Párizs 2024: szigorú ellenőrzések várnak az orosz és fehérorosz sportolókra

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 17:41
Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter kijelentette, hogy szigorúan veszik az orosz és fehérorosz sportolók semlegességére vonatkozó szabályokat, melyek betartását folyamatosan ellenőrizni fogják a párizsi olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy hónapja közölte: azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon. Ugyanakkor a NOB azt is jelezte, hogy azok az orosz vagy fehérorosz versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek a francia fővárosban.

Az insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint a francia sportminiszter támogatja a NOB döntését, mivel kizárólag ennek a szervezetnek áll jogában eldönteni, kik vehetnek részt az olimpián. Hozzátette, a nemzetközi jogban szerepel a megkülönböztetés tilalma, ezért nem zárják ki azokat az orosz és fehérorosz sportolókat, akik nyilvánosan nem álltak ki az ukrajnai háború mellett, továbbá nincsenek kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel. Ezek a versenyzők zászlajuk, nemzeti szimbólumaik és himnuszuk nélkülözése mellett szerepelhetnek a nyári játékokon, de a szervezők szigorúan ellenőrzik majd a NOB kritériumainak betartását.

Erre a sportvezető szerint azért van szükség, hogy az oroszok a sportot ne tudják felhasználni saját nemzeti dicsőségük hirdetésére. Oudéa-Castéra hangsúlyozta, nem fordulhat elő olyan, hogy a versenyeken előkerül egy orosz vagy fehérorosz zászló, mivel azokat nem lehet majd bevinni a létesítményekbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik