Év sportolója: olimpiai aranyak és a nemzetegyesítő válogatott – még 2 nap!

Pircs Anikó, Voleszák GáborPircs Anikó, Voleszák Gábor
Vágólapra másolva!
2017.01.10. 10:13
null
A magyar labdarúgó-válogatott is bekerült a top 3-ba (Fotó: NS-archív)
Két nap múlva rendezik meg az Év sportolója gálát, amelyen az Év csapatát is megválasztják. Szabó és Kozák kettesben és Csipessel, valamint Fazekas-Zurral négyesben is bekerült a top 3-ba, a magyar labdarúgó-válogatotthoz hasonlóan.

 

Ötkarikás alkalmasság – női kajak négyes

A magyar női kajakosok uralták a Rio de Janeiró-i olimpia versenyeit: a páros és Kozák Danuta egyesbeli győzelme után a négyes is maga mögé utasította a világot ötszáz méteren.

A magyar olimpiai csapat különleges egységeként érkezett Brazíliába a női kajak négyes, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina alkotta kvartett úgy is a küldöttség biztos (arany)éremesélyesének számított, hogy mindössze két hónapnyi közös felkészülést tudhatott maga mögött. A rövid ideig tartó, célirányos közös munka persze nem jelentett újdonságot a tagok számára. A csapathajó a jól bevált, magyaros recept szerint alakult meg, amelynek fő összetevője Kozák Danuta szerint, hogy mindig a legjobb formában lévő négy kajakozó alkotja. És persze az sem elhanyagolható, hogy klasszisok foglalnak helyet a hajóban…

A fogyatékkal élő sportolók Év csapata-díj jelöltjei

Asztaliteniszezők, atléták és vívók versengenek a fogyatékkal élő sportolóknál az év csapata-díjért. A Csonka András, Zborai Gyula összeállítású férfi asztaliteniszcsapatnak 2014-ben már sikerült nyernie, ezúttal a Rio de Janeiró-i paralimpián szerzett ötödik helyének köszönhetően került a legjobb három közé. A Gelencsér Róbert, Jánka Sándor, Zilaj Csaba, Velkey-Guth Ádám alkotta férfi szervátültetett 4x100-as síkfutóváltó a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságán nyert aranyéremmel vívta ki az elitbe kerülés jogát, a harmadik aspiráns, a női kerekes székes vívócsapat már rutinos győztes, 2012-ben és 2013-ban is kiérdemelte az elismerést. A Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállítású négyes ezúttal a paralimpián tőrben elért ezüst- és párbajtőrben szerzett bronzérmével került az esélyesek közé.

2016-ban egy másik válogatási elv is különös hangsúlyt kapott: a szövetségi vezetők a „csapathajós alkalmasság” kitételt a Szabó, Kozák, Csipes, Fazekas-Zur összeállítású egységnél látták leghatékonyabban működni.

A riói négyest tovább erősítette, hogy a versenyzők jól ismerik egymást. A vezérevezős Szabó Gabriella korábban az egység valamennyi tagjával párosban is eredményes volt. Fazekas-Zurral ezer méteren győzött a 2013-as világbajnokságon, egy évvel később Csipessel ötszázon volt aranyérmes, míg Kozákkal három vb-ből hármat nyert meg az olimpiai távon.

Az olimpia főpróbájaként az egység – visszavágva a fehéroroszoknak – megnyerte a júniusi moszkvai Európa-bajnokságot, s az augusztus 20-i riói döntőre már azzal a hatalmas lélektani előnnyel evezhetett fel a rajthoz, hogy a megelőző napok sikereivel nyomatékosította: beülőiben foglal helyet a világ legjobb női egyes kajakosa és páros hajója.

Az olimpiai fináléban aztán a június közepén megalakuló, Csipes Ferenc irányította magyar hajó tökéletes pályát ment, valamennyi erényét – gyorsaságot, stabilitást, kiforrott technikát – megcsillogtatva olimpiai bajnoki címet szerzett.

A diadalnak köszönhetően a négyes ötkarikás újonca – a 2012-es londoni csapatból kimaradó –, Csipes Tamara is olimpiai bajnok lett, Fazekas-Zur Krisztina kétszeres, Szabó Gabriella háromszoros, Kozák Danuta pedig ötszörös bajnokként szállt partra.

Amikor egyesült a nemzet – labdarúgó-válogatott

Csodálatos évet zárt a magyar labdarúgó-válogatott, amely negyvennégy év után volt ismét Európa-bajnokság résztvevője (a 24 csapatos mezőny tagja lett), ráadásul még a csoportjából is továbbjutott, miközben idehaza és a helyszínen több ezren szorítottak neki.

Segít az iksz – írtuk azután, hogy labdarúgó-válogatottunk 1–1-es döntetlent ért el a Horvátország elleni felkészülési mérkőzésen. Reményt adó eredmény volt ez, kezdésnek cseppet sem rossz. A győztes pótselejtező okozta eufória már tovaszállt, helyébe lépett március végén az izgatott várakozás. Bernd Storck szövetségi kapitány figyelmeztetett:„Nem szabad hasra esni magunktól, nehéz feladatok várnak még ránk.”

A német szakember tudta, mit beszél. Az Európa-bajnoki felkészülés jegyében csupa-csupa erős ellenfelet választott ki gyakorlótársnak. A horvátok elleni ikszet május végén ez Elefántcsontpart elleni gól nélküli döntetlen, és június elején a vb-címvédő németektől elszenvedett 2–0-s idegenbeli vereség követte. Összességében mégis megérte így edződni a nyári megméretésre. Csapatunk tele erővel és önbizalommal utazott el Franciaországba, mondván: bárkivel felveheti a versenyt.

Nüánszokon múlik a siker – vagy mondjuk a kapufán. Az osztrák David Alaba korai „célt tévesztése” utat nyitott a mieink előtt: a negyvennégy esztendő után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott Szalai Ádám, valamint Stieber Zoltán góljaival legyőzte az első mérkőzésén az esélyesebbnek tartott Ausztriát (2–0). Ez volt együttesünk egyetlen győzelme a tornán. A folytatásban ismét egy „segítő ikszben” bíztunk: a kapujuk elé csapatbuszt toló izlandiak ellen végül csak kibrusztoltuk az 1–1-et. A későbbi győztes Portugáliát ugyancsak derekasan megszorongattuk, az Európa-bajnokság egyik legjobb mérkőzésén továbbjutást érő 3–3-as döntetlennel zártuk a csoportkört.

A történtek felrázták a szurkolókat, akik az utcákon vonulva, futball-lázban égve ünnepelték a válogatottat. Csapat és drukkerei egymásra találtak. A válogatottnak jelentős szerepe volt abban, hogy a franciaországi Európa-bajnokság volt a magyar labdarúgás nyári meséje. Ahogy Bernd Storck fogalmazott aztán:„A futball összehozta az embereket, akik kortól, nemtől, valamint hovatartozástól függetlenül ünnepelték együtt az utcákon a válogatott sikerét. Hihetetlen, milyen nagy közösségformáló ereje van a játéknak, lám, egyesítette a nemzetet.”

A nyolcaddöntőben Belgium jobbnak bizonyult (0–4), ám a csapat emelt fővel térhetett haza, és mondhatott köszönetet a Hősök terén annak a több ezer szurkolónak, akik időt, pénzt és energiát sem sajnálva Franciaországban, vagy épp idehaza szorítottak a társaságnak.

Aztán eljött az ősz… A válogatott keserű érzéssel zárta az első vb-selejtezőjét, Feröeren ugyanis értékes két pontot hagyott (0–0). A svájciaktól elszenvedett vereség (2–3) után Lettország (2–0) és Andorra ellen (4–0) már hozta a kötelezőt, március végén pedig Portugália ellen, idegenben folytatja a selejtezősorozatát.

Új év, új remények.

Beteljesült álom – női kajak kettes

Bő egy évvel az olimpia előtt Szabó Gabriella és Kozák Danuta maga sem hitte, hogy újra egy hajóban ülnek majd, Rióban aztán örökre emlékezetes diadalt aratott a női kajak páros.

A Szabó Gabriella és Kozák Danuta alkotta női kajak páros veretlenül érkezett Rio de Janeiróba – és legyőzhetetlen egységként is távozott Brazíliából.

A két klasszis kajakozó alkotta duó az elmúlt két olimpiai ciklusban rendre bizonyította, nincs nála jobb kettes szerte a világon, amikor csak rajthoz állt, kivétel nélkül mindegyik világversenyét megnyerte. A 2008 és 2010 között két-két világ- és Európa-bajnoki címet szerző páros azonban a 2012-es olimpia után felbomlott – hiába volt akkor is itthon az övék a legjobb kettős, a játékok időrendje nem engedte, hogy Kozák Danuta egyesben és párosban is indulhasson, így nem sikerült megvalósítaniuk régi közös álmukat: ekkor még nem lettek K–2 500 méteren olimpiai bajnokok.

Jó egy évvel a 2016-os játékok előtt maguk a kajakosok sem hitték, hogy fognak még együtt evezni, a sors azonban újra egymás mellé – pontosabban mögé – rendelte őket. A 2015-ös évnek is külön-külön (Szabó esetében másik páros társsal) vágtak neki, azonban miután Kozák hatalmas meglepetésre egyesben kikapott az első világbajnoki válogatóversenyen, egyfajta B-tervként újra összeült a duó – és nyert elképesztő fölénnyel 2015-ben világ-, majd 2016 júniusában Európa-bajnokságot.

Hiába intettek óvatosságra a páros tagjai, a tavaly augusztusi ötkarikás játékoknak toronymagas favoritként vágott neki a Szabó, Kozák duó, és már-már úgy tűnt, az olimpia női kajak páros versenyében legfeljebb az lehet kérdés, dobogósként melyik két egység ér célba a mieink mögött. A sors azonban majdnem ismét közbeszólt.

Kozák Danuta a viadal előfutamának napjára megbetegedett, a páros óriási erőfeszítések árán mégis egyenes ágon kvalifikálta magát a másnapi fináléba. A döntő aztán végletekig kiélezett küzdelmet, heroikus csatát hozott, amelyben Szabó Gabriella elképesztő fizikai és lelkierőről tett tanúbizonyságot, a finisben az erejével teljesen elkészülő Kozákot és a hajót is szinte egymaga húzta be 51 ezredmásodperccel a német egység előtt a célba.

A kajakosok két évtizedes közös álma örökké emlékezetes körülmények között teljesedett be.

ÉV SPORTOLÓJA 2016
A kategóriák szűkített listája (ABC sorrendben)
Az év férfi sportolója:
Cseh László (úszó), Imre Géza (párbajtőrvívó), Szilágyi Áron (kardvívó)
Az év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó), Kozák Danuta (kajakozó), Szász Emese (párbajtőrvívó)
Az év csapata: férfi labdarúgó-válogatott, női kajak kettes, női kajak négyes
Az év edzője: Dárdai Pál (Hertha BSC, labdarúgás), Kulcsár Győző (Szász Emese, vívás), Shane Tusup (Hosszú Katinka, úszás)
Az év labdarúgója: Gera Zoltán, Király Gábor, Nagy Ádám
Az év gólja: Ádám Martin gólja a Vasas-Újpest NB I-es bajnokin, Gera Zoltán találata a Magyarország–Portugália Eb-csoportmeccsen, Szalai Ádám gólja a Magyarország–Ausztria Eb-csoportmeccsen
(Ebben a kategóriában még tart a verseny: ITT SZAVAZHAT!)
Az év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Sors Tamás (úszó), Tóth Tamás (úszó)
Az év fogyatékos női sportolója: Biacsi Ilona (atléta), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó), Pap Bianka (úszó)
Az év fogyatékos csapata: férfi asztalitenisz válogatott, férfi 4x100-as atlétaváltó, női kerekesszékes vívóválogatott
Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Aranyosi Péter (Csonka András, asztalitenisz), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás), Horváth Péter (Tóth Tamás, úszás)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik