Két út áll a Lónyai, Garamvölgyi kettős előtt...

Vágólapra másolva!
2014.06.05. 12:17
Két fő ismérve van a tereprali országos bajnokság gyulai futamának. Az egyik, hogy általában nagy hőségben zajlik a verseny, a másik pedig a város szívében felállított szervizpark, amely nem csupán a nézők szíve csücske, hanem a versenyzőké is.

A Lónyai Pál, Garamvölgyi Zoltán kettős is készül Gyulára – méghozzá két autóval. A pilóta egyelőre nem tudja, melyik mellett dönt. Álomszerű állapot egy autóversenyző számára.

„Elképesztő munkát végzett a csapat, gyakorlatilag két műszakban dolgoztak a fiúk, így elkészült a Nissan – amelyben új a motor, a váltó, a futómű, a gátlók, sőt minden egyes csavar is –, és elkészült a BMW is, amelyet rommá törtünk az előző versenyen. Utóbbin inkább optikailag kellett dolgozni, technikailag nem volt nagy baja, pedig az a fa elég keményen nekünk jött. Eredetileg úgy volt, hogy valaki bérbe veszi a Nissant, végül nem így történt, úgyhogy mindkét autót elvisszük Gyulára, mindkettőt teszteljük a verseny előtt, aztán eldöntjük, melyikkel indulunk" – mosolygott Lónyai Pál, aki azt is elárulta, hogy szereti a gyulai murvás, földes pályákat, mert jól passzolnak a vezetési stílusához.

Nehéz versenyre számít, hiszen a mezőny nagyon sűrű, nemcsak a hazai élvonal képviselteti magát, hanem a hírek szerint a környező országokból is érkeznek vetélytársak. Más kérdés, hogy Lónyai ellenfelek nélkül is képes arra, hogy izgalmassá tegye saját életét.

„Nagy kalandjaink voltak már Gyulán: kétszer összetörtük magunkat és a kocsit, de amikor sikerült befejezni a versenyt – amely mindig különleges, sohasem szürkül bele a többibe –, akkor jó eredményt értünk el. Másrészt itt mindig sok a néző, most is arra számítok, hogy sokan buzdítanak minket a pályák szélén. Bár minden versenyen az a célunk, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, ehhez társul most, hogy szeretnénk a lehető legjobban felkészülni a spanyol világkupafutamra, amelyen tavaly hatalmasat küzdöttünk" – mondta Lónyai, majd a kérdésre, hogy a múltkori törésteszt vajon benne maradt-e a fejében, vajon lassítja-e, egészen meglepő választ adott.

Azt mondta, a BMW-vel korábban nem volt balesetük, a legutóbbi ob-futamon azonban kiderült: mennyire hihetetlenül biztonságos ez az autó. Miután frontálisan nekiütköztek egy fának, s az autó eleje gyakorlatilag a felismerhetetlenségig összetört, ők szinte sértetlenül (kisebb zúzódásokkal) szálltak ki a versenyzőülésből. Ez pedig önbizalmat adott Lónyainak, most már tudja, nem baj, ha feszegeti a határokat. Egyrészt azért sem, mert csak úgy lehet gyors, másrészt azért sem, mert most már tudja, a BMW kiállta a töréspróbát, és teljesen biztonságos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik