L. Á. 2020.10.22 17:35 Frissítve: 2020.10.22 17:46

Cselgáncs GP: 61 ország 409 dzsúdósa küzdhet a hétvégén

A Nemzetközi Judoszövetség online tartotta meg a pénteken rajtoló budapesti Grand Slam sorsolását. A koronavírus-járvány miatti kaotikus utazási viszonyok és néhány pozitív minta miatt módosult az előzetesen nevezett indulói szám: 61 ország 409 versenyzője lép tatamira a hétvége során.

61 ország 409 dzsúdósa küzdhet a hétvégén a Papp László Budapest Sportarénában (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Pandémia ide, szigorú szabályok és követelményrendszerek oda, jelentős létszámban vonul fel a nemzetközi dzsúdóélet Budapesten, a csütörtöki sorsolást követően tényként lehet regisztrálni: 61 ország 409 versenyzője lép majd tatamira a hétvége során.

NÉGY POZITÍV ESET, KIZÁRTÁK AZ OLASZOKAT

Az olasz versenyzők két negatív teszttel érkeztek Magyarországra, ám a Budapesten elvégzett harmadik teszt már pozitívnak bizonyult három dzsúdósuk és egy csapatvezetőjük esetében, így a Nemzetközi Judoszövetség kizárta Olaszországot a budapesti Grand Slamről, egyetlen versenyzőjük sem léphet tatamira a pénteken rajtoló viadalon.

„Kemény, de mindannyian jól vagyunk. Egy biztos, mi nem léphetünk tatamira, amit nehéz megérteni, de el kell fogadnunk a döntést” – így kommentálta az esetet a La Gazzetta dello Sportnak Fabio Basile, a 66 kilogramm olimpiai címvédője.

A koronavírus-járvány miatt közel nyolc hónap csend, kihagyás után mérkőzhetnek meg ismét a világ legjobbjai, péntektől vasárnapig ők lesznek fókuszban a Papp László Budapest Sportarénában. Az elmúlt napokban pedig a Magyar Judoszövetség vezetőin, a szervezőkön volt a dzsúdóvilág szeme, akik gördülékenyen biztosították a PCR-tesztekkel és a COVID-protokollal nehezített akkreditációt, a transzfereket és mindent, ami egy nagy rendezvénynek az alapját képezi.

A budapesti Grand Slamre érkezőknek két negatív teszttel a zsebükben lehetett belépni Magyarországra, a részvevőknek a szállás elfoglalása előtt, majd az esti mérlegelésnél is újabb PCR-teszten kell keresztülmenniük. A szűrőrendszer eredményesen működik, hiszen akadtak olyanok, akiknek pozitív lett a mintája az első körös vizsgálaton, de mint Simon Csaba, a szervezőbizottság elnöke elmondta az nso.hu-nak, pontosan ez is a célja a szigorú rendszernek.

„A folyamatos tesztelés lényege, hogy kizárjuk a COVID-hordozók tatamira lépését, éppen ezért már a szállodába érkezéskor teszteljük a versenyzőket, akiknek az eredmény megérkezéséig a szobában kell maradni. Ezt követően kezdhetik el élni az életüket a buborékon belül, ami azt jelenti, hogy nincs kijárás, csak a szállodán belül és a csarnokban mozoghatnak” – mondta a sportvezető, aki örömmel nyugtázta, hogy a nehézségek, a világjárvány ellenére is 61 ország sportolója veselkedik neki újra az olimpiai kvalifikációnak ezen a hétvégén.

„Vannak nagy létszámú csapatok, a mieink végül harminchárom fővel szerepelnek, de az Európában készülő brazilok tizennyolc, az oroszok és a mongolok huszonhat fővel, és a franciák is több mint húszan vesznek részt az eseményen. Igaz, utóbbi nemzetből hiányzik majd Teddy Riner, aki korábban nevezett a versenyre, Budapestre azonban mégsem utazott el” – folytatta Simon Csaba, aki szerint a versenyzők fegyelmezetten állnak ehhez a rendhagyó eseményhez, mindenki felfogja a jelentőségét annak, hogy kockázatmentes legyen a Grand Slam.

„Új helyzet ez a versenyzőknek és nekünk szervezőknek is, de egyelőre azt mondhatom, minden a legnagyobb rendben zajlik, s hiszem, hogy egy sikeres hétvégén leszünk túl.”

A mezőnyben egyébként több nagyágyút is köszönthetünk: tatamira lép négy olimpiai bajnok, az argentin Paula Pareto a szlovén Tina Trstenjak, a grúz Lasa Savdatuasvili és az orosz Haszan Halmurzajev, valamint tizenkét világbajnoki aranyérmes – Paula Pareto, a grúz Avtandil Csrikisvili, Tina Trstenjak, a mongol színekben induló Szaed Molla, a szerb Nemanja Majdov, a kétszeres világbajnok, s immár új súlycsoportban próbálkozó ukrán Darja Bilodid, a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a holland Noel van't End, a francia Marie Eve Gahie, honfitársa, Audrey Tcheumeo, valamint a portugál Jorge Fonseca.

A magyar csapatból ezúttal hiányzik majd Ungvári Miklós (73 kg), aki szeptemberben koronavírus-fertőzésen esett át, Szabó Frigyes (73 kg), aki lábsérüléssel bajlódik, valamint Salánki Evelin (78 kg), aki betegség miatt hagyja ki az eseményt.

A péntektől vasárnapig tartó Grand Slam, amelynek 154 ezer dollár az összdíjazása, zárt kapuk mögött zajlik majd, a versenyeket a life.ijf.org-on lehet figyelemmel kísérni.

GERCSÁK SZABINA AZ UTOLSÓ PILLANATBAN DÖNTÖTT

Az utolsó pillanatban döntött arról a miskolci Gercsák Szabina, hogy tatamira lép a budapesti Grand Slamen, hiszen az elmúlt hetekben súlyos lábsérüléssel bajlódott, és még mindig nem tökéletes az állapota.

„Sokáig vacilláltam, végül a szereplés mellett döntöttem. A combközelítő-szakadás után még nem vagyok száz százalékos, de a szívem nagyon akart indulni, így próbáltam megtenni mindent annak érdekében, hogy viszonylag jó állapotban legyek. Gyógytornával és fizioterápiával sokat lendítettünk a helyzetemen, és nagy köszönettel tartozom a miskolci megyei kórház orvosának, dr. Szabó Szabolcsnak, aki sokat tett azért, hogy most itt lehetek én is. Nem mondhatni, hogy egyszerű ez az olimpiai ciklus számomra, tavaly gerincműtéten estem át, ami miatt több mint fél évet ki kellett hagynom, most ez a lábsérülés sem jött a legjobbkor, de bízom benne, hogy a novemberi prágai Európa-bajnokságra már tisztességesen fel tudok készülni. A sorsolásom nem a legjobb, hiszen egy franciával kezdek, de ha sikerülne őt legyőznöm, akkor már a legjobb nyolc között vagyok, és ez nem mellékes a kvalifikációs pontok szempontjából. Ha az elkövetkező időszakban egy érmet szereznék és egyszer pontszerző lennék, máris elérhető közelségbe kerülne a tokiói olimpia” – árulta el Gercsák Szabina, aki szombaton lép szőnyegre.

2020.12.02 21:43:16

Egyéb egyéni HOLMÁR ZOLTÁN

Napjaink öttusázói és tízpróbázói is megirigyelhetnék a sokoldalú nemesember teljesítményét.

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.