Több mint 350 dartsversenyző küzd meg a hétvégi WDF Budapest Openen

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 13:02
Balázs Gábor (Fotó: Földi Imre)
Rekordszámú nevezés érkezett az április 13–14-i WDF Budapest Darts Openre, a szombati és vasárnapi versenyeken több mint 350 dartsos áll majd tábla elé – a bronzkategóriás verseny fontos pontokat jelent a decemberi világbajnokságra. Az esemény felvezetéseként tartott sajtótájékoztatót a Magyar Dartsszövetség Balázs Gábor elnök részvételével.

Április 13-án és 14-én rendezik meg a IV. WDF Budapest Opent, melynek keretében két bronzkategóriás ranglistaversenyt bonyolítanak le felnőtt férfi és női kategóriában, míg két ezüstmegméretést az ifjúsági játékosoknak – mindennek a budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok ad helyet ezen a hétvégén. A bronzkategóriás megméretéseken a végső győztes 45, ezüstkategóriában 90 ponttal lesz gazdagabb a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) versenyrendszerében.

A versenyhétvégére rekordszámú nevezés érkezett, 26 országból 48 női, 247 férfi és 41 ifjúsági játékostól, valamint 11 nemzet 52 paradartsosától, vagyis a két napon külön-külön több mint 350-en állnak tábla elé. Emellett pénteken megrendezik a bemelegítő párosversenyt, melyre eddig 74 duó jelentkezett, és ez a szám még nőhet – valamint a DRK közreműködésével szombat délután amatőrviadalt is lebonyolítanak, így a teljes verseny- és szabadidősportot lefedi a hétvége a darts keretein belül.

Az esemény felvezetőjeként a Magyar Dartsszövetség sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a budapesti Magyar Sport Házában.

„Amikor 2019-ben átvettem az elnökséget, felülvizsgáltuk a világbajnoki kvalifikációs rendszert, mivel észleltük, hogy a magyar játékosoknak nehézséget jelent a kijutás, nagyon messzire és nagyon sokszor kell elutazniuk, hogy pontokat szerezzenek – mondta Balázs Gábor, a sportági szervezet elnöke. – Ezért a hagyományosan novemberi Hungarian Open mellé beillesztettük a Budapest Opent, melyhez két éve csatlakozott a Balaton, idén pedig a Lakitelek Open, így már három bronzkategóriás versenyünk van a Hungarian Open mellett, amely ezüst minősítésű. A rendezvényeink a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságával, és a Nemzeti Sportügynökséggel közösen valósulnak meg, az elmúlt öt évben jó együttműködés alakult ki, ennek köszönhetően egyre több és nagyobb létszámú versenyt szervezhetünk.”

Az első Budapest Open 2020-ban lett volna esedékes, ám a Covid-járvány miatt elmaradt, 2021 óta azonban minden évben megrendezi a szövetség – egy évben négy hétvégén összesen nyolc pontszerző versenye van hazánknak, ezzel Magyarország az egyetlen ország, mely ekkora létszámban szervez viadalokat (leszámítva azokat a nemzeteket, melyek önálló régiónak számítanak, például az Amerikai Egyesült Államokat).

Balázs Gábor emellett szót ejtett a magyar dartsosok helyzetéről a decemberi WDF-világbajnokság esélyeivel kapcsolatban. A hölgyeknél kiemelte Ihász Veronikát és Tekauer Grétát – az elnök szerint akár az is előfordulhat, hogy mindketten ott lesznek a Lakeside-on a 24-es női mezőnyben. A férfiaknál Kovács Patrikot és Takács Gábort nevezte meg, de hozzátette, van olyan erős a férfimezőny, hogy akár tíz magyar játékos közül is kijuthatnak a 48 közé a világbajnokságra. Ihász Veronikának és Kovács Patriknak már vannak világbajnoki tapasztalatai, Ihász az elmúlt két évben egyaránt nyert mérkőzést is a vb-n.

A sportági szövetség elnöke arra is kitért, hogy a Budapest Openre hazánkba utazik Nick Rolls, a WDF főtitkára, valamint Robert Waterman, a WDF rendezvényekért felelős cége, a WDF Promotions Ltd. ügyvezető igazgatója, akikkel a magyar szervezet a WDF World Masters megrendezéséről tárgyalnak, mely egyike a négy platina besorolású viadalnak. Megegyezés esetén akár már idén októberben Budapesten rendezhetik a versenyt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik