Vívás: Dósa Dániel nagyot lépett a párizsi kvóta felé

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.24. 17:50
Fotó: Dömötör Csaba
A tőröző Dósa Dániel nagyot lépett a párizsi kvótaszerzés terén: a kairói vk-viadalon bronzérmet szerzett.

 

Tőrvívásban az egyéni kvótaszerzés a cél Párizst illetően, e tekintetben jónak mondható, hogy a kvalifikációs rangsorban jól álló Pásztor Flóra és Dósa Dániel is pástra léphetett szombaton a kairói világkupa-viadal főtábláján. 

Még jobban örültünk, amikor Pásztor megnyerte az első asszóját, a kvalifikáció szempontjából nagy vetélytársának számító brit Carolina Stutchbury pedig kiesett – sajnos, a 16 közé jutásért Pásztor is elvérzett, mentségére szolgálhat, hogy a fegyvernem egyik legnagyobbja, az olasz Arianna Errigo győzte le. 

Hanem a férfiak között Dósa Dániel nem foglalkozott azzal, ki is tartozik a fegyvernem klasszisai közé, ehelyett menetelt előre, és sorra gyűjtötte a nagy skalpokat. A nyolcaddöntőben például a világranglista-első amerikai Alexander Massialast intézte el, majd a négy közé jutásért jött egy újabb top tízes vívó az olasz Alessio Foconi személyében. És ment is – mármint az olasz, haza, mert Dósa őt is megverte. 

Végül az elődöntő jelentette számára a végállomást, a világranglista negyedikje, a szintén olasz Tommaso Marini jobbnak bizonyult, ám ezzel a vk-bronzzal Dósa Dániel megerősítette a helyét a kvalifikációs rangsorban, kiváltképp, mert – e tekintetben – két legnagyobb vetélytársa a verseny korábbi szakaszában búcsúzott. 

„Ha azzal kezdtem volna foglalkozni, hogy miért nyernek a riválisaim, az rég rossz lett volna – nyilatkozta Dósa a magyar szövetség honlapjának. – Persze, nem vagyok vak, pontosan tudtam, hogy milyen eredmények születtek a nap folyamán, de tényleg próbáltam csak magamra figyelni. Az amerikai Massialast még sosem vertem meg tizenöt tusban, ezúttal azt mondtam magamban, ha beledöglök, akkor is nyernem kell. Sikerült. Foconi legyőzése talán még fontosabb volt, de igazából az amerikai után könnyebbültem meg. Az út ugyanakkor nem ért véget. Sokkal jobb helyzetben vagyok, mint a verseny előtt, de még fel kell tenni az utolsó versenyen, Washingtonban az i-re a pontot.”

VILÁGKUPAVERSENY, KAIRÓ 

Tőr. Egyéni. Férfiak. A 32 közé jutásért: Dósa–Olivares (amerikai) 15:12, Ediri (francia)–Németh 15:8, Massialas (amerikai)–Mihályi 15:6. A 16 közé jutásért: Dósa–Ediri 15:11. Nyolcaddöntő: Dósa–Massialas 15:12. Negyeddöntő: Dósa–Foconi (olasz) 15:14. Elődöntő: Marini (olasz)–Dósa 15:5

Nők. A 32 közé jutásért: Pásztor–Vang Jing-jing (kínai) 15:4, Azuma (japán)–Kondricz 15:13. A 16 közé jutásért: Errigo (olasz)–Pásztor 15:8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik