Hüttner, Plagányi és Szalma mesteredző lett, Varga Zsolt az Ormai László-díjas

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 14:13
null
A magyar edzők napja alkalmából adtak át elismeréseket
A magyar edzők napja alkalmából vasárnap díjátadó gálát tartottak a Testnevelési Egyetem dísztermében, átadták az edzői szakma legnagyobb elismeréseit: a mesteredzői díjakat, az életműdíjakat, a dr. Ormai László-díjat és az Év Utánpótlásedzője díjat.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöke a Testnevelési Egyetem Athén-termében tartott ünnepség nyitóbeszédében először az idén elhunyt dr. Ormai Lászlóra emlékezett, a MET örökös tiszteletbeli elnökére, a legkiválóbb magyar edzők egyikre, majd kiemelte, hogy edzők nélkül nem lennének sportsikereink, nélkülük ma már nem lehet komoly eredményt elérni. Ezért is fontos a méltó elismerésük, hiszen 16 ezren dolgoznak a magyar sportban. A díjátadó helyszíne pedig azért különösen fontos, mert a Testnevelési Egyetem a magyar sportsikerek bölcsője.

Az ünnepségen részt vett többek között Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Fábián László, a MOB főtitkára, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Sós Csaba úszó szövetségi kapitány és Kemény Dénes, a mesteredzői kollégium elnöke.

„Ami ma még lehetetlennek tűnik, az később már csak bemelegítés lesz – kezdte beszédét a sportban jól ismert fordulattal Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. – Az edzőé a győzelem tudománya, és különösen fontos az a tudás, amivel bajnokokat nevelnek, ezért az edzőkről sosem szabad megfeledkezni a magyar sport sikereinél, hiszen a legmagasabb szintre vezetik a sportolóikat. A magyar sportirányítás számára ezért is fontos minden korosztály edzőinek elismerése és díjazása, ezért hoztunk létre a Kiemelt Edző Program és az Utánpótlás Edző Program mellett egy Nevelőedzői Programot, és ezért adtunk ugyanolyan érmet az edzőknek a budapesti atlétikai világbajnokságon, mint a sportolóknak. Most, az olimpiai kvalifikációs időszakban még nagyobbak az elvárások és még fontosabb az edzői munka.”

A díjátadó előtti beszédekben felvetődött a mesterséges intelligencia (AI) térnyerése és beszivárgása is a sportba, Mocsai Lajos beszédében kiemelte azokat az értéket, amelyeket az AI nem tud pótolni: a részcélok betartását, a közösség építését, a felelősségvállalást, a kiegyensúlyozott értékrend kialakítását, a mester és tanítvány kapcsolatát, a Testnevelési Egyetem kiemelte szerepét (a Magyarországon eddig díjazott mintegy hatszáz mesteredző 99 százaléka (!) innen került ki), a tanítványok jellemfejlesztését, a belső motiváció fenntartását és a profi hozzáállást.

„Az edzők mindig téthelyzetben dolgoznak, és aki évtizedeken át képes arra, hogy ezt ilyen körülmények között magas szinten végezze, az a mesteredző” – tette hozzá.

A 2023. évi mesteredzői díjat Hüttner Csaba (kajak-kenu), Plagányi Zsolt (úszás), Szalma László (atlétika), az életműdíjat Mészáros Györgyné (ritmikus sportgimnasztika), Osztie Géza (torna), Hubik András (kajak-kenu), Kámán Ferenc (atlétika), Koós Hutás László (atlétika), Ördögh István (súlyemelés), Péczely Szabolcs (labdarúgás) és Struhács György (birkózás) kapta meg, a dr. Ormai László-díj Varga Zsolthoz (vízilabda) került, míg az év utánpótlásedzője Sótonyi László (kézilabda) lett. A MET továbbképzései díjait Rácz Levente TE-tanszékzető, Pozsonyi Zsolt erőnléti edző, Kis Virág karateedző kapta.

Az elismeréseket Schmidt Gábor, Molnár Zoltán, Schmitt Pál és Kemény Dénes adta át a 2023-es esztendő díjazottjainak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik