K-SZ. B.
2023.09.26 13:07 Frissítve: 2023.09.26 14:11

Cselgáncs: Már nyugodtabban készülök a versenyekre – Pupp Réka

A paksiak cselgáncsozója, Pupp Réka olimpiai részvétele egyre biztosabbá válik, de még nem dőlt hátra, versenyről versenyre készül tovább.

 

Pupp Réka (kékben) erős mezőnyben szerzett bronzérmet Bakuban (Fotó: IJF)

Ötödik a világranglistán Pupp Réka, és szinte megkérdőjelezhetetlen a helye a 2024-es párizsi olimpiai csapatban, hiszen idén már ötször állhatott fel a dobogóra Grand Slam-versenyen, a világbajnokságon és a Mesterek Tornáján pedig egyaránt az előkelő ötödik helyen végzett. Legutóbb az azerbajdzsáni GS-ről tért haza bronzéremmel, noha elmondása szerint egyáltalán nem volt biztos a jó helyezésben.

„Nem gondolom, hogy igazán jó formában lettem volna, de sikerült azzal kompenzálnom, hogy nagyon összeszedetten versenyeztem. Képes voltam végig azt csinálni, amit az edzőmmel megbeszéltem, elterveztem. Szerettem volna megfogni a japán Omori Kiszumit is az elődöntőben, ez nem sikerült, de mert erős mezőnyben szereztem érmet, összességében elégedett vagyok” – mondta Pupp Réka, a Nemzeti Sportnak.

Bakuban egyébként korábban ezüstérmet (2017) és aranyérmet (2021) is szerzett, és – noha nem babonás – a városhoz köthető emlékei nem vesznek el.

„Szeretném mondani, hogy nem számít a helyszín, de az emlékek megmaradnak bennem, a rosszak és a jók egyaránt. Igaz, hogy Bakuban már három érmet gyűjtöttem, de nagyjából ugyanennyiszer ki is estem; most a pozitív irányba billent a mérleg nyelve” – magyarázta Pupp.

A profizmus egyik jele, hogy bármennyire kedvező is egy sportoló helyzete, nem mérlegel, hanem tudása legjavát igyekszik nyújtani. Pupp Réka erre törekszik, annak ellenére is, hogy 6071 világranglistapont birtokában – ha a sérülések elkerülik – szinte biztos résztvevője a párizsi olimpiának.

„Mindig azt mondom, akkor biztos az olimpiai részvétel, ha vége a kvalifikációs időszaknak. Az eredményeimnek és a megszerzett sok pontomnak köszönhetően már nyugodtabban készülök és versenyzek, de amíg nincs olimpiai kerethirdetés, nem veszem biztosra az indulásom Párizsban. Teszem a dolgomat, természetesen célom kijutni az olimpiára, de addig versenyről versenyre készülök. Nem csökkent a motivációm amiatt, mert egyre jobb pozícióban vagyok a világranglistán, ráadásul a cselgáncsban a sorsolásnál rengeteget számíthat, hogy valaki kiemelt helyen áll-e a rangsorban. Ami persze nem azt jelenti, hogy akkor nem kaphat az ember nehéz ellenfelet, de adott esetben ez is befolyásolhatja a végeredményt” – mondta Pupp Réka.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.