Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a Magyar Diáksport Szövetség elnökével

Vágólapra másolva!
2024.02.23. 09:28
null
A Magyar Diáksport Szövetség 2024 elején tisztújítást tartott, Balogh Gábor negyedszer kapott bizalmat elnökként. Az olimpiai ezüstérmes öttusázó beszélt az elmúlt időszakban elvégzett munkáról, a jövő kihívásairól, az Aktív Iskola programról és a Diákolimpiáról is. (x)

 

– 2024 elején az MDSZ is tisztújítást tartott, ahol immár a negyedik elnöki ciklusára szavaztak Önnek bizalmat a küldöttek.
– Azt gondolom a 2012-2023 között elvégzett munka magáért beszél. Miközben talpára kellett állítanunk a szervezetet, pénzügyileg is stabilizálnunk kellett úgy, hogy közben portfóliót is bővítettünk: a diáksportversenyek mellett ma már testnevelés-módszertannal, fittségfejlesztéssel, pedagógus-továbbképzésekkel és a gyerekek tömegsportjával is foglalkozunk. Ez a szemléletváltás egyébként a szervezet jövőjének a záloga is volt, ami a testnevelőktől és a tanítóktól is nyitottságot kívánt meg, amit szerencsére meg is kaptunk tőlük.

– Milyen körülmények határozzák meg a következő időszakot?
– Mivel sportcélú projektek megvalósítását már nem támogatja az Európai Unió az operatív programokban, ezért – ha mondhatom így – újra ki kellett találnunk magunkat, hiszen eddig meghatározó részben a kormány által is támogatott kiemelt projektjeinkből finanszíroztuk a szakmai programjainkat. Szerencsére 2023-től – a HM Sportért Felelős Államtitkárságának további támogatása mellett – a Belügyminisztérium is a diáksport ügye mellé állt, sőt, soha nem látott összeggel dotálja az iskolai sportot a köznevelési forrásokon keresztül. Ma már a legtöbb iskolában nincs akadálya annak, hogy az iskoláikat képviselő diákok és a testnevelők elutazzanak a diáksport eseményekre, ott étkezni tudjanak, sőt a felkészítő, kísérő pedagógusok díjazása és szélesebb körű elismerése is megoldódott.

– Mit emelne ki a konkrét terveik közül?
– Van egy elfogadott diáksport megújítási koncepciónk, ennek mentén dolgozunk. A 2023/2024. tanévben elindítottuk az Aktív Iskola programot, az első olyan védjegyrendszert, ami fejlődésre ösztönzi az iskolákat az egészségfejlesztő testmozgás terén. Fontos, hogy a csatlakozás potenciálisan minden iskola számára nyitott, nem a sporttagozatos, vagy sportiskoláknak szól. Fokozatosan át fogjuk alakítani és ki fogjuk egészíteni a Diákolimpiát is, alsó tagozaton a kieséses versenyeket 2030-ig felváltják majd a diáksportfesztiválok, a felső tagozatban és a középiskolákban pedig profi és amatőr sportklubokkal és települési önkormányzatokkal kötött együttműködéseken keresztül szélesítjük a tömegsportkínálatot. Már formálódik az együttműködésünk: profi labdarúgó klub és utánpótlás egyesület is érdeklődik a kezdeményezés iránt, és úgy néz ki, már találtunk olyan polgármestert is, aki nyitott a velünk való közös munkára. 

www.mdsz.hu

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik