N. ZS.
2022.10.03 21:44 Frissítve: 2022.10.05 18:28

Csupasport: „Akinek vörös a feje, és izzad, mint a ló, az...”

A Life-Like Sportlabor vezetője, Fülöp Tibor szerint minden hobbisportolónak érdemes teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot végeztetnie.


Amikor valaki elkezd hobbiból sportolni, futni, gyakran nem tudja, mi az optimális terhelés számára, milyen pulzustartományban érdemes futnia, és egyébként sem lehet biztos abban, hogy jó irányba halad az edzésmunkája, pláne, ha egy idő után sem akarnak jönni azok az eredmények, amelyeket várt. Ma már Magyarországon is sok lehetőség van teljesítménydiagnosztikára. Ezek egyike a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Life-Like Sportlaborja, amelynek vezetőjével, Fülöp Tiborral beszélgetett a Csupasport, mindenekelőtt a segítségért hozzájuk forduló hobbifutókról.

„A hobbisportolók többsége sokkal intenzívebben edz, mint ahogy az kívánatos lenne. A Margitszigeten is látjuk, hogy a futók nyolcvan százalékának vörös a feje, guvad a szeme, izzad, mint a ló és zihál, mint a gőzgép. Ez már azt jelenti, hogy nem abban az állóképességi egyes tartományban edzenek, ami igazán hatásos lenne sok szempontból, akár a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztése, akár a zsíranyagcsere fokozása, akár a paraszimpatikus idegrendszer stimulálása szempontjából, hanem sokkal intenzívebben edzenek, amivel pont nem azt a stabil állóképességet fejlesztik, mint amire egyébként – főleg a rekreációs sportban, de egyébként a versenysportban is – szükség lenne. Nem véletlen, hogy főleg a hosszú távú állóképességi sportokban az éves edzésmunkának körülbelül a nyolcvan százaléka ebben az alacsony intenzitású tartományban történik.”

A Fülöp Tiborral készült beszélgetés folytatása a csupasport.hu oldalán olvasható.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.