Sz. M., P. V. 2020.08.04 15:55 Frissítve: 2020.08.04 16:11

Asztalitenisz: Egy nap alatt eladtam a 30 liter pálinkát. Már várták – Jónyer István

Barátok, pályatársak, ismerősök és persze a phenjani aranycsapat tagjai köszöntötték születésnapján a 70 éves Jónyer Istvánt, akit nem ért meglepetésként az ünnepség, mégis akadtak pillanatok, amikor elérzékenyült.


 

„Az ünnepelt?” – fordul Takács János, a Phenjanban világbajnoki címet szerző csapat tagja a körülötte állókat már legalább tíz perce vicces sztorikkal szórakoztató Klampár Tiborhoz, aki a szerepéből egy pillanatra sem kiesve válaszol: „Áh, még sehol, de nyugi, nélküle úgysem kezdik el”.

A Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz-csarnok nem a megszokott képét mutatja, a pingpongasztalok helyére felállított széksorok, a kivetítőnek szánt televíziók jelzik, most valami különleges készül. Aztán befut az ünnepelt, a 70 esztendős Jónyer Istvánt megrohanják a fotósok, fogadja a gratulációkat, kell legalább negyedóra, amíg az ajtótól eljut a neki szánt, mintegy húsz méterre lévő helyig.

Ilyen volt a bevonulása (Fotó: Micheller Szilvia)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A videó elindul, peregnek a képek, felelevenednek egy csodálatos pályafutás legszebb pillanatai, majd Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Nátrán Roland, a szövetség elnöke köszönti Jónyert – utóbbi egy tanúsítványt is átad, amely szerint mostantól a végtelen csillagtengerben egy „Jónyer 1950” elnevezésű égitest is megtalálható. Horváth Tibor korábbi főtitkár és Gergely Gábor egykori játékos- és világbajnok társ szavai után az érezhetően meghatódó születésnapos ütőt ragad – hetven év ide vagy oda, mégiscsak az asztal mellett érzi a legjobban magát –, hogy néhány ütés erejéig felidézze a nagy időket, hogy a régi játszótársakkal, Klampárral, Gergellyel, Takáccsal, Kreisszel nosztalgiázzon egy kicsit.

Jónyer átvette a tanúsítványt Nátrán Rolandtól

Jónyer nemcsak az asztalnál volt képes bámulatos dolgokra, de a négyszeres világ- és Európa-bajnok asztalitenisz-legenda az üzlethez is nagyon értett. Bár a 12 bőröndnyi német szövet fennakadt a budapesti vámon, 30 liter pálinkát valahogy csak becsempészett Svédországba.

„Ez mind igaz, még ennél sokkal több sztorit is tudnék mesélni – elevenítette fel a 70-es években történt eseményeket. Megláttam a lehetőséget, hogy Svédországban ezeket el lehet adni. Kiszálltunk a hajóból, jött a vámvizsgálat. Mondom, ha én oda beállok harminc liter pálinkával, akkor felnégyelnek vagy hazaküldenek. De támadt egy ötletem, s amikor a vámos nagyon elfoglalt volt, szépen megkerültem a bódéját, és beálltam a sor elejére, mintha engem már átvizsgáltak volna. Egy nap alatt mindet eladtam. Már várták.”

Fenti videónkban arról is beszél, miért evett meg 30 kiló sárgarépát a magyar csapat sikerével zárult, 1979-es phenjani világbajnokságon, s hogyan élte meg a 70. születésnapjára szervezett ünnepséget. 

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.

2020.11.19 20:30:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Aján Tamás gyanúba hozott veje folyosói hangokról, listákról, ravasz csavarokról és a bandyről.

2020.11.16 17:46:00

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sportolásra optimalizálták, az elérni kívánt pulzus intervallum érték is beállítható. (x)

pr PR
2020.11.18 20:54:32

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egy kis ország sportsikerei amúgy is sokkal több rokonszenvet ébresztenek, mint a hatalmas sportnemzetek futószalagon „gyártott” aranyérmei. Ha meg a kocsmai hangzavarban nyelvük szinte magyarul hangzik, akkor végképp nyert ügyük van.