Elismerés: Zsengellér Zsolt kapta a Szepesi-díjat

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2021.09.02. 17:26
Csütörtökön átadták a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány elismeréseit, a Szepesi-díjat és az Östreicher-díjat az Üllői úti Ferencváros-stadionban, ahol 1945. augusztus 20-án első válogatott mérkőzését játszotta – és első válogatott gólját szerezte – Puskás Ferenc. A Magyarország–Ausztria (5:2) találkozó egyúttal Szepesi György rádióriporter első élő meccstudósítása volt.
A két díjazott: Zsengellér Zsolt és Bardi Gyöngyi 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Tumbász Hédi)
A két díjazott: Zsengellér Zsolt és Bardi Gyöngyi A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Az alapítványt 2015-ben hívta életre Puskás Ferencné azzal a szándékkal, hogy a Szepesi-díjjal egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett újságírót, az Östreicher-díjjal pedig egy olyan hozzátartozót jutalmazzanak, aki valamely futballista sikeres pályafutását, mindennapjait segítette, segíti. Hagyományosan mindkét díjazottnak egymillió forintos pénzjutalom jár – az összeget immár második éve a Provident Pénzügyi Zrt. biztosítja.

Az átadó ünnepség előtt Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője emlékeztetett az előző évben elért eredményekre, megemlítve az Östreicher Emil nevét viselő győri utcáról született döntést és a Puskás Ferenc tiszteletére elnevezett madridi utca avatását, a tavaly színpadra állított és azóta számos alkalommal műsorra tűzött Puskás, a musical című előadást, a Puskás Arénában rendezett Európa-bajnoki mérkőzéseket, a Komáromban emelt Czibor Zoltán-szobrot, valamint a közelmúltbeli és közelgő évfordulókat: ötven éve, 1971-ben játszott BEK-döntőt Puskás edző vezetésével a Panathinaikosz, negyven évvel ezelőtt, 1981-ben tért haza huszonöt év után és lépett ismét pályára Puskás Magyarországon, 2022-ben pedig Szepesi György születésének századik évfordulóját ünneplik majd tisztelői.

Idén a Szepesi-díjat Zsengellér Zsolt, a 78 éves, Feleki-díjas sportújságíró kapta, aki 1970-től dolgozott hosszú ideig a Képes Sport megbecsült munkatársaként. Zsengellér Gyula (1915–1999) világbajnoki ezüstérmes labdarúgó fiát Dénes Tamás sportújságíró, futballtörténész méltatta, kiemelve szakmai és emberi tisztességét, illetve egyebek mellett azt a különlegességet, hogy már egynapos újszülöttként helye volt leendő munkahelyén, a Képes Sportban: a sporthetilap kórházi képet közölt 1942-ben a Zsengellér család bővüléséről. (Érdekesség, hogy az egyik átadó Nikosz Szakulisz, Puskás és Zsengellér Gyula egykori athéni tolmácsa volt.)

Az Östreicher-díjjal Bardi Gyöngyit, Mészöly Kálmán feleségét, a korábbi 329-szeres válogatott, tízszeres magyar bajnok röplabdázót ismerték el. Érdemeit Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, olimpiai bajnok hangsúlyozta beszédében, emlékeztetve arra, hogy valamikor ő volt a röplabda-válogatott szíve, aki egyébként ritka módon mindkét kezével képes volt lecsapni a labdát. A 63 éves korábbi sportolónő így köszönte meg az elismerést: „Nehéz megszólalnom, mert a díjat olyan időben kapom, amikor férjemet ápolnom kell. Ezt a helyzetet nem választja az ember, kapja az élettől. Köszönöm Kálmán nevében is, sajnos ő már fizikailag és mentálisan sincsen olyan állapotban, hogy ezt illendőképp megtegye. Bízom benne, hogy Isten segítségével minél tovább lehetek még mellette.”

Balról: Varga Sándor, Szöllősi György, Schmitt Pál, Bardi Gyöngyi, Zsengellér Zsolt, Jakab János és Nikosz Szakulisz (Fotó: Tumbász Hédi)
Balról: Varga Sándor, Szöllősi György, Schmitt Pál, Bardi Gyöngyi, Zsengellér Zsolt, Jakab János és Nikosz Szakulisz (Fotó: Tumbász Hédi)

 

AZ EDDIGI DÍJAZOTTAK

Szepesi-díj
2015: Novotny Zoltán
2016: Hajdú B. István
2017: Gulyás László
2018: Vass István Zoltán
2019: Török László
2020: Lakat T. Károly
2021: Zsengellér Zsolt

Östreicher-díj
2015: Czibor Zoltán húga, Czibor Zsuzsanna
2016: Tóth Mihály özvegye, Hamzsek Jolán és lánya, Zsófia
2017: Deák Ferenc özvegye, Diósy Ilona
2018: Várady Béla özvegye, Gazdag Judit
2019: Lantos Mihály özvegye, Beretvás Mária
2020: Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes
2021: Mészöly Kálmán felesége, Bardi Gyöngyi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik