Böngészni a sportnaptárt – Deák Zsigmond publicisztikája

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 22:42

Ezt mindig szeretik az olvasók böngészni – egy-egy pofásabb infografika, adattal teli táblázat kapcsán visszhangzik e mondat a kollégáim szájából, s valóban, talán a média totális technológiai átalakulása ellenére sem veszett ki a „böngészési vágy” az emberiségből, legfeljebb más eszközökön és csatornákon elégíthető ki. Aki például sportkedvelő, annak különleges élményt nyújthat az éves sportnaptár átnyálazása, bár e kifejezés csak nyomtatott lapokon értelmezhető szó szerint, okostelefonon, tableten, laptopon, asztali gépen kevésbé, ott nehezen ragadnak össze az oldalak... A lényeg mégis az, hogy 2024 elkezdődött, s bizony, ahogy nézem a sorjázó eseményeket, ez az esztendő híján van a holt idénynek, nincs uborkaszezon, kizárólag főszezon. A két alappillér természetesen a párizsi olimpia és a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, megspékelve vizes vb-vel és atlétikai Eb-vel, hazai rendezésű világversenyekkel, meg minden mással. Nem tagadom, szubjektív a böngészésem, mint mindenki másé, ám éppen ez a lényeg, annyi minden történik az idén, hogy mindenki megtalálja a neki valót.

Január közepén járunk, s már vége is a vízilabda Európa-bajnokságoknak, a lányoknak nem sikerült kiszurkolnunk az ötkarikás kvótát Eindhovenből, de nem baj, majd február első felében Dohában, a világbajnokságon! A fiúk csikócsapata negyedik lett Zágrábban, itt a vb részben öncél, hiszen címvédők vagyunk, részben viszont felkészülési állomás Párizsra. Ismereteim szerint a póló nyári sportág, ehhez képest három téli hét különbséggel rendeznek két (három) világversenyt, aki szerint ez így normális, az nem normális... Mindegy, nézzük és szurkolunk, mint ahogy januárban hagyományosan a férfi kézilabdázóknak is, ezúttal a kontinensviadalon, eddig történelmi a menetelésük. Ráadásul a helyszín, Németország sok minden mással ellentétben sportrendezvények terén még őrzi az értékeit, mint azt napról napra látjuk, szerintem nyáron a foci Eb-n sem lesz másképp. Az állandóságot jelenti a tenisz Australian Open, meg az ottani forróság, kicsit fárasztók a magyar idő szerinti hajnali meccsek, de gondoljunk a játékosok valamivel ólmosabb fáradtságára. No és hajrá, Marozsán, immár a nyolcaddöntőért!

A váratlanul téliesített vizes vb-vel ellentétben (úszóinkat se feledjük, bár nem mindenki rugaszkodik el a dohai rajtkövekről) szokás szerint februárban lesz az amerikai futball fő eseménye, a Super Bowl is, ezúttal Paradise-ban, ami még nem az igazi mennyország, „csak” egy nevadai város. Még mielőtt valaki rákérdezne, a híres-hírhedt félidei show-t Usher nyomja majd az Allegiant Stadiumban (Hűséges Stadion), az énekes hívei bizonyára már transzban várják. Apropó, hűség! A leghűségesebb város, Sopron ad otthont a női kosarasok olimpiai kvalifikációs tornájának, amelyen Kanada, Japán és Spanyolország valamelyikének megelőzésével sporttörténelmet írhat a magyar válogatott: 1980 után újra szerepelne az ötkarikás játékokon. A szívem csücskének számító birkózásban még nem ez a tét az előre hozott Európa-bajnokságon, s bosszankodom, román szomszédaink ugyanis eredetileg Kolozsvárra tervezték a viadalt, majd az utolsó pillanatban eltolták Bukarestbe. A kincses városba elmentem volna, a fővárosba nem, az egyszer biztos. A Formula–1-es idény Bahreinben indul, a száguldó cirkusz amerikai tulajdonosai mindent (is) bevetnek az eladhatóság érdekében, ám ha Max Verstappen megint úgy uralja a versengést, mint legutóbb, unalomba fulladhat az egész.

Márciusból kiemelkedik a fedett pályás atlétikai világbajnokság Glasgow-ban, a műkorcsolya-vb Montrealban, hokisaink pedig a divízió 1/A-s vb-n szerepelnek. Haladjunk a télből a nyárba, hiszen nekünk, magyaroknak a reneszánszát élő vitorlázás hagyományos sikerét hozhatja a repülőhollandi-vb a floridai „Szentpéterváron” (St. Petersburg), a legendás Majthényi, Domokos duó 15. aranyérmét szerezheti meg. A hónap közepén lesz férfi kéziseink olimpiai selejtezőtornája, egyelőre még ismeretlen helyszínen és ellenfelekkel, mégis a kijutás reményében. S ha áprilisban Debrecenből a svédek, a japánok és kameruniak közül két gárda megelőzésével a lányok csatlakoznának, az lenne csak a sportág hazai ünnepe! Legutóbb kereken két évtizede, 2004-ben Athénban szerepelt mindkét nem magyar válogatottja az olimpián. Április erősen szubjektív eleme számomra az aerobik Cseh Nagydíj, a kisebbik lányom is indul rajta, s mivel korábban Zlínben és Prágában szépen összekovácsolódott a „szülői munkaközösség” a csarnokban és a szenzációs sörözőkben, idén szintén beterveztük a helyszíni szurkolást. Szó szerint evezzünk más vizekre, hiszen evezőseink az áprilisi szegedi Európa-bajnokságról juthatnak el Párizsba, legutóbb 1970-ben rendezett Magyarország Eb-t ebben a sportágban, ez is történelem a javából.

Májusban ugyanitt, a Maty-éren a kajak-kenusok pótkvalifikálhatnak, a Giro d' Italia remélhetően honfitársainkkal húzódik majdnem végig a hónapon. Az első hétvégén zajlik a „magyar tenger” körül az Ultrabalaton, amelyen korábban háromszor is futottam a Nemzeti Sport csapatával, ezúttal a családból „csak” a feleségem és a fiam veselkedik neki az utánozhatatlan hangulatú szabadidősport-rendezvénynek. Kísérőnek talán bevesznek... A labdarúgó Magyar Kupa döntőjét azért emelem ki, mert fogadok, párosítástól függetlenül lesznek vagy negyvenezren a Puskás Arénában, ha a Fradi is eljut idáig, még többen. S most mondanám, a ferencvárosiak az Európa-konferencialiga hónap végi athéni fináléját is megcélozhatnák, de azért ne legyünk telhetetlennek, egyelőre csak a februári, Olympiakosz elleni playoff a biztos. Erre a hónapra is esik egy hazai olimpiai kvalifikáció, a 3x3-as kosarasoké Debrecenben, a tenisz Roland Garros pedig áthúzódik júniusra. Az első nyári hónap a futball BL-döntővel kezdődik, no meg a női kézisek hagyományosan budapesti final fourjával, remélhetően magyar résztvevővel.

Szeged most kajak-kenu Eb-vel jelentkezik, ám a nyár elején kétségtelenül egy másik kontinensviadal, a labdarúgó Európa-bajnokság viszi el a prímet. Egyelőre nekünk Köln és Stuttgart van fókuszban, de ha túljutunk a német, skót, svájci trión, mehet tovább az országjárás, ki tudja, merre és meddig, a döntőt mindenesetre július közepén Berlinben rendezik... Jelenleg a család több tagjával együtt epedve várjuk, ránk mosolyog-e a szerencse a jegyigénylések terén. Aki a labda helyett a két kereket részesíti előnyben, annak a szintén júliusra áthúzódó Tour de France-t ajánljuk, mondjuk igyekeznie kell a mezőnynek, mert a körverseny kis híján belecsúszik az olimpiába. Épp ezért idén nem is érinti Párizst, a hagyománnyal ellentétben ezúttal a főváros helyett Nizzában ér véget a 3492 kilométeres tekerés. Az öt karika vonzásában el ne feledjük, az F1-es karaván július 19–21-én robog be Mogyoródra. Az olimpia külön történet, csapataink harcban állnak, reméljük, a lehető legtöbben vívják ki a szereplést, mert akkor ezek végighúzódnak a két és fél héten, folyamatos muníciót adva a drukkereknek. Az egyéni sportágak magyar szemüvegén át érdekes lehet, hogy a cselgáncs, a sportlövészet, a torna, az úszás, a vívás és a vitorlázás a játékok elején, az atlétika, a birkózás, a kajak-kenu és az öttusa a végén kap helyet. Egyelőre nehezen látom át a sportesemények és az egyéb programok szorításában, hogy a három hónap alatt mikor tudjuk összehozni az öttagú családi nyaralást...

S a nyári ötkarikás játékok után sem áll meg az élet, jön a paralimpia természetesen Párizsban, zakatol a tovább az F1, a tenisz, az országúti kerékpár, kezdődik a futballidény, szeptemberben már Nemzetek Ligája-mérkőzések várnak a Marco Rossi csapatára (is), s Budapest sakkolimpiának ad otthont. Októberben a Spar-maratoni megint tömegeket mozgat meg fővárosunk legszebb részein, novemberben női kéziseink részben hazai Eb-t kezdenek Debrecenben, decemberben rövid pályás úszó világbajnokság nálunk, Budapesten, hogy a legnagyobb versenyek rendezését se feledjük el. Micsoda (sport)év lesz 2024! Pontosabban már javában dübörög, ha a szemünket Kölnre, férfi kéziseink Eb-középdöntőjére vetjük.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik