Fürjes Balázs a NOB legfontosabb bizottságának tagja lett – ez lesz a feladata

Vágólapra másolva!
2024.03.20. 15:30
Fürjes Balázs megtisztelő feladatot kapott a NOB-ban (Fotó: Árvai Károly, archív)
Fürjes Balázst, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját kinevezték a NOB Olimpiai Program Bizottsága tagjának – számolt be a hírről az Index. A sportdiplomata érdeklődésünkre elmondta, meglepődött a gyors kinevezésén, ami nemcsak neki, a magyar sportnak is nagy megtiszteltetés.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach írt levelet Fürjes Balázsnak, amelyben kinevezte az Olimpiai Program Bizottság tagjának, megköszönte eddigi munkáját, és sok sikert kívánt neki az új pozícióban.

Az Olimpiai Program Bizottság a NOB talán legfontosabb bizottsága. Itt dől el, milyen irányban változik az olimpiák tartalma, programja, itt fürkészik a jövőt, hogy milyen irányban változtasson a NOB az olimpiák tartalmán, profilján, milyen reformokat érdemes megfontolni a játékok tekintetében – javaslatokat tesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának, tehát döntés-előkészítő szerepe van.

Kinevezése apropóján megkerestük Fürjes Balázst, aki elmondta, meglepetésként érte, hogy bekerült a bizottságba, ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek tartja.

Nincs még fél éve, hogy a NOB a tagjai közé választott, és az Olimpiai Program Bizottság munkájában leginkább »fekete öves« NOB-tagok vesznek részt, nem szoktak olyan hamar bekerülni a sportdiplomaták, mint most én – szögezte le Fürjes Balázs. – Amikor meg kellett jelölni, milyen bizottságba szeretnék bekerülni, bátraké a szerencse alapon többek közt az Olimpiai Program Bizottságot is megjelöltem, amely a NOB egyik legfontosabb testülete. Hogy máris a tagja lehetek, nagy megtiszteltetés a magyar sportnak is. A bizottság dönt arról, hogyan rendezzük meg az olimpiát, milyen sportágak szerepeljenek rajta, mi legyen a lebonyolítás rendje. Reformokkal próbálja elérni, hogy továbbra is az olimpia legyen a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemény.”

Hozzátette, vannak olyan hagyományos magyar sikersportágak a programban, amelyek nem mondhatják el magukról, hogy világszerte elterjedtek, és az univerzalitás jegyében a célkitűzés, hogy az esélyes csapatok, versenyzők lehetőleg minél több kontinenst képviseljenek (a 2028-as és valószínűleg a 2032-es olimpia műsorán is szereplő krikett például az angolszász világban és az 1.4 milliárd lakosú Indiában nagyon népszerű, de máshol nincs túl nagy követőtábora). Az öttusával és a vízilabdával kapcsolatban – utóbbiban vezetjük az olimpiai éremtáblázatot, és nagyszerű elegye a fizikai erőnek, a kombinációs készségnek és az intelligenciának – időről időre felvetődik a programban maradás kérdése, nyilvánvalóan Fürjes Balázs ezen a téren egy tradicionális sportnemzet elképzeléseit viszi az asztalhoz, és az eredeti olimpiai eszme gondolatait hangsúlyozza, ám nem ez az egyetlen feladata:

Fontos, hogy közvetítsem az öttusában vagy vízilabdában erős többi nemzetnek és a nemzetközi szakszövetségeknek, mit kell tenniük ahhoz, hogy stabilizálják az adott sportág részvételét az ötkarikás műsorban, törekedjenek az univerzalitásra és így ne kérdőjeleződjön meg a létük. Az olimpiának emellett meg kell tartania a vonzerejét, a motivációs erejét, ami 130 éven keresztül meghatározó volt az emberek életében, gondolkodásában, a béketeremtés területén, illetve akár a diplomáciában, az államközi kapcsolatokban. Jelentős és folyamatos kihívás, hogy a digitális generáció is érdekesnek tartsa nézőként a játékokat, akár a helyszínen is szurkoljon a kedvenceinek, miközben a szabadidős lehetőségek sokasága harcol intenzíven és agresszívan, képekkel és hangokkal is a figyelmükért” – taglalta Fürjes.

A sportdiplomata hangsúlyozta, Budapest úttörő szerepet játszott az olimpiai program innovációjában is, 2019-ben fővárosunkban rendezték a World Urban Gamest, amelyen a párizsi olimpia műsorába bekerülő breaktánc, bmx, gördeszka és falmászás is bemutatkozhatott, és ezen sportágak ötkarikás selejtezői közül Sanghaj mellett egyet meg is rendez júniusban. Hazánk is felkarolja tehát a kezdeményezést, amelynek a lényege, hogy az olimpia közeledjen a fiatalokhoz.

A NOB sportolói bizottságának tagja, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel az Indexnek úgy fogalmazott: „Fürjes Balázs bekerülése az Olimpiai Program Bizottságba a teljes magyar olimpiai mozgalom és magyar sport megbecsülésének jele, óriási megtiszteltetés. Aki ismeri Balázs munkáját és személyiségét, pontosan tudja, hogy helyt fog állni. Sok sikert kívánok neki, biztos vagyok benne, hogy az olimpiai mozgalmat magas szinten fogja képviselni.”

Fürjes 2022 szeptemberében lett a NOB 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságának tagja. Egy évvel később, 2023 októberében a Mumbaiban tartott 141. NOB-közgyűlés záró napján választották meg az új NOB-tagokat, köztük Fürjes Balázst.

Fürjes Balázs és Gyulay Zsolt MOB-elnök egyébként a napokban Lausanne-ban járt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székházában, ahol amellett, hogy olimpiai kvalifikációs sorozat júniusi, budapesti állomásáról egyeztetett, találkozott Thomas Bach NOB-elnökkel is. A sportvezetők szakmai kérdésekben egyeztettek, és nyilván ezúttal is, mint mindig, az olimpizmus jövője ugyanúgy szóba került, mint Fürjes Balázs kinevezése. „Az olimpiai mozgalom egyik legnagyobb kihívása, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az olimpiai eszme örökérvényű értékeinek megőrzése, és az új nemzedék gondolkodásához, szokásaihoz való alkalmazkodás, vagyis az érdeklődés fenntartása között – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Nyilván nagy megtiszteltetés az olimpiai bizottságnak is, hogy a Fürjes Balázs alig fél évvel NOB-taggá választása után bekerült a nemzetközi szervezet egyik legfontosabb bizottságába. Ezzel igazolva látjuk, hogy a MOB elnöksége jó döntést hozott, amikor Balázs mellett tette le a voksát, másrészt biztosak lehetünk benne, hogy ezáltal erősödik a magyar sport.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik