Birkózó-vb: Lévai Zoltán „kidobta a teremből” az indiait, de a kazahhal már nem bírt

KRASZNAI BENCE (Belgrád)KRASZNAI BENCE (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 14:40
null
Lévai Zoltán remek szaltódobással nyitotta a világbajnokságot (Fotó: Róth Tamás)
Egyik birkózónk sem jutott be a negyeddöntőbe a belgrádi Stark Arénában zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság csütörtöki, kötöttfogású nyitó napján.

 

Az elején bizakodhattunk. Bizakodhattunk, hiszen a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg), valamint az Eb-harmadik, U23-as vb-győztes Szilvássy Erik (82 kg) is remek formában kezdett. Előbbi a 16 közé jutásért bravúrosan teljesített az Ázsia-bajnoki ezüstérmes indiai Gurpreet Singh ellen, akit kis híján „kidobott a teremből”: gyönyörű, négypontos szaltódobást követően tusolta a vetélytársát – a mérkőzés mindösszesen 1:12 percig tartott.

Lévai kiválóan kiválóan mozgott a világbajnoki és Ázsia-bajnoki ezüstérmes Demeu Zsadrajevvel szemben. Az első menetben rendkívül dinamikusan küzdött, több akciót is indított állásból, aminek az lett az eredménye, hogy aktivitásáért neki járt a passzivitási egy pont, ezzel együtt lentről próbálkozhatott. Mellkasból emelte ki, kétszer is, de kicsúszott a fogás, a kazah meglátta a lehetőséget, kontrából kitolta a magyart (1:1). A második felvonásban Lévai dinamikája valamelyest alábbhagyott, a passzivitási pontot követően (1:2) Zsadrajev indíthatott lentről, ő a pörgetést választotta, s noha a BHSE sportolója jól védekezett, két pontot érően végrehajtották rajta a pörgetést (1:4). Lévai nem tudott megújulni, tehát 4:1-es vereséget szenvedett, a vigaszágban bízhat.

„Nagyon sajnálom ezt a mérkőzést. Nem haragszom senkire, magamra sem, hiszen úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem, talán szerencsésebb volt. Őszintén remélem, hogy bejut a döntőbe, és tovább küzdhetek a bronzéremért, az olimpiai kvótáért. Ha nem, az nagy szívás” – fogalmazott Lévai Zoltán az elveszített nyolcaddöntőt követően.

Ami Szilvássy Eriket illeti: az első meccsén simán, 5:0-ra nyert a horvát Bozo Starcevic ellen, és az utolsó húsz másodpercet leszámítva remekül küzdött az azeriek klasszisa, az olimpiai bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok és egyszeres világbajnok Rafiq Hüseynov ellen, a legvégén azonban úgy tűnt, némiképp elveszítette a hitét. Az azeri az első három percben passzivitási ponttal, billentéssel és megnyert challenge-el 4:0-s előnyre tett szert, Szilvássy a másodikban ugyancsak lenti helyzetből próbálkozott, remek ütemben és ívben indított dobást, amely két pontot ért – 4:3-ra elveszítette a találkozót, ő is a vigaszágban bízhat.

Európa-bajnoki harmadik helyezettünk, az U23-as Eb-győztes Vitek Dárius is, ő a junior-világbajnoki bronzérmes litván Romas Fridrikastól 2:1-re kikapott a 16 közé jutásért, és ezzel búcsúzott is a versenytől.

Az Eb-második Orsós Sztálvira szerdán egy-egy győztes és vesztes mérkőzést hozott, ezzel vigaszágra került. Csütörtök délelőtt a vb-bronzmérkőzésért visszavághatott volna a svéd Emma Malmgrennek az áprilisi, zágrábi Európa-bajnoki döntőben elszenvedett vereségért, ám a második menetben a vetélytárs belefogta a pörgetésébe, s 4:2-es állásnál tussal nyert. Orsós ezzel elköszönt a vb-től, egyelőre nincs meg az olimpiai kvótája.

„Mindkét lánynak fontos volt ez a mérkőzés, Sztálvira túlságosan izgult, ennek következtében egyszerű helyzetben olyan hibát követett el, amilyet ezen a szinten nem lehet” – értékelt Makszim Molonov női szövetségi kapitány.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Kötöttfogás
77 kg. A 16 közé jutásért:
Lévai Zoltán–Gurpreet Singh (UWW-színekben, indiai) 4:0-nál tus. Nyolcaddöntő: Zsadrajev (kazah)–Lévai 4:1
82 kg. Selejtező: Szilvássy Erik–Starcevic (horvát) 5:0. Nyolcaddöntő: Hüseynov–Szilvássy 4:3.
130 kg. Selejtező: Fridrikas (litván)–Vitek Dárius 2:1.
Női birkózás
53 kg. Vigaszág:
Malmgren (svéd)–Orsós 4:2-nél tus.

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt.

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt.

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) a 18. helyen zárt. 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) a 11. helyen zárt. 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC) kiesett. 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) kiesett. 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) a vigaszágra vár. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) a vigaszágra vár. 130 kg: Vitek Dárius (BHSE) kiesett.
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik