A CAS elutasította a NOB felfüggesztő határozatára beadott orosz fellebbezést

Vágólapra másolva!
2024.02.23. 11:51
Fotó: Getty Images
A lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken elutasította az Orosz Olimpiai Bizottságnak (ROC) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztő határozata ellen beadott fellebbezését.

A NOB október 12-én függesztette fel a ROC tagságát, mert az orosz ötkarikás testület a fennhatósága alá vont több sportszervezetet az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, ezzel megsértette az Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritását és az Olimpiai Chartát. A ROC ezt a szankciót támadta meg a CAS-nál november 6-án.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján az Orosz Olimpiai Bizottság nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből. A határozat ugyanakkor nem terjedt ki arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a nyári párizsi játékokon. Utóbbiról később dönt a nemzetközi ötkarikás testület.

A büntetés kiszabásának előzményeként a ROC október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja regionális sportszervezeteit.

A CAS döntése végleges és kötelező érvényű, ugyanakkor a felek harminc napon belül fellebbezést nyújthatnak be a svájci szövetségi bírósághoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik