Sakk: Magnus Carlsen nem indul a világbajnokjelöltek tornáján

Vágólapra másolva!
2024.01.07. 14:26
A világ első számú sakkozója, a norvég Magnus Carlsen visszalépett a világbajnokjelöltek tornájától, amelyet április 2. és 25. között rendeznek meg Torontóban.

Az exvilágbajnok döntéséről a chess.com szakportálnak nyilatkozott.

„A fő ok az, hogy nem szeretem a jelenlegi lebonyolítási rendszert. Ez az egyszerű válaszom arra, miért nem veszek részt a tornán” – mondta Carlsen, aki decemberben címvédőként indult és meg is nyerte a gyorssakk- és a villámsakk-világbajnokságot egyaránt.

A 33 éves Carlsen, aki a klasszikus sakkban 2013 óta őrizte a világbajnoki titulust, motivációhiányra hivatkozva 2022-ben közölte: nem hajlandó játszani a címért. A páros meccsen egymás után másodszor kellett volna találkoznia az orosz Jan Nyepomnyascsijjal, aki megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját. Carlsent a nemzetközi sportági szövetség, a FIDE megfosztotta a világbajnoki címtől.

Helyét a sakkvilág trónján a kínai Ting Li-zsen foglalta el, aki tavaly áprilisban legyőzte az utódlásról döntő páros mérkőzésen Nyepomnyascsijt. Tinget a jelöltek torontói nyolcas tornájának első helyezettje hívhatja ki címmeccsre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik