Asztalitenisz: Póta, Madarász, Szudi és Lakatos indul az egyéni olimpiai selejtezőn

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 16:09
Ha sikerül kiharcolnia, a párizsi lehet Póta Georgina ötödik olimpiája (Fotó: WTT)
Lezárult a nevezés, az európai szövetség közzétette a kontinentális olimpiai selejtezőn (május 15–19., Szarajevó) résztvevő játékosok névsorát – ez alapján magyar részről Póta Georgina, Madarász Dóra, Szudi Ádám és Lakatos Tamás indul.

Asztaliteniszezőinknek ugyan hivatalosan még nincs olimpiai kvótájuk, szinte biztosra vehető, hogy a május 7-én megjelenő világranglista alapján az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk megszerzi a párizsi részvétel jogát. Mivel az már korábban eldőlt, hogy férfi és női csapatunk nem lehet ott a francia fővárosban, a vegyes páros mellett már csak férfi és női egyesben van esély a kvótaszerzésre.

Az európai olimpiai selejtezőt május 15. és 19. között rendezik meg Szarajevóban, ahol két férfi és két női játékosunk állhat asztalhoz. A nőknél viszonylag egyértelmű volt a helyzet, ugyanis Póta Georgina (világranglista-70.) és Madarász Dóra (93.) mellett reálisan nem nagyon jöhetett szóba senki, így nem meglepő, hogy Pink Márk szövetségi kapitány őket nevezte a versenyre. A férfiaknál viszont bonyolultabb volt a kép: mivel a gerincsérve után visszatérő Majoros Bence (210.) nem érte el a csúcsformáját ezért Lindner Ádám szövetségi kapitány végül a márciusi győri országos bajnokságon aranyérmet szerző Szudi Ádám (224.) és a válogatottban hosszabb ideje megbízható, jó teljesítményt nyújtó Lakatos Tamás (230.) mellett tette le a voksát.

A versenyen 5-5 kvótát osztanak ki. A csoportkör után továbbjutó 24-24 játékos egyenes kieséses táblára kerül, s a két-két döntős kvótát kap. Ezt követően a maradék 22-22 asztaliteniszezőt újabb egyenes kieséses táblára sorsolják, a két-két döntős jutalma itt is az olimpiai repülőjegy, az ötödik helyet pedig a férfiaknál és a nőknél is a bronzmeccs győztese szerzi meg. Azoknak, akiknek itt nem sikerül kiharcolniuk az olimpiai részvételt, nem kell véglegesen lemondaniuk Párizsról, ugyanis a június 11-i világranglista alapján még lehet esély a kvótára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik