Asztalitenisz: Európa-kupa-ezüstérmes a Budaörs

Vágólapra másolva!
2021.05.09. 20:50
null
A Budaörs a második helyen végzett (Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség/Facebook)
A második számú európai sorozatban harmadik helyen kiemelt Budaörs női csapata az újvidéki döntőben nagy csatában 3:2-re kikapott a francia Saint-Denis együttesétől, így a második helyen végzett.

 

Az STK Novi Sad elleni győztes délelőtti elődöntő után története egyik legfontosabb mérkőzésére készült a Budaörs női csapata, az Európa-kup fináléjára. A másik oldalon a francia Saint-Denis US 93 együttese állt, amely ugyan feltörekvő tehetségeket szerepeltetett az újvidéki tornán, ám ezek a fiatalok a kontinens jelenlegi legerősebb bajnokságában, a francia Pro A-ban edződnek.

„A korukra nem szabad figyelni, a játékukra annál inkább” – intett óvatosságra még a kezdés előtt Szvitán Krisztina szakosztályvezető, aki elsősorban Prithika Pavade-ra hívta fel a figyelmet: a 16 éves (!) játékosról sok mindent elárul, hogy néhány héttel ezelőtt kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. Figyelmeztető jel lehetett az is, hogy a Saint-Denis az elődöntőben a többek között Madarász Dórával felálló CP Lyssois Lille együttesét búcsúztatta.

Persze mindezzel tisztában voltak Bachman Péter edző játékosai is, akik a tétnek megfelelő koncentráltsággal álltak asztalhoz. Az első párban a kétszeres Európa-bajnok Póta Georgina és a 19 esztendős Camile Lutz találkozott, utóbbi csak a harmadik szettben volt képes nyomást gyakorolni Pótára, aki azonban volt olyan rutinos, hogy ezt is átvészelje. A Surján–Pavade összecsapás igazi csemegének ígérkezett. A balkezes francia lány ezúttal is igazolta fantasztikus képességeit, s ugyan volt olyan időszak, amikor a szerbiai Surján ráérzett Pavade játékára, végül a 6:0-ra megnyert rövidített döntő szettel a franciáké lett a pont. A tokiói olimpiára készülő 45 éves Fazekas Mária és a nála 24 esztendővel fiatalabb Lilli Mostafavi csatája végig kiegyenlített volt, ám a legfontosabb pillanatokban Fazekas rutinja döntőnek bizonyult. Pótánál viszont a tapasztalat sem volt elég a bomba formában játszó Pavade ellen, így a Surján–Lutz találkozó döntött a kupa sorsáról. Surján kezdett jobban, de idővel idegessé vált, a fiatal Lutz pedig feljavult: a lehető legkisebb különbséggel – 3:2-re, az utolsó párharcban ugyancsak 3:2-re rövidített játszmában –, de a franciáké lett a kupa, a Budaörs pedig a 2018–2019-es bronz után ezúttal ezüstérmet szerzett a második számú európai kupában.

EURÓPA-KUPA, DÖNTŐ SZAKASZ. NŐK
Döntő: Saint-Denis US 93 (francia)–SH-ITB Budaörsi SC 3:2

Lutz–Póta Georgina 0:3 (–6, –2, –12), Pavade–Surján Szabina 3:2 (6, –7, –6, 5, 6:0), Mostafavi–Fazekas Mária 2:3 (–7, –10, 6, 2, 4:6), Pavade–Póta 3:0 (8, 5, 2), Lutz–Surján 3:2 (–10, 6, 9, –6, 6:2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik