„A magyar sportnak az Év sportolója-díj az Oscarja!”

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.01.04. 10:08
null
A sportcsatorna 15 kamerával sugározza élőben a gálát
Nagy erőkkel készül a közvetítésre, és idén először már a kategóriák három-három jelöltjének bejelentését is élőben sugározza a gála névadó szponzora, az M4 Sport. 

 

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálának immár harmadik éve névadó szponzora a közszolgálati sportcsatorna, amely természetesen nem „csupán” támogató a szó klasszikus értelmében, hanem a Nemzeti Színházból élőben sugárzott műsor révén az esemény rangjának emeléséhez is hozzájárul.

A kihívás nem kicsi, de a stáb gőzerővel készül az újabb megméretésre. „Nagyon különleges szituáció ez nekünk, hiszen mi elsősorban a sportpályákhoz vagyunk szokva, ilyen jellegű közvetítésünk legfeljebb kettő van egy évben – mondja lapunknak Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. – Még azzal együtt sem mindennapi a feladat, hogy partnerünk, az Antenna Hungária azért szokott időnként színházi közvetítéseket adni. A nagyobb nehézségek között tarthatjuk számon ilyenkor, hogy ebben a környezetben nem tudunk például a kameráinknak külön emelvényt építeni, mint mondjuk egy futballmeccsen, ha arra van szükség a tökéletes nézőpont megtalálásához, a nézők pedig időnként felállnak a műsor közben, ezért máshogy kell megoldanunk, hogy a látvány zavartalan legyen. Már önmagában az is nagy kihívás, hogy elérjük, a szerepet kapó vendégek pontosan oda üljenek, ahová a jegyük szól, hiszen amikor szóba kerülnek, azonnal be kell vágnunk őket, nincs idő keresgélni, hol is ülnek. És persze a fényeket is tökéletesen be kell lőni, itt nem oldható meg olyan egyszerűen a dolog, mint egy futballstadionban, ahol csak felkapcsolják a reflektorokat, és azzal rendben is van minden."

Az M4 Sport 15 kamerával közvetíti a gálát – majdnem annyival, mint egy NB I-es futballmeccset szokás. „Szükség is van erre, máshogy nem is lehet – magyarázza Székely. – A kategóriagyőztesek kihirdetésekor eleve három kamerát lefoglal az, hogy a három jelöltet egyszerre mutatjuk a képernyőn. Egyébként is, a díjazott sportolók teljesítményéhez és a gálaműsor művészi színvonalához csak úgy nőhetünk fel, ha ilyen nagy apparátussal vagyunk jelen."

A televízió-műsornak külön kommentátora nem lesz, a csatorna az élő műsort – amelynek műsorvezető-háziasszonya az M4 Sport népszerű riportere, Berkesi Judit (bemutatását lásd keretes írásunkban) – továbbítja a nézőknek. A gála január 11-én 20 órakor kezdődik, de az M4 Sport már 19.30-tól megkezdi a felvezető műsort, a Nemzeti Színházban a vörös szőnyegnél Kovács „Kokó” István – aki ökölvívóként maga is kétszer, 1991-ben és 1996-ban az Év férfi sportolója volt Magyarországon, és aki tavaly a gála társműsorvezetője volt – fogadja az érkező sportolókat és sztárvendégeket. A gála után pedig újabb harminc percig tart majd az adás a sportcsatornán Petrovics-Mérei Andrea műsorvezetővel, és természetesen a győztesek is először az M4 Sport kamerái előtt szólalnak meg.

Újdonság idén, hogy a közszolgálati csatorna most először már a sajtótájékoztatót is élőben sugározza január 4-én 11 órától, ugyancsak a Nemzeti Színházból. A Magyar Sportújságírók Szövetsége ezen az eseményen jelenti be, hogy az egyes kategóriákban a tagságnak szavazásra bocsátott tíz-tíz jelölt közül melyik három-három maradt versenyben és lesz ott személyesen is a gálán, amelyen élő adásban derül fény a győztes kilétére. „Én szorgalmaztam, hogy már a sajtótájékoztató is élőben menjen, hiszen az is nagyon izgalmas fejezete a történetnek, hogy kik esnek ki a versenyből – mondja Székely Dávid. – Több kategóriában is drámai lesz a bejelentés, hiszen olyan erős a mezőny, hogy sokak favoritja vagy kedvence már ekkor búcsút inthet a reményeinek. Úgy vélem, maga a felvezetés is emeli az esemény rangját, az Oscar-díjak előtt is hagyományosan show-műsor keretében jelenti be a filmakadémia a kategóriánkénti öt-öt jelöltet. Márpedig a magyar sportnak az Év sportolója-díj az Oscarja!"

A gálán tizenegy kategóriában a sportújságírók szavazatai alapján választják meg a győztest, a tizenkettedik díjról, az Év magyar góljáról viszont a szurkolók dönthetnek. A Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai bizottsága által összeállított tíz gólra – amelyeknek kritériuma, hogy a 2017-es naptári évben magyar játékos szerezze bárhol a világon vagy bármilyen nemzetiségű futballista Magyarországon bármilyen osztályban – az M4 Sport hivatalos honlapján lehetett szavazni január 4-ig. „Elmondhatom, hogy óriási az érdeklődés és a szavazókedv, már napokkal a határidő előtt tízezer fölött járt a voksolók száma – tudjuk meg Székely Dávidtól. – Azt is elárulom, hogy rendkívül izgalmas a versenyfutás, és ha az utolsó napokban nem következik be fordulat, akkor a három jelölt között lesz egy nagy meglepetés is. Egy olyan jellegű gól, amilyen korábban még nem jutott soha a három közé a díj történetében."

ÖNMAGÁT ADHATJA

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorvezetője és háziasszonya a Nemzeti Színházban BerkesiJudit lesz. A korábban a Digi Sport képernyőjéről ismert műsorvezető-riporter az M4 Sport 2015. júliusi indulása óta tagja a szerkesztőségnek. A női labdarúgás heti magazinműsorának kezdettől ő a háziasszonya, és rendszeresen feltűnik a labdarúgó- és a vízilabda-mérkőzések pályaszéli riportereként is. Széles körű ismertségre és elismerésre akkor tett szert, amikor a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott valamennyi mérkőzésén ő segítette interjúkkal a kommentátorok munkáját, a Rio de Janeiró-i nyári olimpián pedig mindkét vízilabda-válogatottunk valamennyi mérkőzésén neki nyilatkoztak elsőként a játékosok és a szövetségi kapitányok.

„Évről évre egyre rangosabb a gála, úgyhogy óriási megtiszteltetés, hogy a szervezők már másodszor kérnek fel a feladatra, amely számomra is igazi kuriózum, ilyen csak egy van egy évben – mondja Berkesi Judit. – Szeretem ezt a műfajt, izgatottan várom a gála estjét, amelyre természetesen másként kell készülnöm, mint az egyéb műsorokra. Hiszen nem csupán konferálni kell, felolvasni, ami a kezemben lévő papírra van írva, de beszélgethetek is a színpadra lépőkkel, együtt kell élni a produkcióval, a részévé kell válni. Szerencsére a mindennapi munkám révén közelről ismerem a legjobb sportolókat, és a gálára készülve igyekszem is felidézni a velük folytatott korábbi beszélgetéseimet."

Tavaly Kovács „Kokó" Istvánnal együtt vezette a műsort Judit, most viszont egyedül látja el ezt a feladatot. „Mindenképpen más lesz így, mint tavaly, és még nagyobb megtiszteltetés a lehetőség, hogy az én kezemben van a műsor levezetése, számomra ez az újdonság erejével hat – mondja a műsorvezető. – Bizonyos szempontból nehezebb lesz így, előfordulhat, hogy többször kell majd improvizálni, illetve baki esetén jól tud jönni a társ, aki kijavít, hiszen ketten nem szokták ugyanazt elrontani. Most jobban magamra leszek utalva, de megvan ennek is a szépsége, mert így teljesen önmagamat adhatom."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik