L. Á. 2021.04.17 15:31 Frissítve: 2021.04.17 19:29

Cselgáncs: Ungvári Miklós kiesett élete utolsó Európa-bajnokságán

Mind az öt magyar dzsúdós idő előtt búcsúzott a lisszaboni Európa-bajnokság szombati versenynapján, így a 73 kilogrammos olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós is.

 

Ungvári Miklós élete utolsó Európa-bajnokságán szerepelt (Fotó: AFP)

 

A 18., egyben utolsó Európa-bajnokságán lépett tatamira Ungvári Miklós, aki az olimpiai kvalifikáció szempontjából Lisszabonban az utolsó szalmaszálba kapaszkodott bele, hiszen az ötkarikás rangsorban meglehetősen messze található a tokiói indulást jelentő kvótás helyektől – és szombaton sajnos mit sem változott pozíciója.

A ceglédiek 40 esztendős olimpiai ezüstérmese (2012) ugyanis egy győzelmet követően a legjobb nyolc közé jutásért búcsúzott a török Bilal Ciloglu ellenében. Pedig bevallása szerint hosszú idő után végre jó formában érkezett a portugál fővárosba.

„Kimondva-kimondatlanul pályafutásom utolsó Európa-bajnokságán szerepeltem és bíztam benne, hogy ennél azért előbbre jutok, mondjuk a legjobb négy közé, de a fiatalok ellen én már sajnos nem tudok labdába rúgni. Az olimpiai kijutás innen nézve már elég valószerűtlennek tűnik, talán csoda kellene ahhoz, hogy odaérjek és Tokió egy szép búcsúszimfónia lehessen az életemben” – magyarázta Ungvári Miklós, aki az Európa-bajnokságot követően beszéli át Nagy András sportigazgatóval a folytatást, azt, hogy részt vesz-e még a májusi kazanyi Grand Slamen vagy csak a júniusi budapesti világbajnokságon szerepel.

Feltehetően utoljára.

Hiszen ahogy Ungvári Miklós fogalmazott: „Sok kérdőjel már nincsen, lassan itt az út vége, el kell fogadnom, hogy a dzsudogim felkerül a polcra.”

Testvére, a 32 esztendős Ungvári Attila a 81 kilogrammosok között azonban még küzd a tokiói indulásért. A jelenleg nemzeti kvótával rendelkező versenyző néhány héttel ezelőtt Antalyában bronzérmes lett a Grand Slamen, most azonban Miklóshoz hasonlóan ő is helyezetlenül zárt, hiszen a 16 között az Eb-ezüstérmes belga, Sami Couchi aranypontos hosszabbításban győzte le. Ebben a súlycsoportban lépett színre az MTK fiatalja, Tóth Benedek is, aki már első mérkőzésén kikapott az osztrák Shamil Borchashvilitől.

A hölgyeknél 63 kilóban Varga Brigitta már az első felvonásban a súlycsoport legjobbjával, az olimpiai, világ és Európa-bajnok szlovén Tina Trstenjakkal került szembe, aki azonban csak a meccs hajrájában tudta leszorítani a fiatal magyart. A 70 kilogrammosoknál pedig Gercsák Szabina pakolhatott össze egy megnyert mérkőzés után, hiszen a 16 közé a hazai pályán szereplő portugál Barbara Timo vitatott döntéssel, de jobbnak bizonyult a DVTK dzsúdósánál.

CSELGÁNCS, EURÓPA-BAJNOKSÁG
FÉRFIAK, 73 KG
1. Akil Gjakova (Koszovó)    
2. Tohar Butbul (Izrael)    
3. Musza Moguskov (Oroszország) és Nils Stump (Svájc)    
...Ungvári Miklós helyezetlen
FÉRFIAK, 81 KG
1. Vedat Albayrak (Törökország)    
2. Matthias Casse (Belgium)    
3. Szagi Muki (Izrael) és Christian Parlati (Olaszország)    
...Ungvári Attila és Tóth Benedek helyezetlen
NŐK, 63 KG
1. Tina Trstenjak (Szlovénia)    
2. Darja Davidova (Oroszország)    
3. Andreja Leski (Szlovénia) és Sanne Vermeer (Hollandia)    
...Varga Brigitta helyezetlen
NŐK, 70 KG
1. Sanne Van Dijke (Hollandia)    
2. Margaux Pinot (Franciaország)    
3. Madina Tajmazova (Oroszország) és Barbara Timo (Portugália)
...Gercsák Szabina helyezetlen

 

2021.05.06 22:29:50

Egyéb egyéni Cs. M.

Az angol dartsos maradt a tabella élén, de csütörtöki legyőzője és Michael van Gerwen is ott van a nyomában.

2021.05.06 10:20:48

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

„A sajtófőnök próbált eltolni, de Roy Hodgson megfordult, és azt mondta: erre a kérdésre még válaszol.”

2021.05.03 23:43:06

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Rengeteg jó tanácsot kapok arra, hogyan kezdjem, folytassam a futást, kerékpározást, úszást, akármi mást, de annak nem találtam nyomát a világhálón, hogy ki és hol mondja meg, mire vagyok alkalmas, és hogyan kell csinálni – jól.

2021.05.02 08:39:41

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

„Ott nem lesz helye visszafelé tekintgetésnek, kizárólag arra a két napra kell koncentrálni.”

2021.04.30 11:19:54

Egyéb egyéni TÓTH ÁDÁM

A labda elől elugrik, a new pilates órákon viszont kikapcsolódik egy-egy hajnali híradós nap után.