Sportlövészet: Mészáros Eszter döntős légpuskában az olimpiai kvalifikációs versenyen

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.04.15. 22:48
Mészáros Eszter (Fotó: Tumbász Hédi)
Mészáros Eszter bejutott a női légpuska döntőjébe, így kedden a párizsi kvótáért léphet lőállásba a sportlövők Rio de Janeiróban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén.

 

A légfegyveres számok utolsó kvalifikációs eseményén a női puskások mezőnyében három magyar, Mészáros mellett Dénes Eszter és Bajos Gitta, azaz az idei győri Európa-bajnokságon ezüst- és bronzérmet nyert magyar csapat tagjai voltak érdekeltek a hétfői alapversenyben.

Közülük egyértelműen Mészáros, a gödöllőiek tokiói olimpikonja számított a legnagyobb esélyesnek a fináléba jutásra, mivel az utóbbi időszakban stabilan jól teljesített, a győri kontinensviadalon például második helyen jutott döntőbe, majd végül ott a hatodik helyen zárt.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a 102 fős mezőny két csoportban teljesítette a 60 lövéses alapversenyt. Az elsőben Mészáros és Dénes volt érdekelt, közülük előbbi végig kiegyensúlyozottan teljesített és 630,3 körös eredménnyel fejezte be a 60 sorozatot, ezzel pedig a fináléba jutás szempontjából biztató helyzetből, a negyedik pozícióból várta a második csoport küzdelmét.

A 21 éves sportlövőnek egyértelműen bizakodásra adhatott okot az eredménye, ugyanakkor nem érezhette magát biztonságban. A második csoport lövőidejének előrehaladtával aztán lassan kezdett kirajzolódni, hogy meglehet a döntőbe jutása, az utolsó félórában már végig a hetedik, vagy nyolcadik helyre tette őt az eredményjelző, s végül a nyolcadik helyen végzett.

A versenyen nem csupán azok indulhattak, akiknek még nincs kvótájuk, az alapverseny pedig végül úgy alakult, hogy a keddi döntőben négy olyan lövő – a norvég Jeanette Hegg Duestad, a francia Oceanne Muller, valamint két iráni puskás, Nazsmeh Hedmati, illetve Sermineh Csehel Amirani – is bekerült, aki nem érintett a kvótaharcban.

Mindez azt jelenti, hogy Mészáros Eszternek három riválissal kell megküzdenie a versenyszám két párizsi kvótájáért a keddi döntőben, ami közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik.

A másik két magyar közül Dénes Eszter a 33. (626,6 kör), Bajos Gitta pedig a 39. (626,1 kör) helyen végzett.

A hétfői versenynapon rendezték meg a női sportpisztoly alapversenyének első 30, úgynevezett pontlövését. Ebben a három magyar közül – a légpisztolyban vasárnap negyedik – Major Veronika 292 kört ért el, amivel a hatodik, Jákó Miriam 282-vel az 54., Sike Renáta pedig 280-nal az 59. lett.

Az alapverseny második felét kedden rendezik meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik