Birkózó Eb: Lőrincz Tamás négyszeres Európa-bajnok!

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 19:55
null
Lőrincz Tamás (kékben) negyedszer lett Európa-bajnok (Fotó: UWW)
A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét szerezte meg szombaton a varsói birkózó kontinensbajnokságon, a fináléban török ellenfelet győzött le – számolt be róla az MTI.

 

KISS BALÁZS DÖNTŐS, FRITSCH BRONZÉRT MÉRKŐZHET

Kiss Balázs bejutott a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjának döntőjébe. A 72 kilogrammos Fritsch Róbert bronzéremért mérkőzhet vasárnap, a 60 kilós Andrási József pedig vigaszágra került.

A 2009-ben világbajnok, 38 esztendős Kiss azután, hogy a nyolc között 4–0-ra megverte az azeri Zamir Magomedovot, az elődöntőben a fehérorosz Mikalai Sztadubbal csapott össze. Az első három percben ellenfele passzivitása miatt 1–0-s előnybe került, a földön viszont nem tudta megpörgetni Sztadubot.

A második szakaszban a fehérorosz hasonló módon egyenlített, aztán ő sem tudta növelni pontjai számát parter helyzetben. Nem sokkal később megint a fehérorosz birkózót küldte le a bíró a szőnyegre, de Kiss szorításból ki tudott jönni, felállt, a magyar oldal azonban challenge-et kért. Lábfogásért utóbb két pont járt a magyar birkózónak, aki ezzel 3–1-re megnyerte az összecsapást.

Ezzel már biztos, hogy kontinensviadalon pályafutása legfényesebb érmét nyeri, mivel eddig háromszor volt harmadik az Eb-ken.

Fritschnek hosszabb útja volt, francia, finn és szerb birkózó legyőzésével jutott el az elődöntőig. Ott Smagi Bolkvadzével csapott össze, és helyt állt a Rióban 66 kilóban olimpiai bronzérmes georgiaival szemben.

Szűk másfél perc elteltével az ellenfél a magyar passzívabb birkózása miatt került előnybe, majd parter helyzetben nem tudta megpörgetni Fritschet, de billentésért így is kapott két pontot, ezzel a szünetben 3–0-ra vezetett. A második szakaszban a magyar birkózó egyszer kitolta a szőnyegről Bolkvadzét, így végül 3–1-re kapott ki.

A 60 kilós Andrási József a vigaszágra került, mert az orosz Szergej Jemelin, aki őt a negyeddöntőben legyőzte, fináléba jutott.

A világbajnoki címvédő magyar klasszis pénteken a román Ilie Cojocarit, a horvát Antonio Kamenjasevicet és a fehérorosz Csimur Bergyiut is fölényesen verte meg, majd a négy között a vb-ötödik német Michael Felix Widmayert is könnyedén, 5–0-ra győzte le. A szombati fináléban az U23-as Eb-győztes török Yunus Emre Basar várt rá, aki nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni Lőrincz korábbi riválisainál.

A mérkőzés első másfél perce a szokásos kötöttfogású forgatókönyvet hozta, állásból keményen küzdöttek a felek, ám akciót nem csináltak. Az látható volt, hogy Lőrincz uralja a szőnyeget, ezt a bírók is így értékelték, ezért Basart intették (1–0) és neki kellett lemennie parter helyzetbe, ahonnan a magyar remekül emelte ki és dobta el őt (3–0). Az akció végén ugyanakkor a török kicsúszott a fogásból, félő volt, hogy vissza tud fogni, ám Lőrincz „észnél volt” és időben reagált, így 3–0-ról folytatták a felek, majd mentek pihenőre.

A második menetben a töröknek kellett volna mennie előre, de a magyar látványosan erősebb volt nála, végig ő tolta előre Basart, akit alig egy perc után ismét intettek (4–0), ez pedig megpecsételte a sorsát. Lentről ugyanis ismét nem tudta kivédeni a magyar emelését, majd dobását sem, mely után a hátán puffant (8–0) a szőnyegen, ami négy pontot ért, egyúttal a meccs végét jelentette, mivel Lőrincz elérte a technikai tushoz szükséges különbséget.

Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a nemzetközi birkózás egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát az elmúlt másfél évtizedben. Eb-n ez volt a nyolcadik érme és a negyedik aranya (2006 – 66 kg, 2013 – 66 kg, 2014 – 71 kg, 2021 – 77 kg), összességében pedig a 14. alkalommal állhat világverseny dobogóján.

Lőrincz aranya a magyar küldöttség második varsói érme, miután pénteken Sastin Marianna (62 kg) második lett.

Az Eb vasárnapi záró napján Kiss Balázs (97 kg) a döntőben, Fritsch Róbert (72 kg) pedig a bronzmeccsen lép majd szőnyegre, míg Andrási József (60 kg) a vigaszágon lesz érdekelt.

„Tudtam, hogy két véglet várható: az a másfél év versenykihagyás, ami mögöttem volt, vagy nagyon jól fog elsülni, vagy nagyon rosszul – hál' istennek, előbbi jött be. Mindenesetre örülök, ez egy elég jó visszajelzés volt, hogy nem felejtettem el birkózni… – értékelt Lőrincz Tamás a Nemzeti Sportnak. – Kimondottan hiányzott már a versenyzés, az edzések jól mentek, és szerencsére az Eb-n is végig jó formában éreztem magam: dinamikus voltam, jöttek az akciók, szerencsére az elmúlt időben a lenti birkózásom is remekül összeállt. Nem volt egyszerű a mögöttünk hagyott időszak a bizonytalanság miatt: kicsit olyan volt az egész, mint amikor dolgozol, vért izzadsz, de közben nem tudod pontosan, hogy miért. Rengeteg melót beletettünk ebbe a másfél évbe, és látszik is az eredménye – nagyon bízom benne, hogy ezt a formát sikerül átmenteni az olimpiára is. Hogy világ- és Eb-címvédőként utazom Tokióba? Ezek nyilván óriási önbizalmat adnak, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden viadal más és más. Az egy teljesen új verseny lesz: nem visszafelé kell nézegetni, hanem csak és kizárólag arra az egyre összpontosítani, és akkor nem lehet baj!”

„Le a kalappal Tomi előtt, elképesztő birkózó! – mondta Sike András kötöttfogású szövetségi kapitány. – Tizenöt évvel ezelőtt szerezte meg az első Eb-aranyát, ez összesen a tizennegyedik világversenyes érme, ráadásul most is és a nur-szultani világbajnoki döntőjében is technikai tussal tudott diadalmaskodni. Nem is tudom, milyen jelzőkkel illessem, de az biztos, hogy nagyon büszke vagyok rá. Ugyanígy Kiss Balázsra is: róla is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik