Birkózás: Korpási arany-, Lévai Zoltán ezüstérmes az egyéni vk-n

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2020.12.13. 22:15
null
Korpási aranyérmes lett a vk-n (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Kötöttfogású nagyágyúink közül Korpási Bálint megnyerte a 72 kilósok döntőjét, míg Lévai Zoltán ezüstérmet szerzett vasárnap 77 kg-ban a belgrádi egyéni világkupán. 

Azt már az elmúlt nyolc-kilenc versenymentes hónapban realizálhattuk, hogy sportági jellegéből és sajátosságaiból adódóan milyen nehéz egy világjárvány idején birkózóeseményt rendezni (nagyjából a lehetetlenhez konvergál), de most már azt is tudjuk, ha nagy nehezen sikerül, az bizony igen szürreális képet fest.

A belgrádi zárt kapus egyéni világkupán szurkolók természetszerűleg nem lehetnek, de az éppen a szőnyegen hadakozó ellenfeleken kívül mindenki más is maszkban feszít, lett légyen az zsűritag, székbíró, operatőr vagy orvosi személyzet, sőt, még a sarokban ülő edzők is csak maszk mögül osztogathatják utasításaikat. A szőnyegbíró fejére ezen túlmenően egy teljes arcot eltakaró plexi van felszíjazva, ami leginkább hegesztőmaszkra hajaz, és még a pódiumceremónia is úgy zajlik, hogy az éremátadók és a dobogón álló versenyzők egyaránt maszkot viselnek. Értsd, miután egész nap gyűrték egymást szőnyegen…

Szóval nem az igazi, de ezekben a válságos időkben ennek is örülni kell, hogy egyáltalán van.

Miután a világjárvány miatt a legtöbb Európán kívüli birkózónagyhatalom távolmaradt a belgrádi vk-tól, azt tulajdonképpen egy mini kontinesviadalnak is fel lehet fogni, kísérleti csapatokkal. A magyar kötöttfogású válogatott gerincét például zömmel fiatalok alkotják, ez alól markáns kivételt csupán krisztusi korban lévő világ- és Európa-bajnokunk, Korpási Bálint képez, aki viszont minden rutinját beleadva annak rendje és módja szerint szépen végigmenetelt az aranyéremig szombat-vasárnap.

Miután a nyitó napon bejutott a fináléba, egy nappal később a jó nevű örmény Malhasz Amojan ellen amolyan tipikus kötöttfogású döntőt birkózott: akció nem született, az első menetben Korpásit, a másodikban az örményt küldték le passzivitásért, és bár utóbbi meg tudta csinálni a maga emelését, a magyar szépen kivédte, majd miután ő sem tudott mit kezdeni lentről az ellenféllel, lepörgette a hátra lévő időt, így 1:1-gyel, később szerzett ponttal megnyerte a 72 kilogrammosok világkupáját.

Másik vasárnapi döntősünk, a 77 kilós Lévai Zoltán az oroszok ikonjával, a kétszeres olimpiai és világ-, négyszeres Európa-bajnok Roman Vlaszovval nézett farkasszemet, s egyelőre kijött a rutinkülönbség. Vlaszov miután az első menetben leküldette a februárban élete első felnőtt Eb-jén ezüstérmet szerző magyar fiatalembert, akkora maximális ötpontost dobott rajta, hogy arra csak elismerő csettintéssel lehetett reagálni, Lévai nyakában azonban szépen csillog az idei második világversenyen szerzett ezüst is.

És hétfőn sem maradunk döntősök nélkül: vasárnap a 63 kg-os Torba Erik és a 97 kilós Szőke Alex is elverekedte magát a másnapi fináléig, de előtte a délelőtti programban Szél Anna és Németh Zsanett is megkezdi szereplését.

BIRKÓZÁS, EGYÉNI VILÁGKUPA, BELGRÁD
A magyarok eredményei
Férfiak. Kötöttfogás. 60 kg. 1. forduló:
Marjanjan (orosz)–Kecskeméti Krisztián 9:0-nál technikai tus. 63 kg: Torba Erik erőnyerő. Negyeddöntő: –Daurov (fehérorosz) 8:5-nél tus. Elődöntő: –Dzsebbari (algériai) 4:1. 72 kg. Döntő: Korpási Bálint–Amojan (örmény) 1:1, utolsó ponttal. 77 kg. Döntő: Lévai Zoltán– 82 kg. 1. forduló: Kulijev (fehérorosz)–Lévai Tamás 2:1. 97 kg. 1. forduló: Szőke Alex–Joszifidisz (görög) 9:0-nál tecnikai tus. Negyeddöntő: –Dzuzupbekov (kirgiz) 4:3. Elődöntő: –Omarov (cseh) 4:0

Végeredmény. Férfiak. Kötöttfogás. 55 kilogramm: 1. Emin Szefersajov (orosz), 2. Kilic (török), 3. Ferga (algériai) és Azizli (azeri). 67 kg: 1. Nazir Abdullajev (orosz), 2. Dadov (azeri), 3. Pacurkowski (lengyel) és Galsztjan (örmény), …12. Váncza István. 72 kg: 1. KORPÁSI BÁLINT, 2. Amojan (örmény), 3. Carjov (kirgiz) és Arslan (török). 77 kg: 1. Roman Vlaszov (orosz), 2. LÉVAI ZOLTÁN, 3. Gutu (moldáv) és Nemes Viktor (szerbiai). 87 kg: 1. Kiril Maszkevics (fehérorosz), 2. Csakvetadze (orosz), 3. Novikov (ukrán) és Datunasvili (szerb), …7. Takács István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik