Birkózás: Kiss Balázs ezüstérmet nyert a varsói Eb-n

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 21:11
null
Kiss Balázs pályafutása legszebben fénylő Európa-bajnoki érmét nyerte Varsóban (Fotó: MBSZ/UWW)
Kiss Balázs ezüstérmet nyert a varsói birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású 97 kilogrammos mezőnyében; a döntőben technikai tussal kikapott a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojevtől.

 

Az már szombaton biztossá vált, hogy pályafutása legsikeresebb Európa-bajnokságát abszolválja 2009 világbajnoka, a kötöttfogású Kiss Balázs, aki valószínűleg a Varsóban zajló eseményen szerepel utoljára kontinensviadalon – a 38 éves klasszis eddig „csak” az Eb-dobogó harmadik fokáig jutott, igaz, odáig háromszor (2007-ben, 2017-ben és 2018-ban), ám ezúttal meg sem állt egészen a döntőig.

Lengyelországban a nyolc között 4:0-ra megverte az azeri Zamir Magomedovot, az elődöntőben pedig a fehérorosz Mikalaj Sztadubbal csapott össze, s győzött 3:1-re.

A kontinensviadal záró mérkőzésén, vasárnap az oroszok kétszeres világbajnokával, Musza Jevlojevvel állt szemben a 97 kilogrammosok aranycsatájában. Jól kezdte a mérkőzést, veszélyes válldobást indított, de remekül védekezett az orosz, aki nem sokkal később a zónán kívülre tolta Kisst (1:0). A bírók a magyar klasszist látták passzívabbnak, ami miatt újabb pont járt Jevlojevnek (2:0), aki ráadásul lentről próbálkozhatott. Ki is használta a lehetőséget, s rögtön három pörgetést csinált, összesen hat pontért (8:0) – ezzel beállítva a technikai tust, s megszerezve az Európa-bajnoki aranyérmet. Kiss noha mérgesnek tűnt, szomorkodásra nincs oka, hiszen a gyönyörűen fénylő ezüstérem lett az övé.

„Nagyon nehéz most szavakba önteni az érzéseimet – sóhajtott nagyot döntője után nem sokkal Kiss Balázs. – Eleve úgy mentem ki erre az Eb-re, hogy nekem már nem volt semmiféle vesztenivalóm – talán ezért is sikerülhetett ilyen jól –, és a döntőn is teher nélkül léphettem a szőnyegre. Huszonkilenc év munkája volt bennem: az, hogy harmincnyolc évesen még itt lehettem, és egy Európa-bajnoki döntőt birkózhattam, elsősorban a családomnak és az isteni gondviselésnek köszönhető, annak a szeretetnek, ami világéletemben körbevett. Az, hogy ezen az Eb-n minden a legjobb forgatókönyv szerint alakult, és majd' negyvenévesen végül ezüstérmet szereztem, már önmagában csoda. Ettől függetlenül tényleg úgy álltam oda, hogy meg akartam verni az oroszt, még ha tudtam is, hogy kimagaslik a mezőnyből.

Azonban be kell látni, hogy ő már teljesen más kategóriát képvisel. Igyekeztem mindent kiadni: voltak jó próbálkozásaim, a válldobás például majdnem sikerült, de lentről olyan erővel ragadott meg, hogy hiába tudtam, mi fog következni, egyszerűen lehetetlen volt kivédekezni – nagyon sajnálom, hogy így idő előtt véget ért a mérkőzés. Az ugyanakkor nagyon jóleső érzéssel töltött el, hogy egy ilyen kaliberű birkózó legendának titulált, és ilyen elismerően nyilatkozik rólam. Pályafutásom során birkóztam már számos kiváló ellenféllel, olimpiai és világbajnokokkal, de megkockáztatom, messzemenőkig ő a legjobb, akivel valaha összekerültem – ha nem történik csoda, szerintem az olimpiát is nagyon simán fogja megnyerni –, emellett mégis nagyon szimpatikus figura, és büszkeséggel tölt el, hogy ezek szerint az oroszoknál is ennyire tisztelnek.

Mindemellett újszerű érzés volt ez az ezüstérem, hiszen bármennyire hihetetlen, ilyenem eddig még nem volt, csak arany- és bronzérmeim. Mondják, hogy az ezüst egy elveszített arany, míg a bronzot megnyerni édesebb, de nekem ezzel az éremmel vált teljessé a kollekcióm, így el is érzékenyültem a dobogón állva. Friss még az élmény, de nagyon boldog vagyok, hogy a jóisten egy ilyen szép sikert szánt nekem a pályafutásom végére – ezzel is alátámasztva azt, hogy akik megdolgoznak érte, azokat igenis megsegíti!”

A szintén kötöttfogású, 72 kilogrammos Fritsch Róbert vasárnap nyert bronzérme után tehát újabb magyar sikert ünnepelhetünk a záró napon.

A kötöttfogású válogatott összességében egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyert Varsóban. Mint ismeretes, Lőrincz Tamás szombaton pályafutása során negyedik alkalommal ünnepelhetett Eb-aranyat.

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, VARSÓ
Kiss Balázs eredményei (97 kg)
Negyeddöntő:
Kiss Balázs–Zamir Magomedov (azeri) 4:0
Elődöntő: Kiss Balázs–Mikalaj Sztadub (fehérorosz) 3:1
Döntő: Musza Jevlojev (orosz)–Kiss Balázs 8:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik