Párizs 2024: fellobbant a láng Olümpiában

Vágólapra másolva!
2024.04.16. 11:45
Korhű jelmezben végezték el a ceremóniát (Fotó: Twitter/Paris 2024)
Kedd délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A hagyományoknak megfelelően a „főpapnő” – akit ezúttal Mary Mina színésznő alakított – korhű jelmezben végezte a ceremóniát. A kedvezőtlen időjárás miatt ezúttal egy kehelyből került a láng az első fáklyára, a napsugarakat az egy nappal korábban tartott főpróbán gyűjtötték össze parabolatükörrel.

A színésznő Héra Temploma elől a lánggal visszatért az olümpiai stadionba, ahol átadta azt a staféta első tagjának, az evezésben Tokióban olimpiai bajnok görög Sztefanosz Duszkosznak. A váltó második embere már a rendező franciákat képviselte, a 2004-ben Athénban ötkarikás aranyérmes úszó, Laure Manaudou személyében.

A ceremóniára ismét nézők előtt került sor azután, hogy az előző nyári és téli olimpia lánggyújtásán a koronavírus-járvány miatt nem lehetett jelen közönség.

„Nehéz időket élünk, háborúkkal, konfliktusokkal teli időket. Az embereknek pedig elegük van a gyűlöletből, az agresszióból és a negatív hírekből, amelyekkel mindennap szembesülnek – mondta a láng fellobbanását megelőző ünnepi beszédében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. – Mi viszont mindannyian olyasmire vágyunk, ami összekapcsol minket, egyesít bennünket, reményt ad számunka. Az olimpiai láng, amelyet most meggyújtunk, ennek a reménynek a jelképe.”

Bach mellett köszöntőbeszédet mondott Arisztidisz Panajotopulosz, Olümpia polgármestere, Tony Estanguet, a francia szervezőbizottság elnöke és Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság és egyben az Európai Olimpiai Bizottság elnöke.

A 11 napos görögországi váltó során a fáklya mintegy 550 ember kezében több mint ötezer kilométert tesz meg, mielőtt jövő pénteken átadják a francia szervezőknek az athéni Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén.

A láng Görögországból május 8-án érkezik a háromárbócos Belem hajó fedélzetén Marseille-be, és onnan indul majdnem három hónapos útjára. Július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-ot – is érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik