Jákó Miriam ötödik lett a női pisztolyosoknál az Eb-n

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 17:02
Jákó Miriam (Fotó: Nagy Gábor)
Jákó Miriam az ötödik helyen végzett a női pisztolyosok versenyében a Győrben zajló olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon, amelyen párizsi kvótát az aranyérmes moldovai Anna Dulce és az ezüstérmes török Simal Yilmaz szerzett.

 

Csütörtöki csendélet a győri Kiskút-ligetben: a patakparton már kocogtak a korán kelők, a labdarúgók pedig a reggeli edzéshez készülődtek, bemelegítés gyanánt becipelték a kapukat a pályára. Miközben a város még ébredezett, az Audi Aréna küzdőterén beindult a nagyüzem, a puskás vegyes párosok alapversenye vezette fel a sportlövők légfegyveres Európa-bajnokságát. A magyar kettősök hölgytagjai ragyogóan lőttek, a Dénes Eszter, Péni István, és a Mészáros Eszter, Pekler Zalán duó is a legjobb tízben végzett, csupán amiatt bánkódtunk, hogy éremért nem csatázhattak a mieink.

Alighogy letették a fegyvert a puskások, érkeztek is a versenybírók, hogy kicseréljék a lőlapokat. A színfalak mögött is zajlott az élet, a pisztolyosok szárazlövésekkel készültek az olimpiai kvalifikációs egyéni számra, ekkor még a paravánra ragasztott matricák szimbolizálták a célpontot. A mieink közül Jákó Miriamnak sikerült a legjobban a finomhangolás, hamar elkapta a fonalat, és az sem zökkentette ki, hogy a mellette álló norvég Elena Heltne az első sorozatban látványosan szenvedett.

A zsombói pisztolyos egy hónapja lett húszéves, mégis olyan összeszedetten, megfontoltan és jó ritmusban lőtt, mintha két évtizede versenyezne a legmagasabb szinten. Három sorozat után 290 körrel állt, de aligha gondolt arra, hogy akár az egyéni csúcsát is megdöntheti – semmilyen érzelem nem látszódott az arcán, teljesen kizárta a külvilágot. Ahogy tanítják.

Időközben puskásaink is megérkeztek, és árgus szemekkel figyelték a kijelzőt, az élő tabella ugyanis Jákó Miriam nevével kezdődött! A negyedik sorozat végén becsúsztak kilencesek is, de ismét jókor tartott hosszabb szünetet Jákó, aki rendkívül kiegyensúlyozottan lőtt, és 575 körrel a második helyen jutott a nyolcas döntőbe.

Az utolsó lövés után már mosolygott is. Az olimpiai kvótát a tavalyi világbajnokságon megszerző Fábián Sára Ráhel azonnal a nyakába borult, Pál-Plichta Györgyi szakágvezető pedig elővette a kisokosát, amelyből kiderült, a legjobb nyolcból hárman is biztossá tették már párizsi indulásukat, tehát öten csatáztak a két repülőjegyért. A délutáni döntő előtt még valaminek örülhettünk: a hagyományos csapatversenyben (az eredmények összeadásával) a Jákó, Fábián, Major Veronika trió az ukránokat és a lengyeleket megelőzve aranyérmet szerzett.

A férfi légpisztolyosok alapversenyéből sajnos nem jutott tovább magyar sportlövő, az Audi Arénával szomszédos Magvassy-csarnokban viszont üdvrivalgás tört ki, amikor Jákó Miriamot szólították a döntőre. Az arcáról nem lehetett leolvasni, de bizonyára volt benne némi drukk – ki ne izgult volna a helyében? A nagy tét rányomta a bélyegét az első sorozatra, a folytatásban viszont jelentősen javultak az eredmények, Jákó a hetedikről előrelépett az ötödik helyre, és ott is maradt, amíg véget nem ért neki a verseny.

A Cél-Tudat SE pisztolyosa négy kvótariválisa közül kettőt tudott megelőzni, így (egyelőre) nem váltotta meg párizsi repülőjegyét – emiatt érthetően kissé csalódott volt, de a teljesítményére felettébb büszke lehet.

„Örülök, hogy stabilan kezdtem az alapversenyt, és elértem a célomat, bejutottam a döntőbe. Jó lett volna olimpiai kvótát szerezni, nem sok hiányzott hozzá, de lesz még lehetőségem rá, úgyhogy nincs megállás. Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel” – értékelt Jákó Miriam.

SPORTLÖVÉSZET
10 MÉTERES EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Légpisztoly. Férfiak. Európa-bajnok: Paolo Monna (Olaszország) 239.9 kör, 2. Juraj Tuzinsky (Szlovákia) 239.8, 3. Robin Walter (Németország) 216.3, …43. Trájer Szabolcs 569 (az alapversenyben), …45. Tátrai-Fejes Miklós 569, …59. Nagy László 567, 60. Polgár János 566, …69. Szemán Dávid 563. Csapat. Eb: Németország 1737, 2. Törökország 1735, 3. Ukrajna 1732. Nők. Eb: Anna Dulce (Moldova) 239.3, 2. Simal Yilmaz (Törökország) 237.4, 3. Zorana Arunovics (Szerbia) 216.1, …5. Jákó Miriam 173.1, …10. Major Veronika 571 (az alapversenyben), …24. Komáromi Krisztina Panna 566, …36. Fábián Sára Ráhel 563, …41. Sike Renáta 562. Csapat. Eb: Magyarország (Fábián, Jákó, Major) 1709, 2. Ukrajna 1703, 3. Lengyelország 1702. Légpuska. Vegyes páros. Eb: Anna Janssen, Maximilan Ulbrich (Németország) 631.5, 2. Oceanne Müller, Lucas Kryzs (Franciaország) 630.9, 3. Isabelle Johansson, Marcus Madsen (Svédország) 630.5, …8. Dénes Eszter, Péni István 628.7, …10. Mészáros Eszter, Pekler Zalán 628.1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik