Nemzetisport.hu 2013.02.24 01:53 Frissítve: 2015.03.30 01:15

Videó: a kerítésbe repült a NASCAR-autó Daytonában; több tucat sérült!

Nem múlt el nagy baleset nélkül a híres szezonnyitó daytonai NASCAR-verseny másodosztályú (Nationwide-) futama magyar idő szerint szombat este. Már az utolsó körben, az utolsó métereknél jártak, amikor egy ütközést követően Kyle Larson autója a levegőbe emelkedett, és a kerítésnek csapódott. Más versenyzők sem úszták meg, ráadásul az első híradások szerint hat néző megsérült, később már 15, majd 28 sérültről írtak. A pilóták mindazonáltal sértetlenek maradtak a befutóbeli tömegkarambolban.

 


Kyle Larson autója a levegőbe emelkedett, és a kerítésnek csapódott (Fotó: Reuters)

A futamot a 120-ból mindössze három kört vezető Tony Stewart (a videón piros kocsiban és 33-as rajtszámmal) nyerte meg, aki a harmadik helyen haladt a tömegbukást előidéző megcsúszás pillanatában, ám sikeresen elmenekült a veszélyes zónából. Stewart az összes kategóriát figyelembe véve 19. alkalommal nyert a daytonai katlanban.

A 20 éves Kyle Larson autójából kiszakadt a motor, és – a motorházzal, a kerekekkel és a felfüggesztéssel, úgy egyáltalán: a kasztni első harmadával együtt – a védőkerítést átszakítva a tribünön kötött ki, a nézők sérüléseit a roncsból származó szétrepülő törmelékek okozták.

A szemtanúk egyike, akinek fivére súlyos lábsérülést szenvedett, háborús övezetként írta le a kocsi darabjai és a törmelékek okozta pusztítást: „A motorból áradó füst mindent beborított körülöttünk. Az autó kerítésbe csapódása után kerekek, különböző alkatrészek, fémdarabok repkedtek a fejünk fölött. Az öcsém lábát is egy fémszilánk vágta szét, levette az övét, úgy szorította el a vérzést. A baleset után egy motort és egy kereket vettem észre a nézőtéren. Az emberek sírtak körülöttünk..."

Nem ez volt az egyetlen súlyos baleset a versenyen: öt körrel a leintés előtt 13 autó keveredett bukásba; itt az egyik versenyző, Michael Annett járt pórul, s kórházban kötött ki végül.

A legfrissebb híradások szerint a második tömegkarambol során legalább huszonnyolcan szenvedtek sérülést a lelátón (az AP amerikai hírügynökség 33-ról tud); körülbelül húsz ember került kórházba, de már egyikük állapota sem életveszélyes. Hangsúlyozzuk: a „legfrissebb híradások szerint" és „már", korábban ugyanis három életveszélyes sérültről számoltak be, de 24 órán belül mind a három állapota stabilizálódott. E három szerencsétlenül járt néző között volt egy 14 éves fiú, valamint egy férfi, utóbbi életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, ám sikeresen megműtötték – jelentette az ESPN.com.

Ezen a pályán rendezik meg vasárnap 55. alkalommal a híres Daytona 500 autóversenyt, amelyen – a viadal történetében első nőként – Danica Patrick indulhat a pole-ból. A szervezők azt mondták: a hatalmas baleset ellenére a verseny nincs veszélyben, a munkások a rajtig helyreállítják a pályát.

 

 

2021.11.25 23:34:46

Egyéb autó-motor MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Valentino Rossi egy generációban változtatta meg a motorozáshoz való hozzáállást, sokakat függővé tett, emiatt az iparágban senki sem lehet eléggé hálás neki. Nem szívesen beszélt, sokkal inkább versenyzett és cselekedett, hogy fő küldetését teljesítse. Nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy neki kell megmutatnia, a mezőnyben nem a gép, hanem az ember jelenti a legnagyobb különbséget.

2021.11.11 18:29:30

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A háromszoros Európa-bajnok a technikai kihívást szereti leginkább a kamionsportban.

2021.10.06 14:19:17

Egyéb autó-motor MTI/K. B.

A csapatfőnök szerint ideális felállást jelent nekik a tapasztalat és a fiatalság kombinációja.

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.