Az Év Sportolója Gála 2020: Szoboszlai Dominik nyert a férfiaknál

Vágólapra másolva!
2021.01.11. 21:00
Az Év férfi sportolója 2020-ban az RB Leipzig labdarúgója, Szoboszlai Dominik lett – a teniszező Fucsovics Márton és lipcsei csapattársa, Gulácsi Péter előtt.
Az Év férfi sportolója 2020-ban az RB Leipzig labdarúgója, Szoboszlai Dominik lett (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!
Az Év férfi sportolója 2020-ban az RB Leipzig labdarúgója, Szoboszlai Dominik lett (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

Többségben voltak a futballisták a kategória három jelöltje között, hiszen az Európa-bajnoki szereplést kiharcoló válogatottból a kapus Gulácsi Péter és a támadó középpályás Szoboszlai Dominik is bekerült a top 3-ba a teniszező Fucsovics Márton mellett – és nyert is egy labdarúgó.

Szoboszlai Dominik győzelme talán már kicsit a jövőnek is szól: a hazai és a nemzetközi sajtó is egybehangzóan vallja, hogy személyében világsztár van születőben.

Francia Zsuzsanna a kivetítőn gratulált Szoboszlai Dominiknak
Francia Zsuzsanna a kivetítőn gratulált Szoboszlai Dominiknak

A huszadik életévét mindössze októberben betöltő középpályás számára az áttörést hozta meg a 2020-as esztendő. A járvány első hullámát követően mind a gólokat, mind az asszisztokat tekintve szárnyalni kezdett a Red Bull Salzburgban, a Bajnokok Ligájában betalált a Lokomotív Moszkvának és az Atlético Madridnak is, közben a válogatottban a török ellen lőtt irtózatosan nagy gólt, majd Izland ellen a 92. percben kilőtte a csapatot az Eb-re. Aztán januártól 20 millió euróért (plusz bónuszok) Lipcsébe szerződött – és ezzel ő lett minden idők legdrágább magyar labdarúgója...

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki szavazott rám – fogadta a díjat videoüzenetében Szoboszlai Dominik. Mint olvastam, én lettem az első, aki csapatsportolóként elnyerte az Év férfi sportolója-díjat, úgyhogy nagyon büszke vagyok rá. Úgy gondolom, nagyon jó idényem volt, nyolcadik lettem a Golden Boy-szavazáson is, a legnagyobb célom erre az évre egyértelműen az volt, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra a válogatottal, és ez is sikerült. Salzburgban is az Év játékosa lettem, úgyhogy jobbat nem is kívánhatnék magamnak.”

A díjat a kétszeres amerikai olimpiai bajnok evezőstől, Peking és London aranyérmesétől, Susan Franciától, vagyis Francia Zsuzsannától vette át, akinek az édesanyja a Nobel-díj várományosai között emlegetett Karikó Katalin – az ő szabadalma alapján készülhetett el a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga, amely reményeink szerint véget vethet a világjárványnak. „Gratulálok a győztesnek, Szoboszlai Dominiknak, nagyszerű játékának híre az Egyesült Államokba is eljutott, néztem őt az ESPN-en – fogalmazott magyarul mondott gratuláló videoüzenetében Francia Zsuzsanna.Nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar sportolók ebben a nehéz évben is így helyt álltak. Hajrá, Magyarország – és mindenki oltassa be magát, higgyék el, hogy hatásos, hiszen az anyukám fejlesztette!”

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA
1.
SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó) 563 pont
2.
FUCSOVICS MÁRTON (teniszező) 364
3.
GULÁCSI PÉTER (labdarúgó) 349
4.
VARGA DÉNES (vízilabdázó) 309
5.
BERECZ ZSOMBOR (vitorlázó) 205
6.
VALTER ATTILA (kerékpározó) 196
7.
LIU SHAOANG (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 179
8.
LIU SHAOLIN SÁNDOR (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 151
9.
PÉNI ISTVÁN (sportlövő) 88
10.
KORPÁSI BÁLINT (birkózó) 68

A GÁLÁRÓL BŐVEBBEN ÉS A TOVÁBBI GYŐZTESEKRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik