H. L. 2020.10.31 08:57 Frissítve: 2020.10.31 10:13

WTCR: Magnus az élen, Michelisz top 10-en kívül Spanyolországban

Gilles Magnus bizonyult a leggyorsabbnak a túraautó-világkupa (WTCR) spanyolországi versenyhétvégéjének első szabadedzésén. Mögötte Nathanaël Berthon és Santiago Urrutia zárt, míg a magyar versenyzők közül Boldizs Bence a tizenharmadik, Michelisz Norbert a tizenötödik, Tassi Attila a tizenkilencedik, míg Kismarty-Lechner Gábor a huszadik helyen végzett.

Michelisz a tizenötödik legjobb időt autózta az első szabadedzésen (Fotó: DPPI)

 

Az utolsó előtti versenyhétvégéjéhez érkezett a WTCR 2020-as idénye, a helyszín Spanyolország, ahová Yann Ehrlacher érkezhetett meg éllovasként. A francia pilóta előnye 42 pont Esteban Guerrieri előtt, míg a harmadik helyért Yvan Muller (114), Néstor Girolami (108), Jean-Karl Vernay (108) és Tom Coronel (101) van nagy csatában. A magyarok közül Tassi Attila a tizenegyedik, a címvédő Michelisz Norbert a tizennegyedik helyen áll a pontversenyben.

A mezőny egy helyen azonban változott: Nicky Catsburg a pozitív koronavírustesztje okán nem utazhatott el, a hollandot a TCR Europe-bajnok Josh Files helyettesíti a Hyundaiban. A világban fokozódó járvány miatt egyúttal az is biztossá vált, hogy nem készül el időben az olaszországi Adria International Raceway kibővítése, így a záró hétvégét az eredeti tervekkel ellentétben nem ott rendezik meg. A legfrissebb hírek szerint nagy eséllyel Spanyolországban marad a WTCR, de az sem kizárt, hogy Imolában zárul az év, ahol ezen a hétvégén a Formula–1 mezőnye csap össze.

Az első próbálkozásokkor nem sok pilóta fejezte be a körét, így bő 10 percet követően mindösszesen négyen rendelkeztek köridővel. Az élen ekkor Mikel Azcona állt 2:08.730-nal, ám a hazai pályán induló versenyző nem sokkal később már a top 10-en kívül találta magát, miután elkezdtek szállingózni a köridők.

A vezetést Gabriele Tarquini vette át 2:06.741-nel, míg mögé Muller, Ehrlacher, Thed Björk és Vernay sorolt be az első ötösben. A magyar versenyzők közül Michelisz a nyolcadik, Tassi a tizenharmadik, míg a Zengő Motorsportot erősítő Boldizs Bence a tizenhetedik, illetve Kismarty-Lechner Gábor a tizenkilencedik helyet foglalta el.  Az ugyancsak a magyar csapattal induló Azcona eközben a hetedik legjobb időt futotta. 

Fél óra után azonban már  Gilles Magnus állt az élen, a belga 163 ezreddel előzte meg Tarquinit, még mielőtt piros zászlóval meg kellett volna szakítani az edzést – Tom Coronel lassult le, s volt kénytelen félrehúzódni a pályán. 

A korlátozás szerencsére nem tartott sokáig, így az utolsó szűk negyedórára újra megtelt a pálya: az éken Magnus tovább faragott az idején, s 2:06.045-nél állította meg a stoppert, míg a második helyre Nathanaël Berthon ugrott fel az Audival. A harmadik Santiaago Urrutia lett, a magyar versenyzők közül pedig Boldizs tizenharmadik, Michelisz tizenötödik, Tassi tizenkilencedik, Kismarty-Lechner huszadik lett. A hazai pályán szereplő Zengő Motorsport-pilóta, Azcona a tizenkettedik legjobb időt érte el. 

A hétvége programja 10 óra 35 perckor folytatódik a második szabadedzéssel.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.