A Nemzet Sportolója: szerda délelőtt döntenek az új tagról

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.07. 11:43
null
A lehetséges jelöltek a Nemzet Sportolóit tömörítő grémium új tagjának
Mint beszámoltunk róla, a birkózó Varga János halálával új tagot kell választania a Nemzet Sportolóinak. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár közösségi oldalán számolt be róla, hogy már érkeznek a jelölések, a 11 jelenlegi tag szerda délelőtt dönt a jelöltekről.



Tizenegy tagból áll jelenleg a Nemzet Sportolóit tömörítő grémium, a Varga János halála miatt megüresedett 12. hely sem marad sokáig betöltetlen, hiszen az új tagról szerda délelőtt döntenek a korábbi klasszisok a sportállamtitkárságon.

„Erős és méltó a lista, amelyből választhatunk – mondta korábban lapunknak Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja. – A kritériumok szerint hatvan év feletti, kiemelkedő sporteredményt elérő, és életművében a magyar sportot szolgáló személyt kell választanunk tizenkettedik tagnak. Remélem, ezúttal is jól döntünk, akárcsak eddig, hiszen még senki sem vitatta a döntéseinket. Sem írott, sem íratlan szabály, de még csak szokásjog sincs arra vonatkozóan, hogy az elhunyt tag után ugyanabból a sportágból javasoljunk valakit a címre. Nagy fel­adat vár ismét ránk, rendkívüli gesztus volt a döntéshozóktól, hogy ezt a feladatot ránk bízták és bízzák. A Nemzet Sportolójának lenni egy életmű elismerését jelenti, s ennek nemcsak erkölcsi, hanem anyagi vonzata is van. Kevés embernek adatik meg, hogy ennek a társaságnak a tagja legyen, tényleg megtiszteltetés ide tartozni.”

A javaslattétel és választás menete a következő: a tagok egyesével tehetnek javaslatot, kit tartanak érdemesnek arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Egy ember több javaslattal is élhet. Az összesítés után már csak a listán szereplőkre lehet szavazni, és minden egykori kiválóság csak egy személyt jelölhet. A szavazás addig tart, amíg valaki meg nem szerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, vagyis hat igent – aki a legkevesebb szavazatot kapja, mindig lekerül a listáról.

Amikor valaki megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, a sportért felelős államtitkár ellenőrzi, az illető megfelel-e a jogszabályi kritériumoknak – és amikor a kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.

A Nemzeti Sport megkérdezte az olvasókat, kit javasolnának új tagnak, s egyértelműen a századik magyar olimpiai bajnoki címet szerző Tuskirály, Hegedüs Csaba mellett tették le voksukat, hiszen a Magyar Birkózók Szövetségének korábbi elnöke csaknem ötszáz szavazattal kapott többet, mint a második helyen záró Szabó Bence.

A lehetséges jelöltek életútja – NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A lehetséges jelöltek életútja – NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A jelenlegi Nemzet Sportolói
Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik