MotoGP: Lorenzo bizonyított, és már büszkeségből sem marad a Ducatinál

Vágólapra másolva!
2018.06.03. 22:23
null
Jorge Lorenzo szerint Gigi Dall'Igna hitt benne, de talán túl későn (Fotó: Kovács Nikolett)
Jorge Lorenzo mai győzelme sok mindenre rávilágított és döntő jelentőséggel bírt. De nem úgy, ahogy azt először gondolnánk. A spanyol most először mondta ki nyíltan és határozottan: nem folytatja tovább a Ducatival.

 

„Sok kritika ért az elmúlt fél évben, sokat szenvedtem – kezdte Lorenzo. – Most pedig keserédes érzelmek vannak bennem. A szívem egyik fele nagyon örül. Nagyon-nagyon boldoggá tesz ez a győzelem. De másfelől nagyon szomorú vagyok, mert, ha ezeket az alkatrészeket előbb megkapom, akkor az eredmények is előbb jöttek volna.

De soha nem adtam fel, nagyon keményen dolgoztam és küzdöttem, akárcsak akkor, amikor 125GP-ben mentem a Derbivel. Apu akkor azt mondta, hogy azzal a motorral nem lehet győzni, de én bebizonyítottam, hogy meg tudom csinálni. És most is így történt. Rengetegszer elmondtam, hogy valami még hiányzik nekem a motorból, ami segít, hogy tartalékolni tudjam az energiám, hogy egyenletesen tudjak menni. Kellet ez az ergonómiai változtatás, hogy a kanyar közepén gyorsabb tudjak lenni."

Remélem, hogy mostantól jobban hisznek majd nekem

A győztesből ezután további érzelmek is kifakadtak: Jorge Lorenzo sosem hazudik, mindig az igazat mondja. Most könnyű hinni nekem, de akkor kellett volna, amikor nem jöttek az eredmények. Sajnos nem sokan vagy nem mindenki hitt bennem. Az emberek sokszor azt hiszik, csak kifogásokat keresek, de nem így van, én mindig az igazat mondom, azt is bevallom, amikor én hibázok, hallgassátok vissza a nyilatkozataimat!

Most sem arról van szó, hogy lement rólam a nyomás, és ezért tudtam jobban teljesíteni. Hanem azért tudtam nyerni, mert erre a versenyre végre megkaptam azokat az alkatrészeket, amit már régóta kérek. Remélem, hogy mostantól jobban hisznek majd nekem az emberek.

Gigi (Dall'Igna) hitt bennem, te talán túl későn. Ha előbb hitt volna bennem 100 százalékosan, akkor most azt mondhatnám, hogy a Ducatinál maradok, de nem tudom ezt mondani."

Mintha két különböző adást néznének

Miközben Lorenzo minden médiának és újságírónak elmondta, hogy túl késő, nem marad a Ducatinál, addig ezzel párhuzamosan Gigi Dall'Igna és Stefano Domenicali csak azt hangsúlyozta, hogy még semmi sincs lefutva, nincs végső döntés.

Jorge Lorenzo és Gigi Dall'Igna Mugellóban (Fotó: Kovács Nikolett)
Jorge Lorenzo és Gigi Dall'Igna Mugellóban (Fotó: Kovács Nikolett)

Dall'Igna szerint az új tank csak egy eleme volt a sok közül a mai sikernek. Mindenkinek más jelenti az utolsó klikket a fejében, Jorgénak pedig ez a tank volt. Hogy megtartaná-e őt a csapatban? „A mai verseny után miért is ne? – válaszolta. – Nehéz azt mondani, hogy így fog történni, de soha ne mondd, hogy nem."

Az embernek az az érzése támadt ma, mintha a felek teljesen más adást néznének. A csapatvezetésnek talán érdemes lett volna megvárni Lorenzo nyilatkozatát, mert ez így nagyon furán néz ki.

Biztos, ami biztos, konkrétan is feltették a kérdés Lorenzónak, hogy mi lenne, ha holnap szerződést ajánlanának neki az olaszok. „Sajnos már túl késő. Ez már büszkeség kérdése is."

Ami versenyt illeti, Jorge az új tankon túl még egy dolognak köszönheti a győzelmét. Nagyot változtatott a motorozási stílusán, hogy az első gumi kitartson a végéig. Nem akadt ma ellenfele, és olyan volt, mintha a régi (yamahás) mallorcait látnánk újra körözni.

A második helyezett Andrea Dovizioso elmondta, hogy a féktáv végén és a kanyar közepén lassabb volt, mint csapattársa. Sokszor elment alatta a motor eleje, és szerinte rossz döntést hoztunk az első gumi kapcsán. Nem akartak kockáztatni, de ahogy mondani szokás, kockázat nélkül győzelem sincs.

Amikor fiatal voltam, nem izzadtam le ennyire

Viccelődött a harmadik helyezett Valentino Rossi a verseny után.

„Nagyon hiányzott ez az érzés, hogy dobogóra állhassak Mugellóban. Amikor ott van ez a sok ember, úgy érzed, hogy 2-3 órát is eltöltenél még ott, és innál egy sört a szurkolókkal.

Az a 10 perc, amit a dobogón eltölthetsz ilyenkor a hatalmas tömeg és a rengeteg szurkoló előtt, az az igazi fizetség a rengeteg erőfeszítésért, edzésért, utazásért cserébe, amit egész évben beleteszünk.

Lorenzo nem talált legyőzőre az Olasz Nagydíjon (Fotó: Kovács Nikolett)
Lorenzo nem talált legyőzőre az Olasz Nagydíjon (Fotó: Kovács Nikolett)

Nagyon nehéz verseny volt a gumik miatt, nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen nehéz. Nagyon rossz volt a tapadás az egész verseny alatt. Végül jól választottunk gumit, körülöttem mindenki a puhát választotta, és a végén túl is melegedett nekik, így vissza tudtam előzni őket. Iannonéval nagyon nehéz volt, tényleg mindent beleadott. Az utolsó körök nagyon nehezek voltak, de örülök, hogy ismét dobogóra állhattam. Remélem, hamarosan nem csak harmadik helyeknek örülhetek, szeretnék a győzelemért harcolni" – mondta a Doktor, aki a második helyre jött fel a bajnokságban, 23 pont a hátránya Marc Márquez mögött.

Marc Márquez az ötödik körben bukott, ami utoljára tavaly Le Mans-ban fordult elő vele versenyen. Hiába hangsúlyozta tegnap, hogy a mai futam a pontmentésről szól majd számára, nem sikerült a terv. Tudta, hogy gondjai lesznek az első abronccsal, és bár próbálta kezelni a helyzetet, nem járt sikerrel. Bár Márquez mindig azt mondja, hogy minden esésből és versenyből tanul, a mait szeretné minél hamarabb elfelejteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik