V. J.
2020.11.27 11:02 Frissítve: 2020.11.27 11:54

Dopping: Az idén tíz eset volt Magyarországon – Tiszeker Ágnes

A magyar jogszabályokat is át kell alakítani annak érdekében, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által elfogadott, január 1-jétől életbe lépő szabályozás szerint büntessék a sportolóknál a kábítószer-használatot – mondta a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes az M4 Sport Sporthíradójának adott interjújában.

Tiszeker Ágnes szerint a magyar jogszabályok átalakítására is szűkség van (Fotó: Kállai Márton)


Tiszeker Ágnes
az M4 sport műsorában kiemelte, a jelenlegi szabályok szerint a legkeményebb kábítószerek – például a kokain vagy az amfetaminszármazékok – használata négyéves eltiltással jár, a THC és a marihuána pedig kétéves eltiltást von maga után, ami felezhető abban az esetben, ha a versenyző bizonyítani tudja, hogy nem a teljesítmény növelésére használta. Ugyanakkor a WADA új szabálya szerint ezt a problémát már egészségügyi kérdésként is kell kezelni, és ha például abúzus vagy hozzászokás áll fenn, akkor a büntetés csak három hónap, de ezzel együtt kezelésen, rehabilitációs programon is részt kell vennie a vétkesnek. Hozzátette, már megkezdték az egyeztetéseket a sportért felelős államtitkársággal a kormányrendelet módosításáról.

Tiszeker az olimpiára készülő sportolókról elmondta, nem változtak a szabályok, vagyis azoknak a magyar versenyzőknek, akiknek van esélyük indulni Tokióban, az ötkarikás játékokat megelőző esztendőben legalább egy, a következő évben pedig minimum három negatív doppingteszten kell átesniük.

Arról, hogy Tokióban milyen létszámban lehetnek majd jelen magyar doppingellenőrök, Tiszeker Ágnes közölte, egyelőre nagy a bizonytalanság, hiszen a jelenlegi helyzetben arról sincs információ, hogy egyáltalán utazhatnak-e majd a játékokra külföldi kollégák. Megjegyezte, ugyanakkor nagy figyelem irányult Budapestre a Nemzetközi Úszóliga (ISL) 44 napos, buborékrendszerében lebonyolított versenye miatt, és sikeresen működött a kialakított rendszer, aminek alkalmazására jó esély lehet a japán fővárosban is.

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, az idén tíz doppingeset történt Magyarországon, ami nem kiugróan magas szám. Viszont a tiltott szerek skálája széles, többek között anabolikus szteroidokkal és EPO-val is buktak meg sportolók, ami elgondolkoztató egy olyan évben, amikor a pandémia miatt rengeteg versenyt töröltek, a versenyzőknek pedig a koronavírus-járvány miatt még jobban kellene védeniük az egészségüket.

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”