Csisztu Sport Cast: Mire képes egy édesanya a gyermekéért?

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.12.03. 18:33
null
Drávucz Rita és kislánya, Flóra (a lenti kis képen Csisztu Zsuzsa társaságában)
A fogyatékkal élők világnapján, december 3-án a Csisztu Sport Cast roppant érzelmes epizóddal jelentkezett: a stáb Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázót és kislányát, Flórát látogatta meg egy befogadó, okos játszótéren.

„Flóra farfekvéses volt, császárral született, és utána derült ki, hogy kétoldali dongalábbal jött a világra. Felvettem telefonnal az ultrahangot, azon utólag látni, de ezt nem fedezték fel a kórházban. Nem változtatott volna semmin – a legjobb dongalábas orvoshoz kerültünk –, csak lelkileg tudtam volna felkészülni rá. Így sokként ért. Az ilyen babákat folyamatosan gipszelni kell. Tíz hónapos koráig napi huszonkét órában éjszakai összekötött sínt kellett hordania” – idézte fel a múltat Drávucz Rita, hozzátéve, hogy a dongaláb nem az egyetlen nehézség volt, amivel szembe kellett nézniük:

„Kúszott-mászott Flóra, de hiányzott a felállás. Nem volt meg a megfelelő izomereje. Voltunk a problémával genetikusnál, neurológusnál, tizenkét orvosnál több mint egy év alatt. A férjem nem értette, miért nem törődök bele a megváltoztathatatlanba, én csak mentem tovább és tovább. Aztán a debreceni klinikán egy genetikus hölgy, dr. Szakszon Katalin fedezte fel a tünetekből, hogy ez valószínűleg a Charcot-Marie-Tooth (CMT) rendellenesség. És egy külföldön elvégzett vérelemzés ezt meg is erősítette.”

A világbajnok sportoló felidézte: nem szokta elrejteni az érzelmeit Flóra elől; elmeséli neki az ő szintjén, ha szomorú valami miatt.

„Van olyan, hogy ő vigasztal, és mondja, hogy anya, ne aggódj! Nekünk is kellett a kudarcok után a profi segítség. Ebből kiindulva, meg abból, hogy Flóra egy nagyon komoly műtéten fog átesni, kamasz is lesz egyszer, nem akkor szeretnénk szembetalálkozni komoly problémákkal. Emiatt mi kerestünk föl pszichológust, aki beszélt is vele nyolc-tíz alkalommal. Biztosan lesznek olyan időszakok, amikor valamit nem szívesen mondana el nekem, mert saját titkai vannak, és akkor legyen egy olyan bizalmasa, akinek elmondhatja, és aki megoldást tud nyújtani, hiszen szakember.”

Flórát és Ritát egy úgynevezett befogadó, integrált, vagy ha úgy tetszik, okos játszótéren látogatta meg a stáb a Csillagházban azért, hogy megmutathassák, milyen sokat jelentenek azok a közös játéklehetőségek, amelyek során ép és fogyatékkal élő gyermekek, akár kerekesszékkel is, élvezhetik az önfeledt játékot.

Drávucz Rita a Szerencsejáték Zrt. „Befogadó játszótér” építési programjának nagykövete.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik