Az Év Sportolója Gála: új idők új díjai – kié a legszebb pillanat?

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2021.12.31. 09:07
null
Szilágyi Áron (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Több kategóriában nem a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagsága dönt a győztesről az M4 Sport – Az Év Sportolója 2021 Gálán, hanem grémium választja ki az év legjobbját.

Az évtizedek során többször is változó nevű, hét éve immár M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven futó eseményt a kezdetektől, 1958 óta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szervezi, a legtöbb kategóriában pedig hagyományosan az MSÚSZ tagságának szavazata dönt. Ezúttal a december 28-i határidőig 366 sportújságíró adta le a voksát, ezzel is legitimálva a végeredményt. Az idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban, az Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyeiben, az Év edzője) a sportújságírók szavazata döntött, ám a gálán átadnak több olyan díjat is, amelyeknek az odaítéléséről nem ők, hanem egy-egy szakmai testület határoz.

Az egyik ilyen a két éve bevezetett, az Év e-sportolója kategória. Mivel a sportújságírók hagyományosan kevésbé tájékozottak – ez az idő múlásával vélhetően változni fog – a számítógépes játékok és az ezeket űző e-sportolók tekintetében, az MSÚSZ a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) segítségét kérte a helyes szakmai döntéshez. Az első alkalommal, két éve még a gálát felvezető sajtótájékoztatón adták át a díjat az egyetlen jelöltnek (az első győztes „Vízicsacsi”, alias Kiss Tamás volt), másodszorra már a gálán vehette át a díjat a győztes, most pedig két jelöltet is megnevezett a HUNESZ, az ajánlás alapján az MSÚSZ elnöksége dönt a győztesről, akinek kilétére immár a többi kategóriagyőzteshez hasonlóan a gálán, az élő adásban derül fény.

A két jelölt egyike „Raisy”, alias Birgány Adrián, aki miután néhány évvel ezelőtt befejezte Counter-Strike: Global Offensive-pályafutását és átváltott Quake Championra, azóta sikert sikerre halmozva minden idők egyik legsikeresebb magyar e-sportolójává vált.

„Meglepődtem, amikor értesültem róla, hogy jelölt vagyok a díjra – mondta Birgány Adrián.  – A Magyar E-Sport Szövetségnél már voltam az Év e-sportolója, de nagyon örültem az újabb jelölésnek, próbáltam kihozni magamból idén a maximumot, és kifejezetten sikeres évem volt. A Quake Champion egy belső nézetes lövöldözős játék, annak legújabb versenyverziójával játszom, a profi ligában tíz amerikai és tíz európai versenyző között vagyok, mondhatom, Európában a legjobbnak számítok, és világszerte is csak egy amerikai srác van előttem.”

A kategória másik jelöltje „Williams_Fuvaros”, alias Blazsán Patrik. A külföldi szakma egyszerűen csak a „The Machine” nevet ragasztotta rá, amit az elképesztően konstans, körről körre megegyező tempójának köszönhet. A kezdetekben az F1 szeretete által kiváltott vezetési élmény vezette az autószimulátorozás világába. 2011-ben kezdett komolyabban foglalkozni a versenyzéssel amit az F1–2011-es játékkal valósított meg. 2013-ban csatlakozott a Race Online Hungary csapatához, ahol a nemzetközileg jegyzett Gran Tourismo-versenyzővé vált. Számos online nemzetközi tornát nyert meg, majd 2017-ben újra megpróbálta a Code­masters F1-et, amivel az élő döntőig jutott Londonban. 2018-tól az újonnan elrajtoló FIA GT-világbajnokság meghatározó szereplője. Célja a világbajnoki cím.

„Mindig rajongtam az autósportokért, és ilyen módon tudtam megvalósítani benne magamat – mondta Blazsán Patrik.Nem számítottam rá, hogy jelölnek erre a díjra, talán annak köszönhető, hogy nagyon jól szerepeltem a virtuális olimpián, amelyen negyedik helyezést értem el, én magam ezt tartom az idei legnagyobb eredményemnek. Látom, hogy a másik jelölt, Birgány Adrián is milyen sikeres éven van túl, csupa első és második helyezése van rangos versenyeken, úgyhogy nem lepődnék meg, ha ő nyerne, én már arra is nagyon büszke vagyok, hogy a két jelölt egyike lehetek.”

Szintén harmadik alkalommal adnak díjat az Év szabadidős sporteseményének. Erre az elismerésre pályázni lehetett, és ugyancsak az MSÚSZ elnöksége hozza meg a döntést a győztesről. Évről évre egyre többen nyújtják be pályázatukat a szövetséghez, így növelve folyamatosan a díj rangját. Első ízben még ezt a díjat is a sajtótájékoztatón adták át, most már a négy, még versenyben maradó jelölt közül a gála élő adásában nevezik meg a győztest. Ezúttal az alábbi négy sportrendezvény közül kerülhet ki a legjobb: a Balaton-átevezés, a debreceni Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa, az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál és az Ultrabalaton futóverseny.

Ultrabalaton (Fotó: MTI)
Ultrabalaton (Fotó: MTI)

A korábbi években a fogyatékos sportolókat felvonultató kategóriákban is a sportújságírók szavazhattak, ám tavaly óta a hármas jelöltek és a győztesek kiválasztásáról a parasportban jártas szakemberek és szakújságírók 83 tagú testülete dönt.

Egy évvel ezelőtt bevezetett új kategória az Év sportpillanata díj is, amelynek odaítélése részben a szurkolóktól is függ: a legjobb háromba ugyanis azok a momentumok kerültek be, amelyekre a legtöbben szavaztak a gála névadó szponzora, a közszolgálati sportcsatorna honlapján, az m4sport.hu-n. Ebből a háromból egy szakmai zsűri választja ki a végső győztest, a zsűri elnöke Novotny Zoltán rádióriporter, a közmédia legendája, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

Fiola Attila (Fotó: AFP)
Fiola Attila (Fotó: AFP)

A jelöltek egyike Fiola Attila gólja a labdarúgó Európa-bajnokságon Franciaország ellen. Mint emlékezetes, a második budapesti Eb-mérkőzés első félidejének hosszabbításában a Mol Fehérvár FC játékosa higgadtan Hugo Lloris kapujába lőtt, ezzel vezetett a magyar válogatott a világbajnoki címvédő Franciaország ellen, és végül rendkívül értékes, 1–1-es döntetlent ért el.

„Tudtuk, hogy nem lesz sok lehetőségünk a mérkőzésen – nyilatkozta meghatódva a mérkőzés után a gólszerző az M4 Sportnak. – Nyilván egy harminc-negyven méteres sprint után ezt nehéz mondani, de abban a helyzetben örülök, hogy ennyire nyugodt voltam, és ilyen szépen meg tudtam oldani a lehetőséget. A gól után az egész pályafutásom leforgott előttem, talán ezzel kárpótolt az élet, hogy öt éve megsérültem a franciaországi torna első meccsén. Ez volt életem egyik legszebb napja, ha nem a legszebb.”

A díj másik várományosa Szilágyi Áron döntő tusa a tokiói olimpiai döntőjében. „Fantasztikus kilenc évet zárt le a győztes tus, az út Londonból indulva vezetett Rión át Tokióig. Kimondanom is hihetetlen, hogy első kardvívóként lehettem sorozatban háromszoros olimpiai bajnok, ez is végig motivált engem, szél volt a vitorlámban  – mondta az olasz Luigi Samele ellen 15:7-re megnyert tokiói döntő után az M4 Sportnak, lapunk munkatársának, Kovács Erikának pedig később így fogalmazott: – Minden elismerés jólesik az embernek, az viszont tagadhatatlan, hogy gyerekként és a későbbiekben sem arról álmodozik a sportoló, hogy még milyen trófeát akar begyűjteni, hanem arról, hogy ott áll az olimpiai dobogón – az persze igaz, hogy amikor mások elismerik a teljesítményemet, az újabb és újabb megerősítés.”

Valter Attila (Fotó: AFP)
Valter Attila (Fotó: AFP)

Az Év sportpillanata díj harmadik jelöltje Valter Attila rózsaszín trikót érő szereplése a Giro d'Italián.

„A családom és az ismerősi köröm nyilván elfogult, természetes, hogy nekik ez volt az év egyik legszebb pillanata, de az, hogy a magyar sportszeretők is így látták, óriási fegyvertény, elképesztően nagy megtiszteltetés – mondta lapunk munkatársának, Kohán Gergelynek Valter Attila. – Főleg olyan évben, amikor olimpia és foci Eb is volt, és összességében rengeteg, világszinten magasan kiemelkedő magyar eredmény született. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy ilyen évben be tudtam kerülni a top háromba, és ami talán a legfontosabb, hogy olyan sportágban, amely egyáltalán nem tartozik az »etalon« sikersportjaink közé. Ez nagyon fontos üzenet egyszerre nekem, a kerékpársportnak és azon sportágaknak, amelyek nem a tradicionális sikersportjaink, hogy bármilyen magasra el lehet érni, csak teljesíteni kell! Ezt egyébként Vas Kata Blanka példája is jól mutatja, aki a nőknél olimpiai és világbajnokokat maga mögé utasítva került be a legjobb háromba, húszévesen, ami tényleg fenomenális.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik