EJ, sportlövészet: Pekler Zalán olimpiai kvótát szerzett, majd aranyérmes lett

PATAI GERGELY (Wroclaw)PATAI GERGELY (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2023.06.25. 13:05
null
Pekler Zalán (középen) az aranyéremmel, jobbján az edzője, Miskolczi Julianna (Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége)<br />
Pekler Zalán olimpiai kvótát szerzett, majd aranyérmes is lett a kisöbű szabadpuska összetett számában vasárnap az Európai Játékok Wroclawban zajló sportlövőversenyén.

Újra felcsillant a remény. Az elmúlt hónapokban többször is közel kerültek sportlövőink az első párizsi kvótához – elég csak Sike Renáta wroclawi vagy Major Veronika tallinni döntőjére gondolni –, de a nüanszok eddig nem a mieink javára billentették a mérleg nyelvét. Az Európai Játékokon Pekler Zalán került kvótaközelbe, miután az alapversenyből 593 körrel harmadikként jutott tovább, formája alapján pedig joggal bízhattunk benne, hogy végre megtörik a jég.

PEKLER ZALÁN: ÉRZELMI HULLÁMVASÚT VOLT A DÖNTŐ

– Mi játszódott le önben, miután leadta a negyvenedik lövését?
– Az utolsó sorozatommal nem voltam teljesen megelégedve, ezért nagyon izgultam, hogy meglesz-e a kvóta – válaszolta Pekler Zalán. – Érzelmi hullámvasút volt a döntő, és úgy tűnik, az osztrák srác is izgult, mert a végén hibázott. Amikor tudatosult bennem, hogy kvótát szereztem, hatalmas kő esett le a szívemről. Az aranymérkőzés már ráadás volt, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem.

– Már az alapversenyben is érezte, hogy jó napja van?
– Igen, úgy keltem fel, hogy magabiztos voltam, és az első akadályt is könnyen vettem. Az alapversenyben lőtt 593 körös eredményemnek nagyon örültem, de utána ezt is magam mögött hagytam, ahogy az elmúlt napok történéseit, igyekeztem csak a döntőre koncentrálni.

– Hogyan tudott a nagy tét ellenére végig nyugodt maradni?
– Nem mondom, hogy nem izgultam, de valóban tudtam kontrollálni a lövéseimet. A döntő előtt kizártam a külvilágot, nem is beszélgettem sok emberrel, inkább magamra figyeltem, és arra a folyamatra, amit a lőállásban szerettem volna kivitelezni. Ahogy az alapversenyben, úgy a döntőben is gyorsan lőttem, és nem zökkentem ki a ritmusomból. Noha nem névre szól a kvóta, nagy megnyugvást jelent, hogy megszereztem.

A légfegyveres versenyszámok után lebontották a paravánt a wroclawi lőtéren, az 50 méteres döntőre megtelt a lelátó, a magyar küldöttség egy emberként szorított Pekler Zalánért. Az első sorozatban még nem jöttek a nagy tízesek, a másodikban már annál inkább, a térdelő után 102.4 körrel a negyedik helyen állt Pekler. Az olimpiai kvóta szempontjából a cseh Jirí Privratsky és a norvég Jon-Hermann Hegg nem volt rivális, ők ugyanis már korábban megszerezték az indulási jogot. A szintén norvég Simon Claussen viszont még nem, aki annak ellenére két körrel vezetett a harmadik Pekler előtt a fekvőt követően, hogy a komáromiak kiválósága szenzációs, 53.3-as sorozatot lőtt.

Miközben a puskások átállították fegyverüket az álló testhelyzetre, a közönség tapssal és hullámozva igyekezett oldani a feszültséget – nemcsak a hatalmas téttel, hanem az irdatlan meleggel is meg kellett birkózniuk a versenyzőknek. Az álló sorozatok mentálisan és fizikailag is nagy terhelést jelentenek, Pekler Zalán ugyanakkor éppen attól világklasszis, hogy a legfontosabb pillanatokban is elő tud rántani nagy tízeseket a kalapból, harminc lövés után ő állt az élen.

Ennél izgalmasabban nem alakulhatott volna a folytatás: a kvótások közül Privratsky átvette a vezetést, Claussen kiszállt, vagyis a második helyet kellett megcsípnie Peklernek az aranymérkőzés előtt, amelyen már csak a legjobb két versenyző léphetett lőállásba. A magyar puskás szokásához híven jó ritmusban lőtt, és amikor végzett a sorozatával, úgy tűnt, harmadik lesz, de az osztrák Alexander Schmirl elrontotta utolsó lövését, így Pekler két tizeddel előtte végzett – a 407.0 körös eredmény olimpiai kvótát ért!

Miközben Sinka László főtitkár a lelátón az öklét rázta, puskásunk a lőállásban nagyot sóhajtott, de félmosolynál többre nem volt ideje, mert máris következett a Privratsky elleni párharc. Amolyan örömjáték volt ez, Pekler végig higgadt maradt, és 16–10-es győzelmével az olimpiai kvóta mellé az aranyérmet is megszerezte. A reményből valóság lett, Pekler Zalán szívére tett kézzel, a dobogó tetején állva hallgatta a Himnuszt Wroclawban, s bizony néhány könnycseppet is elmorzsolt. Tudják, sírni csak a győztesnek szabad.

EURÓPAI JÁTÉKOK, SPORTLÖVÉSZET
Férfiak, puska, 50 m, összetett: 1. Pekler Zalán 407.0 (az aranymérkőzésen: 16–10), 2. Jirí Privratsky (cseh) 409.6, 3. Alexander Schmirl (osztrák) 406.8 ...19. Péni István 586 (az alapversenyben)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik