SZ. M. 2021.11.30 09:49 Frissítve: 2021.11.30 10:09

Asztalitenisz-vb: négy kínai arany mellett a svédek is elvittek egyet

A várakozásnak megfelelően kínai fölénnyel zárult a houstoni egyéni asztalitenisz-világbajnokság, az ötből négy számot megnyertek, a kivételt a svéd sikerrel záruló férfi páros jelentette.

Texasi aranyműves, avagy a sportág új királya a kínai Fan Csen-tung (Fotó: WTT)

 

A 24 éves kínai Fan Csen-tung már évek óta várt, hogy felülhessen a sportág trónjára, ám az asztalitenisz történetének talán legnagyobb alakja, az ugyancsak kínai Ma Lung eddig az útjában állt. Nos, miután az ötszörös olimpiai és 12-szeres világbajnok 33 évesen már nem állt asztalhoz a houstoni vb-n, eljött Fan Csen-tung ideje, aki élt is a lehetőséggel. A királyszámban, azaz férfi egyesben úgy menetelt végig, hogy a hat mérkőzésén mindössze négy játszmát vesztett – ezeket is csak honfitársaival szemben –, a döntőben pedig meggyőző fölénnyel intézte el Truls Möregardhot. A svédnek – aki az új szabályok adta lehetőséget kihasználva a különlegesnek számító hatszögletű ütővel játszik – amúgy nincs szégyenkeznivalója, hiszen 19 évesen jutott el a világbajnoki döntőig, vagyis hosszú távon talán megnehezítheti még a legjobb kínaiak dolgát is.

Egyébként a svéd asztalitenisz mintha kezdene újra magára találni: két éve Budapesten Mattias Falck, most Trul Möregardh lett ezüstérmes férfi egyesben, ráadásul ezúttal a Karlsson, Falck férfi párosnak köszönhetően arany is jutott a skandinávoknak. S még azt sem lehet mondani, hogy a svédek ingyen kapták volna a világbajnoki címet, hiszen az odáig vezető úton egy dél-koreai és két kínai duót is legyőztek, a fináléban pedig ismét egy dél-koreai kettősnél voltak jobbak, márpedig akik ezt európaiként végigcsinálják, rászolgáltak az aranyra.

A hölgyeknél viszont egyelőre megingathatatlan a kínai fölény, egyesben az új, ki tudja már, hányadik generáció egyik legjobbja, a világranglistán 4. helyen álló, 22 éves Vang Man-jü lett a sportág új királynője. A döntőben a 21 esztendős Szun Jing-sát verte, aki egy nappal korábban vegyes párosban már világbajnok lett, s akivel a záró napon a női páros aranyát is elvitte. Ez egyben azt is jelenti, hogy Vang Man-jü és Szun Jing-sa két-két arannyal zárt, így utóbbit az egyesben megszerzett ezüstje teszi a houstoni világbajnokság legeredményesebb játékosává.

A vb legeredményesebb nemzete természetesen Kína lett (4 arany, 1 ezüst, 6 bronz), az éremtábla második helyén az 1-1 aranyat és ezüstöt szerző svédek, a harmadikon pedig két ezüsttel és egy bronzzal a japánok végeztek. Összesen nyolc ország szerzett érmet, köztük 1959, vagyis 62 év után az amerikaiak vegyes párosban, a luxemburgiak pedig még régebben, 1939 óta vártak az újabb éremre, amit most női párosban sikerült megszerezniük.

EGYÉNI ASZTALITENISZ VILÁGBAJNOKSÁG, HOUSTON
Férfiak. Egyes. Döntő:
Fan Csen-tung–Möregardh 4:0 (6, 9, 7, 8)
Világbajnok: Fan Csen-tung (Kína),
2. Truls Möregardh (Svédország), 3. Liang Csing-kun (Kína) és Timo Boll (Németország). Majoros Bence és Ecseki Nándor a 64 közé jutásért, Szudi Ádám és Lakatos Tamás a 32 közé jutásért szenvedett vereséget
Páros. Döntő:
Karlsson, Falck–Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun 3:1 (8, 13, –11, 10)
Világbajnok: Kristian Karlsson, Matthias Falck (Svédország),
2. Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (Dél-Korea), 3. Lin Kao-jüan, Liang Csing-kun (Kína) és Togami Sunszuke, Uda Jukija (Japán). Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős a 16 közé jutásért szenvedett vereséget
Nők. Egyes. Döntő:
Vang Man-jü–Szun Jing-sa 4:2 (–11, 7 –6, 6, 8, 15)
Világbajnok: Vang Man-jü (Kína),
2. Szun Jing-sa (Kína), 3. Csen Meng (Kína) és Vang Ji-ti (Kína). Póta Georgina, Madarász Dóra és Hartbrich Leonie a 64 közé jutásért szenvedett vereséget
Páros. Döntő:
Vang Man-jü, Szun Jing-sa–Ito, Hajata 3:0 (9, 7, 8)
Világbajnok: Vang Man-jü, Szun Jing-sa (Kína),
2. Ito Mima, Hajata Hina (Japán), 3. Sarah de Nutte, Ni Xialian (Luxemburg) és Csian Tien-ji, Csen Meng (Kína). A Póta Georgina, Madarász Dóra páros a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget

 

2022.01.17 10:39:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az esemény festői központja ezúttal is a Városligeti Műjégpálya lesz, de több mint 50 helyszínen várják a jeges sportok kedvelőit (x).

pr
2022.01.15 23:05:52

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. De nincs az az ostoba ember, aki ha nyerünk, azt bizonygatná, hogy igenis kikaptunk, ha ellenben kikapunk, arról igyekezne meggyőzni hallgatóságát, hogy tulajdonképpen nyertünk. A sport tisztaságának, normalitásának is köszönhetően lesz ez üdítő hangú, töltetű rádió.

2022.01.14 19:33:51

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Románia sportminisztere talán indul a 2024-es párizsi paralimpián is.

2022.01.14 14:52:40

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A futball lényegében az egyetlen sportág, amely miatt tömegek vonulnak az utcára.”