BODNÁR ZALÁN 2021.12.31 09:07 Frissítve: 2021.12.31 09:07

Az Év Sportolója Gála: új idők új díjai – kié a legszebb pillanat?

Több kategóriában nem a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagsága dönt a győztesről az M4 Sport – Az Év Sportolója 2021 Gálán, hanem grémium választja ki az év legjobbját.

Szilágyi Áron (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

Az évtizedek során többször is változó nevű, hét éve immár M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven futó eseményt a kezdetektől, 1958 óta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szervezi, a legtöbb kategóriában pedig hagyományosan az MSÚSZ tagságának szavazata dönt. Ezúttal a december 28-i határidőig 366 sportújságíró adta le a voksát, ezzel is legitimálva a végeredményt. Az idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban, az Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyeiben, az Év edzője) a sportújságírók szavazata döntött, ám a gálán átadnak több olyan díjat is, amelyeknek az odaítéléséről nem ők, hanem egy-egy szakmai testület határoz.

Az egyik ilyen a két éve bevezetett, az Év e-sportolója kategória. Mivel a sportújságírók hagyományosan kevésbé tájékozottak – ez az idő múlásával vélhetően változni fog – a számítógépes játékok és az ezeket űző e-sportolók tekintetében, az MSÚSZ a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) segítségét kérte a helyes szakmai döntéshez. Az első alkalommal, két éve még a gálát felvezető sajtótájékoztatón adták át a díjat az egyetlen jelöltnek (az első győztes „Vízicsacsi”, alias Kiss Tamás volt), másodszorra már a gálán vehette át a díjat a győztes, most pedig két jelöltet is megnevezett a HUNESZ, az ajánlás alapján az MSÚSZ elnöksége dönt a győztesről, akinek kilétére immár a többi kategóriagyőzteshez hasonlóan a gálán, az élő adásban derül fény.

A két jelölt egyike „Raisy”, alias Birgány Adrián, aki miután néhány évvel ezelőtt befejezte Counter-Strike: Global Offensive-pályafutását és átváltott Quake Championra, azóta sikert sikerre halmozva minden idők egyik legsikeresebb magyar e-sportolójává vált.

„Meglepődtem, amikor értesültem róla, hogy jelölt vagyok a díjra – mondta Birgány Adrián.  – A Magyar E-Sport Szövetségnél már voltam az Év e-sportolója, de nagyon örültem az újabb jelölésnek, próbáltam kihozni magamból idén a maximumot, és kifejezetten sikeres évem volt. A Quake Champion egy belső nézetes lövöldözős játék, annak legújabb versenyverziójával játszom, a profi ligában tíz amerikai és tíz európai versenyző között vagyok, mondhatom, Európában a legjobbnak számítok, és világszerte is csak egy amerikai srác van előttem.”

A kategória másik jelöltje „Williams_Fuvaros”, alias Blazsán Patrik. A külföldi szakma egyszerűen csak a „The Machine” nevet ragasztotta rá, amit az elképesztően konstans, körről körre megegyező tempójának köszönhet. A kezdetekben az F1 szeretete által kiváltott vezetési élmény vezette az autószimulátorozás világába. 2011-ben kezdett komolyabban foglalkozni a versenyzéssel amit az F1–2011-es játékkal valósított meg. 2013-ban csatlakozott a Race Online Hungary csapatához, ahol a nemzetközileg jegyzett Gran Tourismo-versenyzővé vált. Számos online nemzetközi tornát nyert meg, majd 2017-ben újra megpróbálta a Code­masters F1-et, amivel az élő döntőig jutott Londonban. 2018-tól az újonnan elrajtoló FIA GT-világbajnokság meghatározó szereplője. Célja a világbajnoki cím.

„Mindig rajongtam az autósportokért, és ilyen módon tudtam megvalósítani benne magamat – mondta Blazsán Patrik.Nem számítottam rá, hogy jelölnek erre a díjra, talán annak köszönhető, hogy nagyon jól szerepeltem a virtuális olimpián, amelyen negyedik helyezést értem el, én magam ezt tartom az idei legnagyobb eredményemnek. Látom, hogy a másik jelölt, Birgány Adrián is milyen sikeres éven van túl, csupa első és második helyezése van rangos versenyeken, úgyhogy nem lepődnék meg, ha ő nyerne, én már arra is nagyon büszke vagyok, hogy a két jelölt egyike lehetek.”

Szintén harmadik alkalommal adnak díjat az Év szabadidős sporteseményének. Erre az elismerésre pályázni lehetett, és ugyancsak az MSÚSZ elnöksége hozza meg a döntést a győztesről. Évről évre egyre többen nyújtják be pályázatukat a szövetséghez, így növelve folyamatosan a díj rangját. Első ízben még ezt a díjat is a sajtótájékoztatón adták át, most már a négy, még versenyben maradó jelölt közül a gála élő adásában nevezik meg a győztest. Ezúttal az alábbi négy sportrendezvény közül kerülhet ki a legjobb: a Balaton-átevezés, a debreceni Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa, az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál és az Ultrabalaton futóverseny.

Ultrabalaton (Fotó: MTI)

A korábbi években a fogyatékos sportolókat felvonultató kategóriákban is a sportújságírók szavazhattak, ám tavaly óta a hármas jelöltek és a győztesek kiválasztásáról a parasportban jártas szakemberek és szakújságírók 83 tagú testülete dönt.

Egy évvel ezelőtt bevezetett új kategória az Év sportpillanata díj is, amelynek odaítélése részben a szurkolóktól is függ: a legjobb háromba ugyanis azok a momentumok kerültek be, amelyekre a legtöbben szavaztak a gála névadó szponzora, a közszolgálati sportcsatorna honlapján, az m4sport.hu-n. Ebből a háromból egy szakmai zsűri választja ki a végső győztest, a zsűri elnöke Novotny Zoltán rádióriporter, a közmédia legendája, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

Fiola Attila (Fotó: AFP)

A jelöltek egyike Fiola Attila gólja a labdarúgó Európa-bajnokságon Franciaország ellen. Mint emlékezetes, a második budapesti Eb-mérkőzés első félidejének hosszabbításában a Mol Fehérvár FC játékosa higgadtan Hugo Lloris kapujába lőtt, ezzel vezetett a magyar válogatott a világbajnoki címvédő Franciaország ellen, és végül rendkívül értékes, 1–1-es döntetlent ért el.

„Tudtuk, hogy nem lesz sok lehetőségünk a mérkőzésen – nyilatkozta meghatódva a mérkőzés után a gólszerző az M4 Sportnak. – Nyilván egy harminc-negyven méteres sprint után ezt nehéz mondani, de abban a helyzetben örülök, hogy ennyire nyugodt voltam, és ilyen szépen meg tudtam oldani a lehetőséget. A gól után az egész pályafutásom leforgott előttem, talán ezzel kárpótolt az élet, hogy öt éve megsérültem a franciaországi torna első meccsén. Ez volt életem egyik legszebb napja, ha nem a legszebb.”

A díj másik várományosa Szilágyi Áron döntő tusa a tokiói olimpiai döntőjében. „Fantasztikus kilenc évet zárt le a győztes tus, az út Londonból indulva vezetett Rión át Tokióig. Kimondanom is hihetetlen, hogy első kardvívóként lehettem sorozatban háromszoros olimpiai bajnok, ez is végig motivált engem, szél volt a vitorlámban  – mondta az olasz Luigi Samele ellen 15:7-re megnyert tokiói döntő után az M4 Sportnak, lapunk munkatársának, Kovács Erikának pedig később így fogalmazott: – Minden elismerés jólesik az embernek, az viszont tagadhatatlan, hogy gyerekként és a későbbiekben sem arról álmodozik a sportoló, hogy még milyen trófeát akar begyűjteni, hanem arról, hogy ott áll az olimpiai dobogón – az persze igaz, hogy amikor mások elismerik a teljesítményemet, az újabb és újabb megerősítés.”

Valter Attila (Fotó: AFP)

Az Év sportpillanata díj harmadik jelöltje Valter Attila rózsaszín trikót érő szereplése a Giro d'Italián.

 TUDTA?
Az első, 1958-as Év sportolója választás díjazottjai közül már csak hárman élnek: Váci József, Katona András és Csillag Gábor. Mindhárman az Év csapatának megválasztott férfi vízilabda-válogatott tagjai, akik 1958 nyarán Európa-bajnokok lettek a margitszigeti Sport­uszodában, és abban az évben, szeptemberben 4:2-re legyőzték a Szovjetuniót is. Az Index.hu oldalon csütörtökön megjelent cikkben felelevenítették az akkori sikereket és nagy sztorikat Ch. Gáll Andrásnak.

„A családom és az ismerősi köröm nyilván elfogult, természetes, hogy nekik ez volt az év egyik legszebb pillanata, de az, hogy a magyar sportszeretők is így látták, óriási fegyvertény, elképesztően nagy megtiszteltetés – mondta lapunk munkatársának, Kohán Gergelynek Valter Attila. – Főleg olyan évben, amikor olimpia és foci Eb is volt, és összességében rengeteg, világszinten magasan kiemelkedő magyar eredmény született. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy ilyen évben be tudtam kerülni a top háromba, és ami talán a legfontosabb, hogy olyan sportágban, amely egyáltalán nem tartozik az »etalon« sikersportjaink közé. Ez nagyon fontos üzenet egyszerre nekem, a kerékpársportnak és azon sportágaknak, amelyek nem a tradicionális sikersportjaink, hogy bármilyen magasra el lehet érni, csak teljesíteni kell! Ezt egyébként Vas Kata Blanka példája is jól mutatja, aki a nőknél olimpiai és világbajnokokat maga mögé utasítva került be a legjobb háromba, húszévesen, ami tényleg fenomenális.”

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.

2022.06.22 22:55:29

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Nagy futballszurkoló lévén a csapatok indulóit, szurkolói nótáit dúdolgatta. Jöhetett válogatott, Újpest, Fradi, Kispest, Roma vagy Lazio, mindegy volt, csak hosszú legyen, és ahogy a futó befordult az utolsó sarkon, kényszeredett mosollyal nyugtázta, hogy ebben az állapotában vélhetően még egy Steaua-strófa is felpörgetné.

2022.06.22 15:24:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Nemzeti Színház művésze hegyet mászott Erőss Zsoltként, lovagolt és vívott Hadik Andrásként.