SZ. M.
2023.05.26 16:37 Frissítve: 2023.05.26 16:49

Asztalitenisz-vb: beindult a kínai aranygyár, de Afrika is ünnepelt

Miközben a dél-afrikai asztalitenisz-világbajnokság utolsó előtti napján kiosztották az első aranyérmet – vegyes párosban a kínai Vang Csü-csin, Szun Jing-sa kettős megvédte a címét –, az összes versenyszámot figyelembe véve ismét összeáll a megszokott kép: a végjátékban inkább már csak az ázsiaiak, azon belül is a kínaiak számíthatnak főszerepre.

A vegyes párost megnyerő Szun Jing-sa (balra) és Vang Csü-csin 2021 után másodszor vehette át a győztesnek járó Heydusek Kupát (Fotó: WTT)

 

Vannak természetes dolgok, mint például, hogy a nap keleten kél és nyugaton nyugszik, vagy hogy a tavaszt követi a nyár, majd jön az ősz és a tél, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Nos, legalább ennyire természetes, hogy ha asztalitenisz-világbajnokságot rendeznek, a kínaiak minden aranyat begyűjtenek. Persze néha előfordul, hogy nem így történik – két évvel ezelőtt Houstonban például férfi párosban a svéd Mattias Falck, Kristian Karlsson kettős diadalmaskodott –, ám ezek inkább a szabályt erősítő kivételek. A Durbanben zajló vb hetedik napja sem hozott mást, mint amire a legtöbben számítottak, a hagyományok szerint elsőnek megrendezett vegyespáros-döntőben kínai siker született: a Vang Csü-csin, Szun Jing-sa duó megvédte a címét. Érdekesség, hogy 2021-ben ugyancsak a Harimoto Tomokazu, Hajata Hina duó volt az ellenfél, ám a japánok akkor és most sem tudtak játszmát nyerni, sőt még az sem változott, hogy más eloszlásban ugyan, de Harimotóék mindkét finálé három szettjében összesen tizenöt pontot szereztek, ami tűpontosan jelzi, még a közvetlen kihívók is milyen távol vannak a kínaiaktól. Ennek ellenére Szun Jing-sa meglehetősen udvariasan nyilatkozott a mérkőzésről: „A 3:0-s végeredmény könnyű győzelmet mutat, de a találkozó közben akadtak nehézségeink” – mondta.

Ezzel már a 23 éves balkezes Vang Csü-csin és a 22 esztendős Szun Jing-sa is ötszörös világbajnok, s a sikerükkel az is eldőlt, hogy Dél-Afrikában kizárólag ők nyerhetnek három aranyérmet, amire egyelőre van is esélyük, ugyanis mindketten versenyben vannak még egyesben és párosban is.

Utóbbi két számban is egyértelműen kirajzolódik a kínai dominancia, olyannyira, hogy elméletileg férfi és női egyesben, valamint férfi és női párosban is összejöhet a házi döntő. Közben Európa a jelek szerint ismét a háttérbe szorul: a hölgyeknél egyesben a legjobb nyolc, míg párosban a legjobb négy között kizárólag ázsiaiak vannak, a férfiaknál pedig párosban az elődöntőben, egyesben a negyeddöntőben van egy-egy európai egység, kontinensünk „becsületéért” a német Dimitrij Ovtcharov, Patrick Franziska duó, valamint Anders Lind küzdhet. Utóbbi nyolc közé jutása elég nagy szenzáció, ugyanis a világranglista 180. helyéről jutott el idáig, s jegyezzük meg azt is, hogy a 24 éves dán Majoros Bence állandó páros partnere, Dél-Afrikában is együtt indultak.

Volt még egy szenzáció férfi egyesben, a vendéglátó kontinenst képviselő egyiptomi Omar Asszar világranglista-30.-ként is bejutott a legjobb nyolcba. Asszar egyébként a sportág történetében a második afrikai játékos, aki férfi egyesben negyeddöntőt játszhatott, e tekintetben két évvel ezelőtt Houstonban a nigériai Quadri Aruna volt az úttörő. Akkor a később ezüstérmet szerző svéd Truls Möregardh Arunával szembeni 4:1-es sikere, most az Asszart 4:0-ra legyőző címvédő és egyben világelső kínai Fan Csen-tung vetett véget az afrikai álomnak.

56. EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, DURBAN
Vegyes páros. Elődöntő:

Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (kínai, 1. kiemelt)–Vong Csün-ting, Tu Hoj-kem (hongkongi, 6.) 3:2 (–9, 7, –10, 5, 8)
Harimoto, Hajata (japán, 2.)–Lin Si-tung, Kuaj Man (kínai, 7.) 3:1 (–7, 6, 7, 6)

Döntő:
Vang Csü-csin, Szung Jing-sa–Harimoto, Hajata 3:0 (6, 2, 7)

Világbajnok: Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (Kína), 2. Harimoto Tomokazu, Hajata Hina (Japán), 3. Vong Csün-ting, Tu Hoj-kem (Hongkong) és Lin Si-tung, Kuaj Man (Kína). Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra páros nem jutott a legjobb 16 közé


2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.