Kamion Eb: egy győzelem, egy dobogós hely – Kiss Norbert

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 20:24
null
Kiss Norbert parádésan kezdett (Fotó: Kiss Norbi Média, archív)
A háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert aligha számított ennél jobb szezonkezdetre: a nyitó futamot megnyerte – ez volt pályafutása 64. Eb-futamgyőzelme –, a fordított rajtrácsos versenyen pedig harmadikként végzett Misanóban.

 

Ott folytatta, ahol abbahagyta. És ez egyrészt helyrajzi kérdés, másrészt viszont sokkal több annál. Kiss Norbert tavaly év végén Misanóban hódította el harmadik Európa-bajnoki címét, és most ugyanott kezdte a szezont, méghozzá az első rajtkockából és futamgyőzelemmel! Csak a miheztartás végett.

A Révész Racing magyar versenyzője az időmérő edzésen szoros csatát vívott a hatszoros Európa-bajnok német Jochen Hahnnal, ám ha nem is sokkal (mindössze 51 ezredmásodperccel) a magyar fiú csípte el a pole pozíciót.

A győzelmet pedig úgy szerezte meg, ahogy a nagykönyvben meg van írva: a lámpa szabad jelzésétől kezdve a kockás zászlóig az élen haladva.

Persze, ez csak első hallásra tűnik egyszerűnek, hiszen rögtön a rajt után Jochen Hahn szorosan rátapadt a magyar fiúra, várva, hátha hibázik, ám Kissnek esze ágában sem volt megtenni ezt a szívességet, úgyhogy a német egyetlenegyszer sem került előzési pozícióba – meg kellett elégednie a második hellyel. A harmadik helyet Sascha Lenz fenomenális előzéssel szerezte meg – előbb Adam Lackóval karöltve kihasználták Antonio Albacete balszerencséjét, majd pedig Lenz az egyes kanyarban a cseh versenyzőt is „bedarálta”, és attól kezdve a saját tempójában közlekedve felállt a dobogó harmadik fokára.

„Jól kezdtük a szezont, bár talán jobban örültem volna, ha nem ennyire szoros a küzdelem – mondta Kiss Norbert. Már az időmérőt is csak nagyon kevéssel tudtam megnyerni Jochen (Hahn) előtt, de szerencsére sikerült a pole pozíciót győzelemre váltani. A rajt után Jochen nagy tempót diktált, és próbált megtámadni, de aztán én tudtam jobban óvni a gumikat, és ebből előnyt kovácsolva a verseny második felében elhúztam tőle. Az már most látszik, hogy az Iveco nagyon komolyan vette a felkészülést, és nagyon gyors – egyelőre úgy tűnik, hogy Jochen lesz az idén a legkeményebb ellenfelem.”

A fordított rajtrácsos futamon Kiss a nyolcadik helyről indulva kihozta a lehetőségeiből a maximumot: folyamatosan előzgetve végül a harmadik helyet szerezte meg, s ezzel hatpontos előnyre tett szert Jochen Hahnnal szemben az összetettben.

„A szokásos őrült futam volt a fordított rajtrácsos, mindenki ment mindenfelé, néhányan kiütötték egymást előttünk, amiből előnyt tudtunk kovácsolni, de azért csatázni is kellett – folytatta Kiss. – A legizgalmasabb az volt, amikor Steffi Halmmal és Jochen Hahnnal egyszerre próbáltunk befordulni az egyik kanyarba, én voltam legbelül, úgyhogy le tudtam lassítani, ők ketten viszont összeakadtak. Utóbb az ivecósok panaszkodtak rám, hogy én milyen agresszíven versenyzek, de a felügyelő testület nem is vizsgálta az esetet, és én sem éreztem hibásnak magam, simán tudtam tartani a belső ívet. Összességében azt mondhatom, hogy jól indult a szezon, de sokkal szorosabb a verseny, mint tavaly volt. Azon kell dolgoznunk, hogyan tudnánk egy körön javulni, mert nagyon sok múlik majd az időmérő edzéseken és a rajtpozíciókon a szezon további részében is.”

Folytatás vasárnap egy időmérő edzéssel, és két újabb versenyfutammal.

KAMION EB, 1. FORDULÓ, MISANO
1. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN)
24:54.032, 2. Hahn (német, Iveco) 5.625 másodperc hátrány, 3. Lenz (német, MAN) 10.566 mp h. 2. verseny: 1. Antonio Albacete (spanyol, MAN) 25:09.176, 2. Lenz 0.618 mp h., 3. Kiss 6.498 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik