MotoGP: itt az ideje támadni – a világbajnoki dicsőség a tét

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.11.06. 10:27
null
Négyük között dől el a Moto3-as és a Moto2-es világbajnoki cím (Fotó: Kovács Nikolett)
A legfontosabb bajnoki cím ugyan már eldőlt, de izgalomból így sem lesz hiány a gyorsaságimotoros-világbajnokság utolsó két versenyhétvégéjén, hiszen a Moto2-esek és a Moto3-asok 2021-es versengése még nem dőlt el. Aki Ajo csapata akár két bajnoki címet is begyűjthet, ebben csak Dennis Foggia akadályozhatja meg őket.

 

Ha valaki csak a szezon elejét követte figyelemmel, annak talán meglepő lehet, hogy a legkisebbeknél Pedro Acostát még nem avatták bajnokká.

A spanyol újonc üstökösként robbant be a világbajnoki mezőnybe, egy második hellyel nyitott, amit rögtön három futamgyőzelem követett.

A második nagydíj óta vezeti a bajnoki tabellát, előfordult, hogy 55 pont volt az előnye az aktuális második helyezettel szemben.

Sokáig Sergio García tűnt a legnagyobb kihívójának, egészen austini sérüléséig, ami után az Emilia-romagnai Nagydíjat is ki kellett hagynia. Acostának így miatta már nem igazán kellett aggódnia, cserébe azonban kapott egy még erősebb ellenfelet.

Dennis Foggia lemaradása Acosta mögött a stájer futamot követően még 97 pont volt, ami mára 21-re olvadt.

Az utóbbi hat versenyen az olasz 127 ponttal (három futamgyőzelem és további három dobogós hely) gazdagodott, míg Acosta csak 51 egységet tudott összegereblyézni.

„A védekező mód nem igazán jött be nekem, úgyhogy ideje újból támadni– mondta Acosta az Algarve-i Nagydíj első edzésnapját követően.– A misanói még nem volt igazi meccslabda, győznöm kellett volna, miközben Dennis csak a 12. helyen végez vagy hasonló. Nem volt tervben, hogy ott bajnok legyek. A mostani már egy igazi lehetőség.”

A pénteki napot követően a támadó pozíciót egyelőre hátulról tudja csak felvenni Pedro, aki az FP1-et a hatodik, az FP2-t már a negyedik helyen zárta, miközben Foggia az első, majd a második leggyorsabb volt. „Nem kell izgulni, ott vagyok a nyakában” – mondta a spanyol, aki egyelőre tényleg nagyon nyugodtnak és összeszedettnek tűnik. A Nemzeti Sportnak már csütörtökön azt mondta, hogy a bajnokságot lezárni utazott Portugáliába.

Acostának 5 ponttal kell többet szereznie ahhoz, hogy világbajnokként hagyhassa el az algarve-i pályát és a Moto3-as kategóriát, hiszen jövőre már biztosan a Moto2-ben folytatja.

Ellenben Foggia sem tűnik idegesnek, ahogy ő fogalmaz, nincs veszítenivalója, és épp elég, ha úgy teljesít, mint az elmúlt három hónapban.

A Moto2-eseknél két csapattárs küzd a végső trófeáért, és ebben a küzdelemben is voltak bőven fordulatok. Az első két nagydíjat leszámítva (akkor még Sam Lowes látszott az év favoritjának) Remy Gardner egész évben vezette a bajnokságot, a Brit GP (a 12. verseny) után már 44 pont volt az előnye Raúl Fernándezzel szemben, ami három futammal később már csak 9 egység maradt, majd két hete ismét 18-ra nőtt.

Gardner a hatodik szezonját tapossa a középső géposztályban, rögös utat járt be, ezért sokan azt érzik, nála lenne jó helyen a bajnoki cím. De biztosan nem a futamgyőzelmeket tekintve, hiszen míg ő négyszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, addig Fernándeznek ez hétszer adatott meg. Utoljára Marc Márqueztől láthattunk ilyen bemutatkozást a Moto2-ben. A három bukással és nullázással azonban nehéz helyzetbe hozta magát Raúl.

Hogy még tovább fokozzák a hangulatot, az első szabadedzést az ausztrál, a másodikat a spanyol nyerte meg pénteken Portimaóban, Gardner azonban egy jókora bukással is gazdagodott.

 


 

Az eset után a versenyigazgatóság elemezte a felvételeket, Gardnert és Marcos Ramírezt is meghallgatta, és úgy döntött, hogy egyik fél sem követett el olyan hibát, ami büntetést érdemelne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik