Sanghaj, majd Budapest ad otthont a városi sportok olimpiai kvalifikációjának

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 14:13
Balról jobbra: Fürjes Balázs, Gyulay Zsolt, Pierre Fratter-Bardy és Schmidt Ádám (Fotó: Földi Imre)
A lehető legautentikusabb helyszínen tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság, hiszen a budapesti Deák Ferenc tér melletti Erzsébet Skatepark adott otthont az eseménynek. A hangtechnika, a színpad és a különböző pavilonok mellett természetesen a deszkások és a BMX-esek számára fontos terep is szerepet kapott később. Az apropó pedig, hogy június 20. és 23. között a Ludovika Campuson a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai részt vesznek az újonnan életre hívott Olimpiai Kvalifikációs Sorozaton, amelynek budapesti állomása az utolsó megméretés a párizsi olimpiai játékok előtt.

 

Sportvezetői oldalról négyen – Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság projektigazgatója, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – vettek részt, hogy felvázolják az előttünk, illetve elsősorban a versenyzők előtt álló heteket, hónapokat.

Előbbi elmondta, a négy sportág között a fiatalosság és az utcai, város jelleg a legfőbb kapocs, amelyeknek ráadásul a zene is kiemelt eleme. Összesen 464 versenyzőt várnak a szerezők 120 különböző sportszervezettől, köztük hét olimpiai érmessel. A kvalifikáció egyébként két részből áll, az első állomását Sanghajban rendezik májusban.

Nemcsak a hagyományos sportágakban kell jól szerepelnünk, hanem azokban is, amelyek megszólítják a fiatalokat az olimpiai mozgalom számára. Ha szélesíteni akarjuk a mozgásterünket, akkor oda kell figyelni nem csak a hagyományos sportágakra, ebben pedig az NOB abszolút élen jár. Ezekben a feltörekvő sportágakban jelenleg nem tartozunk a világ élvonalához. Ez a kvalifikációs erőfelmérő, hogy lássuk, mekkora és mi a különbség, de a cél, hogy Los Angelesre már sokkal kiforrottabb kultúrája legyen ennek a négy sportnak. Thomas Bach is ellátogat majd hozzánk huszadikán, a záró nap pedig egy különleges ünnep lesz, a nemzetközi olimpia nap” – mondta a lokális szerv, vagyis a MOB részéről Gyulay Zsolt.

„A hagyományos sportágakban vagyunk sikeresek, de mindig meg is tudtunk újulni” – fűzte hozzá Gyulay. – „A világ tíz legeredményesebb nemzetében vagyunk az éremtáblázaton, mindig készen állunk az újításra.” 

Kiemelte, óriási jelentőségű ez az esemény, nagy lehetőség a MOB-nak és a magyar versenyzőknek is, hogy a világ legjobbjaival versengjenek. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország megközelíti „az álomszerű” kétszáz kvótát. Jelenleg közel 130-nál jár – közölte.

Fürjes Balázs (Fotó: Földi Imre)

„Haverok, buli, sport, vagyis az utcai sportok olimpiai fesztiválját rendezzük majd a fővárosban. Képesnek kell lennünk változni, hogy az olimpia továbbra is korszerű és vonzó maradhasson. Az olimpia ereje akkor fog megmaradni, ha az itteni győzelem a sportolók számára a legnagyobb diadal, és a gyerekek, akik sportolni kezdenek, erről álmodnak továbbra is. Magától ez nem marad viszont így, tehát ha nem változik maga az olimpia is, akkor erodálódni fog a korszerűsége” – mondta Fürjes Balázs, hozzátéve, az e-sportok jelentik a legnagyobb kihívást a tradicionális sportok számára. A budapesti kvalifikációs verseny rendezői ráadásul különös hangsúlyt fektetnek az inkluzivitásra, így minden esemény ingyenes lesz, sőt a sportágak tesztelésére is lesz lehetősége az érdeklődőknek.

„Meg kell találnunk az egyensúlyt hagyomány és megújulás között” – szögezte le Fürjes, hozzáfűzve: a Ludovika Campusban „otthont ad egymásnak a múlt és a jövő”.

Schmidt Ádám (Fotó: Földi Imre)

A sportért felelős államtitkár lapunk kérdésére szintén azt hangsúlyozta, a legfontosabb a trendek követése, és hogy azokra megfelelő ütemben reagáljon elsősorban források biztosításával a magyar állam. A tradicionális sportágak mellett muszáj új sportágakat is eszközként használni ahhoz, hogy minél több fiatal sportoljon. Nagyon figyelünk ezekre a sportágakra, arra, hogy merre mozdul el a fókusz. Nem teljesen analóg a példa, de az itt főszereplő négy sport mellett például a triatlon esetében is amiatt emeltük jelentősen a támogatásokat, mert azt tapasztaljuk, hogy hatalmas a szabadidős bázis” – fogalmazott Schmidt Ádám.

Az esemény a sportágak képviselőivel, vagyis Kempf Zoltánnal (BMX freestyle), Szarvák Csengével (breaking), Lobontiu Norisszal (breaking) és Tusnády Nimróddal (sportmászás) tartott kerekasztal-beszélgetéssel, majd sportági bemutatókkal zárult.

Kempf Zoltán, BMX (Fotó: Földi Imre)

 

Szarvák Csenge, breaking (Fotó: Földi Imre)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik