Díjátadó: idén is osztottak fair play elismeréseket

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2023.12.04. 21:37
null
Fotó: Róth Tamás
Hétfőn este a Magyar Fair Play Bizottság kitüntette az arra érdemeseket a fair play szellemében tett cselekedeteikért, példás életpályájukért.

Díszes keretek között ez év végén is átadta díjait a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Magyar Fair Play Bizottsága mindazoknak, akiket elismerésre méltónak tartottak akár csak egyetlen cselekedetük, akár teljes életútjuk okán. A Városligeti Műjégpálya főépületében tartott ceremónián részt vett többek között Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, Gyulay Zsolt MOB-elnök és Bősz Anett főpolgármester-helyettes – ők a díjátadásban is közreműködtek.

Köszöntő beszédében Kamuti Jenő kiemelte, neki a fair play egy életviteli szemlélet, míg Schmidt Gábor rámutatott, idén a nemzetközi bizottság is itt tartotta tanácsülését, valamint díjátadóját – mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország egyre inkább kivívja a sportszeretők figyelmét. Gyulay Zsolt kiemelte, egy sportcsapat leképezi a társadalmat, amelyben az működik, és általában a sportemberek könnyebben szocializálódnak másoknál – míg Bősz Anett azt hangsúlyozta, a sportban nem lehet elmosni a jó és a rossz dolgok határait, a gálán pedig a sportnak azon kis szeletét ünneplik, amely akár életmentésről, egészségóvásról is szól.

Cselekedet kategóriában a Gyöngy Sailing Teamet tüntették ki – a csapat feladta a balatoni Félsziget-kerülő versenyt, és azonnal versenytársuk hajója után ment, miután az az erős szélben felborult, majd megkezdte a legénység és a holmik mentését. Iglódi Endre többek mellett a Keszthelyen tett sportbéli fejlesztésekért kapott „fair play a sport szolgálatában díjat” – Iglódi emellett több mint négy évtizede helyi tudósítója lapunknak. Életmű-díjjal Pfeffer Annát és Makk Ádámot, korábbi kajakost és vívót jutalmazták, példás pályafutásuk után mindketten részt vettek az utánpótlásképzésben – Makk például létrehozta a Pető Intézet kerekesszékes vívóklubját.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága számos egyesülettel közreműködve terjesztette a biztonságos közlekedés eszméjét – például a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatnak tartottak vezetéstechnikai oktatást. Jelszavuk: „Fair Play a pályán, Fair Play a közlekedésben, hogy mindenki hazaérjen”. A fair play eszméjének népszerűsítéséért rajtuk kívül kitüntették még a XII. kerületi önkormányzatot a 2004 óta működő Aktív Hegyvidék programért (mely a lakosoknak biztosít ingyenes és változatos sportolási lehetőséget), Máté Bálint eseményszervezőt, a Ferencváros számos közösségi programjának megteremtőjét, valamint Gulyás László és Dávid Sándor sportújságírókat.

Végül, de nem utolsósorban Fodor-Lengyel Zoltánt a számos, sporttal kapcsolatos alkotást készítő képzőművészt honorálták (ő festette például a MOB százéves évfordulójának hivatalos festményét, vagy egy nagy méretű Puskás Ferenc-portrét, mely a Real Madrid múzeumában található), valamint az ábrahámhegyi önkormányzatot – a vezetés sokat tett a tiszta sportolásért, a községet háromszor választották meg a Balaton legsportosabb településének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik