MotoGP: őrületes időmérő után Quartararo a pole-ban

Vágólapra másolva!
2021.05.15. 18:26
null
Fabio Quartararóé a pole pozíció a Francia Nagydíjon (Fotó: motogp.com)
A végeredmény semmit sem árul el arról, milyen izgalmas kvalifikáción vannak túl a MotoGP-sek. Száradó pálya, eső, nem eső, három Honda az első sorban a leintés pillanatában, ami végül csak a 6-7-8. helyre lett elég a Francia Nagydíjon. Íme, a részletek!

 

De előtte még tekerjük vissza az idő kerekét kicsit, egészen a Q1-ig, mert bizony ott is történtek meglepő dolgok.

A Q1 nagy meglepetése Lorenzo Savadori volt, aki egyelőre nagyon magabiztosnak tűnik vizes és felemás körülmények között. Az FP1-en hatodik, az FP3-on pedig második lett Marc Márquez mögött szombat reggel. Az időmérő első szakaszának elején bukott a célra fordítóban, ami szerencséjére épp szemben van a bokszutcával, így egy kisebb sprint után már fel is ülhetett a másik motorjára.

A leintés előtti pillanatban Aleix Espargaró és ő álltak az első két helyen. Espargaró kitörő örömmel fogadta a saját köridejét, és úgy érezte, ez elég lesz a továbbjutáshoz, így, bár lehetősége lett volna rá, már nem kezdett bele egy újabb gyors körbe. Hiba volt. Az utolsó pillanatokban ugyanis Savadori megfutotta a leggyorsabb időt a szintén továbbjutó Luca Marini mögött.

Marininak az a Pecco Bagnaia mutatta az utat, aki vezeti a világbajnokságot, és aki idén először szorult a Q1-be. Nem sikerült azonban elég jól teljesítenie, így a 16. helyről rajtolhat csak.

Az FP4 alatt még száraz volt a pálya, majd a Q1 már vizes, de száradó aszfalton zajlott, és a Q2 elején is felemás volt még a helyzet. Így árgus szemekkel figyeltük, hogy ki, milyen gumit választ.

Az első gyors kört Johann Zarco vizes abroncsokon teljesítette, míg a slicken kezdő Valentino Rossi és Franco Morbidelli első köre is lassabb volt. Utána Rossi majdnem átvette a vezetést, de helyette annak örülhetett csak, hogy nem esett el a célra fordítóban, Morbidelli azonban az élre állt. A boldogság nem tartott sokáig, mert Jack Miller, 3.6 másodperccel megjavítva az addigi leggyorsabb kört, az élre állt.

Őt megint Zarco, aztán Pol Espargaró és Marc Márquez követte a sorban, már ami a pillanatnyi éllovast illeti.

Marc Márquez esése (Fotó: motogp.com)
Marc Márquez esése (Fotó: motogp.com)

Az utolsó percekben úgy tűnt, már nem lesz esély a javításra, egyrészt, mert Miguel Oliveira esése miatt sárga zászló volt érvényben, másrészt esni kezdett az eső.

A leintés pillanatában így Honda első sor volt kilátásban Marc Márquez, Taka Nakagami és Pol Espargaró sorrendben.

De a helyzet megint változott, az eső elállt, a pálya pedig ideális volt még egy utolsó gyors körre azoknak, akik még idejében haladtak át a célvonalon.

Először Maverick Vinales repült az élre, majd Morbidelli jött fel a második helyre, de végül Fabio Quartararóé lett a pole. Zsinórban harmadszor rajtolhat az élről idén, és második alkalommal hazai versenyén.

Az első sorba Jack Miller fért még be a két gyári yamahás mellett.

Pol Espargaró és Marc Márquez nagyon hasonló napot futottak, mindketten buktak az FP4 végéhez közeledve. Előbbinek a 3-as, utóbbinak a 9-es kanyarban ment el a motor eleje, mindkét forduló balos.


Espargaró később a Q2 során is eldobta a motort.

A nap legfurább balesetét Franco Morbidelli szenvedte el az FP3 végén, amikor a motorcserét szerette volna lepróbálni egy esetleges flag-to-flag versenyre készülve, amire legutóbb a 2017-es Cseh Nagydíjon volt példa.

Franky bal térde kicsavarodott, ő pedig a földre rogyott a fájdalomtól. Az orvosi vizsgálat után a hétvégét folytathatta, de kezeléseket kap a Mobilklinikán. „Szerencsére nem fociznia kell” – mondta a Petronas SRT MotoGP-s csapatfőnöke, Wilco Zeelenberg.


A teljes eredménylista itt tekinthető meg!

MEGÉRTE A KOCKÁZATOT

A Moto3-asok időmérője során is az időjárás volt az extra fűszer. Ahogy zöldre váltott a lámpa a bokszutca végén a Q2-re, csöpögni kezdett az eső. A mezőny azonnal pályára ment, bízva abban, hogy pár percük még lehet a száraz gumikon. De az eső intenzívebbre váltott, így mindenki egyből visszatért a bokszba, kivéve Andrea Mignót, aki legalább elkezdett egy mért kör, bár be már nem fejezte. Pár perc után az eső elállt, még a nap is majdnem kisütött, és a vízfoltos pályára ki slick, ki vizes gumival tért vissza. Migno és csapata az előbbi mellett tette le a voksát, hiszen az olasznak már volt tapasztalata az aktuális helyzetről. Körről-körre tudott javítani az idején, amit a végén sikerült pole pozícióra váltania két másodpercet verve az egész mezőnyre.

Riccardo Rossi egy esést követően (Niccoló Antonellivel akadtak össze) váltott slickekre, és alig 10 perccel később mindössze egy gyors körre maradt ideje. Ez pont elég volt, hogy megszerezze a második rajtkockát, ami eddigi legjobb időmérős eredménye a világbajnokságban.

A harmadik helyről Jaume Masia indulhat majd.


A rekordokat döntögető, az összetettet négy futam után 51 ponttal vezető Pedro Acosta idén először még a Q2-be sem került be, csupán a 21. helyről rajtolhat majd. A spanyol tehetségnek egyelőre nincs könnyű hétvégéje, pénteken két kicsúszás nehezítette a napját a 3-as kanyarban, ma reggel pedig a 4-esben csúszott el. További két esést csak a szerencsének köszönhetően úszott meg, az FP3 alatt még vízen, a Q2 során szárazon dobta le magáról a motor.

A sűrűjéből rajtolva nem lesz könnyű dolga, de tudjuk, hogy a Moto3-ban minden lehetséges, még az is, hogy valaki a bokszutcából rajtolva nyerjen futamot. Az időjárás is komoly tényező lesz majd, de Acosta tempója egyelőre nem túl kecsegtető.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy hogyan kezeli majd a helyzetet, képes lesz-e majd nem hibázni, és Aki Ajo csapatfőnök tanácsát megfogadva minél több pontot menteni.


A teljes eredménylista itt tekinthető meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik