben végső soron mindenki jól jár. (x)

2021.04.14 11:41:32

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.

2021.04.13 14:17:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Miért fogadnál fel személyi edzőt, hiszen az csak a profiknak való?! – teheted fel magadban a kérdést látva a sok fitnesz gurut a közösségi oldalakon.

2021.04.12 20:56:31

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A NOB kiadja a nemzetközi szövetségeknek, hogy szervezzék meg ötkarikás versenyeiket, övék tehát a főszerep. Ha ők nincsenek, versenyek sincsenek. Ez persze felveti a kérdést, hogy a folyamatosan sérülő hagyományokon túl mi indokolja a testület túlsúlyát a világ sportjában.

2021.04.01 17:55:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

10 helyszínen, az ország 8 nagyvárosában várják a régi és új plazmaadókat. (x)